Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Guvernul a condamnat la moarte persoanele cu handicap


„Prefectul nu știe ce vorbește”, a acuzat, ieri, primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu, după ce reprezentantul Guvernului a declarat că edilul trebuie să colecteze taxele și impozitele pentru a plăti ajutoarele sociale. Zamfirescu a declarat că toate primăriile au restanțe de câteva luni către asistenții persoanelor cu handicap deoarece Guvernul nu a mai alocat fondurile necesare. „Am luat bani de la salariile funcționarilor pentru a plăti la persoanele cu handicap”, a explicat primarul din Slobozia Bradului.

Primarul comunei Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu, acuză „ne-simțirea” și cinismul guvernanților care condamnă la moarte persoanele cu handicap. Salariile pentru asistenții persoanelor cu handicap nu au fost acordate de câteva luni de zile iar primarii nu mai au bani în bugetul local pentru a-i sprijini pe acești amărâți a căror vină este că nu pot munci. Doar la Slobozia Bradului sunt înregistrate 104 persoane cu handicap iar fondurile necesare pentru plata tuturor drepturilor acestora până la sfârșitul anului se ridică la 550 mii lei. Oamenii nu sunt beneficiari ai venitului minim garantat ci persoane care nu se pot deplasa, nu pot munci, deoarece suferă de diferite afecțiuni.
„Am trimis adrese la toate instituțiile statului pentru a prezenta situația în care trăiesc acești oameni însă nu s-a întâmplat nimic. Este o nesimțire faptul că nici măcar nu au răspuns la hârtiile pe care le-am trimis. Guvernul ar trebuie să își facă treaba, nu să arunce vina în spatele primarilor”, a afirmat primarul Valerică Zamfirescu.
Acesta a acuzat declarațiile prefectului Sorin Hornea acordate presei locale în care era socotit vinovat că nu sunt colectate taxele și impozitele locale din care ar trebui să susțină plata ajutoarelor sociale. Edilul a explicat că „prefectul nu știe ce vorbește” deoarece Guvernul trebuie să aloce aceste fonduri pentru asistenții persoanelor cu handicap. În plus, a arătat Valerică Zamfirescu, restanțele către această categorie socială sunt generale la nivelul întregii țări. „Habar nu are pe ce lume trăiește. Fondurile le alocă Guvernul pentru 11 luni iar autoritatea locală trebuie să asigure bani pentru o lună. Noi am dat bani din bugetul nostru. Am plătit din fonduri proprii salariile pe o lună pentru aceste persoane. Am luat din salariile funcționarilor pentru a asigura banii pentru persoanele cu handicap. Hornea a intrat în război cu dracu. Asta trebuie să facă prefectul, să țină evidența orelor pe care le petrece primarul în comună? Åžtie prefectul câte drumuri am făcut la București pentru aduce investiții în comună?”, a afirmat primarul Vale-rică Zamfirescu.
De altfel, un protest asemănător cu cel de la Slobozia Bradului a avut loc în această săptămână și la Primăria Mărășești. Nici acolo nu au fost plătite banii la care au dreptul însoțitorii persoanelor cu handicap. „Din luna iunie nu am reușit să plătim salariile însoțitorilor persoanelor cu handicap. Am făcut memorii la toate instituțiile și toți mi-au spus că problema este trimisă la Ministerul de Finanțe”, a afirmat primarul Constantin Vlase.

Protest pe E 85

Reamintim că, marți, aproximativ 100 de romi din comuna Slobozia Bradului au blocat circulația pe drumul european E85 ca protest pentru că nu și-au mai primit salariile de asistenți personali din luna mai a acestui an. Inițial, romii au fost la primăria din comună pentru a cere explicații despre întârzierea acestor bani. Nemulțumiți, oamenii au ajuns la drumul european E85 și au blocat circulația pentru câteva zeci de minute. Cei aproximativ 100 de localnici au strigat „Banii pentru handicap”, „Vrem banii noștri” și „Vă bateți joc de noi”. „Să ne dea drepturile noastre. Să dea banii la handicapați pentru că avem copii de crescut, bolnavi cu tratamente. Din mai nu ne-a mai dat banii. Au mai întârziat câte o lună, dar acum nu am mai primit din mai”, a declarat o protestatară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?