Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Bani fără număr pentru PDL şi primari executaţi silit la PSD


Mai mult de trei sferturi din fondurile repartizate de Guvern pentru plata datoriilor și acoperirea cheltuielilor curente și de capital au fost direcționate către primăriile conduse de PDL, unitățile administrative conduse de partidele din opoziție primind cu până la de patru ori mai puțin din alocări. La nivelul județului Vrancea banii au fost alocați la toate primăriile conduse de primari PDL, la cele conduse de primari PNL, cunoscuți ca fiind ca și trecuți în barca puterii, și numai șase din cele 47 de primării conduse de social democrați au primit bani pentru rezolvarea unor probleme curente, sumele alocate fiind cu mult mai mici decât cele primite de primarii PDL și PNL.

Guvernul dă peste jumătate din banii pentru datorii primăriilor PDL și de 4 ori mai puțin opoziției. La nivelul județului Vrancea banii au fost alocați la toate primăriile conduse de primari PDL, la primăriile conduse de primari PNL și care sunt cunoscuți ca fiind ca și trecuți în barca pu-terii. Doar șase din cele 47 de primării conduse de social democrați au primit bani pentru rezolvarea unor probleme curente, sumele alocate fiind cu mult mai mici decât cele primite de primarii PDL și PNL. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că prin modul discreționar în care repartizează banii premierul Emil Boc își bate joc de o țară întreagă în general și de cetățenii județului Vrancea în special. El a afirmat că prin alocările bugetare pe criterii politice încearcă să îi transforme pe primari în cerșetori ai bugetului de stat.
„Guvernul condus de Emil Boc continuă să-i trateze pe români în funcție de culoarea politică a prima-rilor. Astfel, cei care locuiesc în localități conduse de primari portocalii primesc atenție și fonduri guvernamentale, restul fiind tratați cu dispreț. Ultima alocare din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Executivului este cea mai clară dovadă a acestei atitudini. Guvernul Boc, umilește o țară întreagă, iar prin aceste decizii încearcă să îi transforme pe primari în cerșetori ai bugetului de stat”, a afirmat șeful administrației județene, Marian Oprișan.

Primarii, revoltați de metodele guvernului Boc

Primarii social democrați dar și cei liberali susțin că toate aceste măsuri arată că pentru Guvernul Boc contează doar culoarea politică pe care o are primarul și că agreați sunt toți primarii PDL, primarii celorlalte partide aflate în arcul guvernamental, iar ca discrepanța să nu fie de sută la sută, se aruncă firimituri și la câțiva primari PSD și PNL. „Aceste măsuri guvernamentale arată încă o dată că în România contează  doar o singură culoare politică. La Primăria Fitionești unde avem atâtea probleme cauzate de lipsa resurselor financiare nu am primit niciun ban. În România de astăzi banii publici se dau pe criterii politice și în acest context ajung doar la primarii PDL. Acest guvern nu ține cont de faptul că banii sunt colectați de la toți românii fără ca aceștia să fie întrebați de apartenența politică. De aceea, cred că guvernul ar trebui să aloce bani administrațiilor locale după necesități și nu doar dacă primarul este membru PDL, sau apropiat al PDL”, a afirmat primarul Iordache Cazacu.
Primarul Valerică Zamfirescu spune că nici nu se aștepta să primească bani deoarece „dă” mereu în guvernanți și nu este un primar comod. Edilul atrage atenția asupra situației dispe-rate în care se găsesc satele din România după trei ani de guvernare portocalie și arată că doar la Slobozia Bradului ar fi nevoie de trei milioane lei pentru funcționarea până la sfârșitul anului. „Sunt datorii către însoțitorii persoanelor cu handicap care nu au mai primit fonduri din luna mai. Sunt familii cu orbi sau cu persoane care nu se pot deplasa și necesită îngrijire permanentă. Ce vină au acești oameni că guvernul criminal de la București nu vrea să le dea banii? Acesta e guvernul condus de Băsescu și Boc”, a afirmat primarul din Slobozia Bradului, precizând că, în timp ce România este pe ultimul loc la acccesarea fondurilor europene, proiectele primarilor zac la Ministerul Dezvoltării.

Primăria Năruja, executată silit

Un exemplu referitor la ceea ce înseamnă bătaia de joc a Guvernului Boc când vine vorba de repartizarea banilor publici este comuna Năruja. Primăria din localitate se află în procedura de executare silită ca urmare a datoriilor pe care le are către diverse societăți care au executat lucrări de investiții în localitate. Este vorba de datorii în valoare totală de aproximativ 1,4 milioane de lei, dar a primit „fabuloasa” sumă de 25 de mii lei la ultima repartizare a fondurilor de către guvernul pedelist.
Culmea, Primăria Năruja este executată silit tocmai din cauza Guvernului care a refuzat să aloce fonduri pentru derularea investițiilor derulate prin programe guvernamentale. Este vorba de construcția unui pod peste Râul Zăbala pentru care Primăria Năruja a obținut finanțare prin Ordonanța Guvernului nr. 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spațiul rural, dar și de un program de extindere a rețelelor electrice.
Primarul din Năruja, Cris-tian Panțuș, spune că s-a ajuns în această situație din cauza Guvernului care a refuzat să aloce fonduri pentru derularea investițiilor. „Datoriile ar fi fost și mai mari, dar am reușit ca din fonduri proprii să mai achităm o parte din facturi către constructor. Primăria este executată silit în condi-țiile în care suma pe care guvernul a aprobat-o pentru această lucrare este de 10 miliarde de lei vechi, sumă din care nu ne-a dat niciun leu”, a afirmat primarul Cristian Panțuș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

_ga

Other

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?