Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Criză de cadre medicale în spitalele din judeţ


Subfinanțarea și lipsa cadrelor medicale sunt principalele probleme cu care se confruntă sistemul medical românesc. Spitalele din Vrancea trebuie să facă față numărului mare de solicitări venite din partea pacienților, cu un număr mic de medici. La Spitalul Județean de Urgență din Focșani, spre exemplu, sunt câteva secții care funcționează cu câte un singur medic specialist. Este vorba de secțiile de Oncologie, Hematologie, Urologie, Gastroenterologie, Diabet, Oftalmologie, ORL, Dermatologie și Nefrologie.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență din Focșani, în luna septembrie a acestui an, din 166 posturi de cadre medicale cât ar fi necesare, erau ocupate doar 133 de posturi. De asemenea, și numărul de îngrijitoare angajate era pe minus, fiind ocupate doar 126 de posturi, din 141.
Åži Secția Exterioară de la Dumitrești se confruntă cu o lipsă acută de medici. Potrivit managerului Spitalului de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni, pentru  Secția Exterioară de la Dumitrești este nevoie de doi medici psihiatri, dar și de încă cinci asistenți medicali. Costel Negoescu susține că a fost trimisă soli-citare la Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică, pentru deblocarea unui post, dar nu s-a primit răspuns nici până acum. În prezent, asistența medicală de la Dumitrești este asi-gurată de doi medici psihiatri de la Spitalul din Dumbrăveni. „Avem nevoie de cel puțin 15 cadre medii, pentru cele 40 de paturi din spital. Pe 17 august am trimis solicitare la Direcția de Sănătate Publică, dar nu am primit niciun răspuns”, a afirmat managerul Costel Negoescu. Aceeași situație este și la Spitalul Comunal din Vidra. Unitatea mai are nevoie de încă șase medici, cinci asistenți medicali și 10 infirmiere, pentru ca activitatea să se desfășoare în parametri normali. Totuși, în cadrul acestor spitale mai activează și medici rezidenți, aceștia fiind angrenați în activitatea zilnică de îngrijire a pacienților.

Peste 100 de cadre vor să plece în străinătate

Cu toate că reprezentanții Ministerului Sănătății cunosc lipsa de cadre medicale din spitale, aceștia refuză să deblocheze posturile, condamnându-i practic pe vrânceni la suferință, în cel mai fericit caz, sau la moarte, în cel mai nefericit caz. Tocmai din cauza condițiilor grele în care sunt obligați să lucreze și a faptului că munca nu le este apreciată la adevărata valoare, cadrele medicale pleacă să muncească peste hotare în număr din ce în ce mai mare. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Vrancea, în ultimul an, 151 de cadre medico-sanitare și-au depus dosarele la sediul instituției pentru eliberarea certificatelor de conformitate, necesare pentru desfășurarea activității în străinătate. Dintre acestea, 25 au fost depuse de medici, cinci de farmaciști, un dosar de un kinetoterapeut și 120 de asistenți medicali. În timp ce exodul cadrelor medico-sanitare capătă proporții alarmante, spitalele duc o lipsă acută de cadre medicale, deoarece regula prin care o unitate poate angaja un om în locul a șapte angajați plecați, se aplică și în spitale. Cu toate acestea, guvernanților puțin le pasă că își omoară propriul popor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?