Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Depozitarea cartofilor în gospodărie


Pentru cartofii cumpărați din supermarket spre a fi consumați în câteva zile, modul de depozitare în gospodărie este lipsit de importantă. Dar în cazul unei cantități mari vom fi obligați să știm cum să-i păstrăm sănătoși și comestibili pe o durată mai lungă de timp. Scopul principal al depozitării corecte este, așadar, reducerea la minim a pierderilor și păstrarea calității tuberculilor, până sunt valorificați. După ce ați înlăturat cartofii stricați sau zdrobiți de lângă cei sănătoși, alegeți pentru cei din urmă un loc din gospodărie, care să fie răcoros, umbros dar tototdata bine ventilat (aerisit) natural sau artificial. Beciul sau pivniță casei întrunește de regulă cel mai fidel aceste necesități, însă luați seamă să nu păstrați niciodată cartofii laolaltă cu ceapă. Puse și lăsate împreună acestea produc anumite gaze care le fac pe amândouă să se strice.  
Umiditatea este un factor care permite produselor să se păstreze proaspete pentru mult timp. Deoarece cartofii sunt compuși din apă în proporție de circa 80%, pentru a nu se deshidrata au nevoie de un mediu cu umiditate sporită. În acest sens puteți aduce periodic în încăpere un vas cu apa pe care să-l lăsați descoperit.
Uneori tuberculii nu sunt lăsați direct pe patul de scânduri din cauză că pot atrage ușor rozătoarele, în schimb sunt puși în cutii de carton cu găuri pentru aerisire. Sacii sau pungile de plastic închise ermetic sunt excluse pentru că nu le dau cartofilor posibilitatea să „respire”.
Temperatura optimă pentru păstrarea cartofilor pentru consum este de 3-6 grade C și a celor pentru sămânța de 2-4 grade C. Nici să nu gândiți să-i depozitați în frigider, acesta oferă un mediu prea rece care le schimbă proprietățile organoleptice.
În țările dezvoltate, depozitarea cartofilor se realizează chiar ținând cont de  intențiile consumatorului. Astfel, cei care au în vedere să prepare carofii prăjiți, depozitează întotdeauna tuberculii într-un mediu ușor mai cald decât cel destinat cartofilor pentru fiert sau copt.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?