Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Dieta vegetariană, reţeta succesului pentru genii?


Dieta vegetariană este bine cunoscută ca fiind una ce aduce sănătății o sumedenie de beneficii. Cercetările au arătat până în prezent că vegetarienii sunt în mare măsură feriți de bolile cardiace, de hiperten-siune, obezitate, diabet, tulburări intestinale, pietre la rinichi sau fiere, osteoporoză și diverse forme de cancer. Totodată regimul vegetarian a fost folosit și pentru tratarea diverselor boli, inclusiv artrită reumatoidă sau sindromul nefrotic. În 1986, doi cercetători, Dickerson și Davies, au studiat îndeaproape perechi de vegetarieni și perechi care consumau și carne, pentru a le observa starea generală a sănătății. Concluzia la care s-a ajuns a fost că 22% din vegetarieni ajung să facă vizite de scurtă durată la spital, iar restul de 78% care au în alimentație inclusă carnea ajung la spital unde își petrec mai mult timp pentru investigații sau tratamente. O rețetă tipic vegetariană se potrivește cu recomandările sănătoase ale experților în nutriție care recomandă o alimentație cu consum redus de grăsimi, ridicat de fibre, carbohidrați și fructe proaspete. Raportul CNEN (Comitetul Național de Educație și Nutriție) din 1983 din Regatul Unit recomandă un consum cât mai scăzut de grăsimi și crescut de grăsimi saturate și polisaturate. De asemenea raportul recomandă și un consum ridicat de sare, zahăr, carbohidrați și fibre. Dietele vegetariene au fost adoptate și în vremurile de demult de mari oameni pe care istoria îi pomenește și astăzi ca fiind genii universale, implicate în domenii variate. Un exemplu este Leonardo da Vinci. Puțini știu că acesta refuza să consume carne. În „Lucrările de literatură ale lui Leonardo da Vinci”, publicate în 1883, de Jean Paul Richter aflăm că Leonardo a fost ve-getarian dacă ne luăm după pasajul unei scrisori pe care Andrea Corsali a trimis-o către Giuliano de Medici: „niciun domn pe care-l cheamă Guzzarati nu mănâncă nimic ce are sânge asemeni lui Leonardo da Vinci al nostru”, spunea ea. În „Leonardo da Vinci, artist, gânditor și om de știință”, Eugene Muntz susținea că într-adevăr „din scrisoarea lui Corsali reiese că Leonardo nu mânca deloc carne, el se hrănea doar cu legume, asemeni multor oameni care au adaptat de-a lungul timpului stil de viață vegetarian”. „Descoperind viața lui Leonardo da Vinci” ne spune prin cuvintele autorului Serge Bramly că „Leonardo a iubit atât de mult animalele încât a devenit vegetarian”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?