Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Ministerul pune preţ pe viaţa magistraţilor


Viața unui magistrat costă, în viziunea Ministerului Justiției, 30 de mii de euro. Ministerul a supus dezbaterii publice un proiect de Hotărâre de Guvern privind condițiile de acordare a despăgubilor în momentul în care magistrații ar cădea victimele unor justițiabili sau cetățeni, dacă acest lucru are legătură cu atribuțiile de serviciu.
Ministrul consideră că despăgubirile acordate familiei unui magistrat care a decedat dintr-o asemenea pricină sunt mai puțin consistente decât cele oferite în cazul în care acesta s-ar alege cu bunuri importante distruse, cumulate cu vătămarea corporală gravă a acestuia. În acest caz, despăgubirile pot ajunge până la o sută de mii de euro, dar fără să poată depăși acestă sumă. Față de toate acestea, magistrații se feresc să facă declarații. Fiind un proiect, el va fi trimis instanțelor de judecată și parchetelor și astfel, își vor exprima părerile în scris și le vor înainta Ministerului. „Nu pot să fac nicio declarație privind acest proiect pentru că s-ar putea să se spună că aș fi părtinitor. Dacă este vorba despre un proict de Hotărâre atunci ni-l vor trimite și nouă, urmând ca apoi să se întrunească Adunarea Generală și, în funcție de discuțiile purtate, le vom trimite un răspuns scris”, ne-a declarat Ion Lefter, prim-procurorul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Vrancea.
După proiectul inițiat de ministru, suferința familiei unui magistrat decedat pentru că a „îndrăznit” să facă dreptate într-un anume caz, costă mai puțin comparativ cu despăgubirile oferite în cazul schilodirii unui magistrat cumulat cu distrugerea unor bunuri importante. „Despăgubirea nu se acordă dacă la săvârșirea faptei împotriva magistratului a concurat fapta sau atitudinea acestuia, constând într-o încălcare gravă a legii sau a regulamentelor profesiei, cu privire la statut, organizare, conduită sau etică profesională”, se arată în proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?