Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Preţul gigacaloriei s-a făcut 400 de lei


Vremurile grele abia acum încep pentru focșănenii racordați la sistemul centralizat de încălzire după ce guvernul a tăiat subvenția la încălzire. Prețul Gigacaloriei furnizat de ENET a fost majorat de la 270 de lei la 399 de lei. Astfel, pentru un apartament cu două camere, un focșănean ar trebui să plătească o factură de aproximativ 800 de lei, iar la trei camere aproape 1.200 de lei. Majorarea prețului agentului termic va duce la sapă de lemn multe familii din oraș. Salvarea vine din partea Primăriei care suplimentează ajutoarele acordate de la bugetul de stat.

Focșănenii vor avea o iarnă grea din cauza deciziilor actualei guvernări care a tăiat subvenția la încălzire. Pentru a compensa aceste fonduri, Consiliul Local Focșani a fost nevoit, ieri, să majoreze prețul Gigacaloriei de la 270 la 400 de lei.
Aleșii locali au purtat discuții aprinse pe marginea majorării cu 130 de lei la prețul agentului termic, însă proiectul a fost adoptat. ENET-ul se așteaptă la încasări din ce în ce mai mici, iar restanțele la căldură vor fi la ordinea zilei.
Majorarea prețului vine în urma deciziei Guvernului condus de PDL de a nu mai acorda subvenția la prețul de produ-cere, transport și distribuire a agentului termic. Mai mult decât atât, Guvernul a lăsat o parte din subvenția pe care trebuia să o acorde pe anul 2011 în grija primăriilor. Astfel, în anul în curs Guvernul ar fi trebuit să plătească 8,5 milioane de lei din care a plătit doar 4,8 mi-lioane. „Bugetul de stat a alocat până în prezent doar 4.879.000 lei, diferența de 3.621.000 fiind preluată de bugetul local, pentru care nu avem asigurată sursa de finanțare și care va fi reportată în anul 2012 ca plăți restante”, se arată în hotărârea Consiliului Local.
Astfel, dintr-o primărie care nu avea datorii la ENET, Guvernul a transformat-o într-o rău platnică, fără vină. „Noi, la acestă dată nu avem nicio datorie la ENET. În schimb avem obligația de a completa subvenția pe care Guvernul nu o mai plătește”, a spus Bacinschi în plenul ședinței.
PDL-iștii au încercat să-i scoată vinovați pe focșăneni pentru situația actuală, însă Neagu Nistoroiu i-a contrazis. „De vină nu sunt focșănenii. Cetățeanul nu mai are de unde să plătească. Măririle prețului la gaz au condus la mărirea prețului la gigacalorie. De asemenea, tăierile de salarii și impozitarea pensiilor au condus la neplata unor facturi”, a spus consilierul.

Ajutoare financiare suplimentare

Pentru a-i ajuta pe focșănenii cu venituri mici, primarul Decebal Bacinschi a propus acordarea de ajutoare suplimentare față de cele de la Guvern. Astfel, dacă Guvernul acordă sprijin pentru încălzirea populației până la 786 de lei, Primăria vine și suplimentează până la 1.082 de lei în cazul familiilor și până la 1.300 de lei în cazul persoanelor singure.
Primarul Focșaniului susține că aceasta este cea mai performantă din cele trei variante analizate la nivelul administrației locale. Prima variantă era de a subvenționa prețul Gicaloriei pentru toată lumea, a doua, de a da aceste ajutoare compensatorii și, a treia, de a subvenționa și de a da ajutoare concomitent. „Noi vrem să știm dacă este bine să-i ajutăm pe toți sau doar pe cei care au nevoie. De la 786 de lei am mers cu ajutor până la 1.000 de lei, iar pentru persoanele singure, de la 1.000 de lei am mers până la 1.300 de lei”, a spus Bacinschi.

Bani pentru restanțele la gaze

Tot ieri, consilierii au aprobat și majorarea capitalului social al ENET cu 1,1 mi-lioane de lei, sumă necesară pentru reluarea furnizării apei calde. Astfel, odată cu adoptarea proiectului de hotărâre, datoria ENET către gaz va fi achitată pe jumătate, urmând ca cealaltă jumătate să fie plătită în tranșe. „ENET-ul are cele mai mici pierderi în comparație cu alte CET-uri din țară. Toate CET-urile din toată țara au probleme”, a afirmat Bacinschi. Una dintre cauzele pentru care fabrica de căldură este dezechilibrată financiar o reprezintă datoriile acumulate de asociațiile de proprietari care nu sunt subordonate nimănui și, deși au persoanalitate juridică, nu au pa-trimoniu. O altă explicație pentru care ENET-ul are dificultăți în prezent în ceea ce privește furnizarea de servicii către cei 19.000 de consumatori a fost dată de viceprimarul Bogdan Matișan. „Distrigaz a tăiat abuziv gazul în luna fe-bruarie și s-a mers pe păcură care este foarte scumpă. Subvenția de la bugetul de stat nu a mai venit, iar termenul de plată a ENET-ului către gaz este mult mai scurt decât al populației către ENET”, a explicat Matișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?