Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

„Vinurile vrâncene merită să fie puse în valoare, la fel ca cele din Franţa şi Spania“


Președintele Consiliului Județean Vrancea a acordat un interviu site-ului www.bachus2011.info, site care popularizează Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2011”.  Marian Oprișan a vorbit despre faptul că Vrancea este cea mai mare podgorie a României și, din acest punct de vedere, podgorenii merită un monument dedicat lor. Acesta este și rolul licitației de vinuri – acela de a strânge fondurile necesare demarării construcției, în Focșani, a unui monument al viticultorilor. Un alt subiect abordat de Președintele Consiliului Județean Vrancea a fost cel legat de inaugurarea Pieței Unirii, cu ocazia debutului Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2011”.

Rep: Domnule președinte Marian Oprișan, anul acesta „Bachus 2011” își schimbă locația. Pe 30 septembrie i-ați invitat pe podgoreni în Piața Unirii. Sunt voci care spun că piața va fi distrusă încă de la inaugurare. Cum comentați?

Marian Oprișan: Înainte de a vă răspunde la întrebare vreau să îi salut pe cei care vor citi aceste rânduri! Este adevărat că vom inaugura, pe 30 septembrie, Piața Unirii din municipiul Focșani, piață care știm cu toții că a fost reabilitată în cadrul proiectului european „Recalificare urbană. Perimetrul istoric Piața Unirii și Grădina Publică Focșani „. A fost un proiect ambițios care, din păcate, a stagnat o perioadă de timp. Acum lucrările se apropie de final și vă mărturisesc că pentru mine este o prioritate ca această construcție să se mențină cât mai mult timp! Vă asigur că Piața Unirii nu va avea de suferit ca urmare a desfășurării Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2011”. În Piața Unirii vor avea loc doar spectacolele în aer liber. Expozițiile de vin vor fi amplasate în standurile construite în parc, iar cei care vor dori să vândă must, vin și alte produse o vor putea face pe strada Maior Gheorghe Pastia. Am hotărât ca aproape în fiecare colț din oraș să existe câte un eveniment, câte o atracție în weekendul care va urma. În Piața Unirii vor fi concertele și alte manifestări despre care cetățenii pot afla fie citind informațiile de pe site, fie din mass-media. În Piața Teatrului vor fi alte evenimente, organizate pe o altă scenă. Avem evenimente și la Ateneul Popular, dar și la Galeriile de Artă. Într-un cuvânt avem puncte de atracție diferite pentru toate categoriile de public.

„Pentru vrânceni, Piața Unirii este un punct nodal”

Revenind la Piața Unirii și la preocupările unora dintre cetățeni, vreau să vă spun că ele sunt legitime și sper că explicațiile mele sunt suficiente pentru a se înțelege că piața va fi protejată. Pentru vrânceni această piață este un punct nodal al evoluției noastre istorice, încă din secolul al XVIII-lea când exista aici un pichet de graniță, vamă dar, mai ales, Mănăstirea „Sfântul Ioan”, în jurul căreia gravita întreaga viață comercială a localității. Aici, în Piața Munteni, cum se numea pe atunci, pulsa inima târgului, a comunității de pe ambele maluri ale Milcovului. Åži fiindcă a fost adevărata inimă a orașului, aici s-a înființat, la mijlocul secolului XX, Grădina publică, s-au construit Primăria și Ateneul Popular, Monumentul „Borna de hotar” în 1931 și Monumentul Unirii în 1974. Am trecut prin istoria acestui loc special al vrâncenilor pentru a evidenția, dacă mai era cazul, cât de mult suntem preocupați ca evenimentele din Piața Unirii să fie bine gestionate.

Rep: Ați făcut referire la evenimentele care urmează să aibă loc la „Bachus 2011”. Care sunt, în opinia dumneavoastră, atuurile acestui festival?

Marian Oprișan: Așa cum v-am spus deja, am gândit acest festival ca un produs complet care să se adreseze cât mai multor categorii de cetățeni. Firește, preocuparea mea principală este aceea de a-i sprijini pe podgorenii din județ în promovarea vinurilor noastre de calitate. Am citit pe forumul unor ziare unele opinii conform cărora noi nu ar mai trebui să facem acest festival, ci să alocăm toți banii pentru drumuri. Sigur, și acesta este un punct de vedere, iar criticile sunt constructive, de cele mai multe ori. Eu vreau să le transmit celor care critică festivalul că sunt într-o eroare. „Bachus” este nu doar o tradiție a Vrancei care, iată, a ajuns la cea de-a XIX-a ediție, ci este obligația noastră de a face ceea ce trebuie pentru comunitatea aceasta, pentru cei 100.000 de podgoreni, de fapt pentru cei 350.000 de vrânceni care trăiesc aici. Anul trecut v-am spus despre faptul că pentru organizarea Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2011” am transformat Consiliul Județean Vrancea într-un departament de marketing pus la dispoziția producătorilor de vinuri, a podgorenilor. Eu cred că rezultatele au fost pe măsură: am avut o delegație importantă din China, iar acest contact a însemnat și creșterea exporturilor către acea piață. Anul acesta insistăm în promovarea Vrancei ca primă podgorie a României fiindcă avem ca scop transformarea lui „Bachus” într-un festival cu prestigiu internațional.

Sigur, asta nu înseamnă că îl vom putea mulțumi pe domnul care ne sugerează să alocăm bani la drumuri, însă am convingerea că sătenii din Å¢ifești, acolo unde Marian Oprișan a reabilitat drumul județean  205 E Bizighești-Irești-Vidra, sau cei din Biliești și Suraia, unde va fi reabilitat drumul județean 205 D vor crede cu totul și cu totul altceva.

„Vrem să îi punem cu adevărat pe podgoreni pe primul loc”

Așa cum vă spuneam, este de datoria mea, ca Președinte al Consiliului Județean Vrancea, să nu ignor interesele a 100.000 de oameni și să încerc să promovez Vrancea ca cea mai mare podgorie a acestei țări! Dacă nu o face Consiliul Județean Vrancea, cine să o facă? Să fim serioși… cine altcineva a arătat, până în prezent, că îi pasă de viticultura noastră, de tradițiile noastre? Cui îi pasă de drumurile noastre? Actualul Guvern care a tăiat finanțarea pentru DN 2 D Focșani-Ojdula, drum național pentru a cărui reabilitare eu mă bat încă din 1998? Sunt întrebări la care îi invit pe vrânceni să reflecteze pentru că ei știu cel mai bine care le sunt interesele.

Revenind la întrebarea dumneavoastră, vreau să vă spun că unul dintre atuurile festivalului din acest an este acela că vrem nu doar să promovăm vinurile noastre și să aducem aici nume prestigioase din lumea afacerilor cu vinuri, ci vrem să îi punem cu adevărat pe podgoreni pe primul loc, dedicându-le un monument.

Vă mărturisesc că am solicitat organizarea unei licitații de vinuri vechi în scopuri filantropice! Vreau ca banii adunați în urma acestei licitații să fie folosiți pentru realizarea unui Monument al Viticultorului care va fi amplasat în municipiul Focșani. Acest monument va fi unul care îi va reprezenta pe cei 100.000 de podgoreni și, totodată, cea mai mare podgorie din România.

„Ne batem pentru oameni”

Cred că acesta este, cu adevărat, atuul nostru: ne batem pentru oameni și pentru interesele lor. Acum este toamnă și trebuie să arătăm Europei întregi că avem vinuri care pot concura cu cele din Chile sau cu cele din Georgia și facem tot ce putem pentru acest lucru. Ca o noutate vreau să vă spun că este foarte posibil ca la festival să avem invitați chiar și din Caucaz.

În restul timpului facem ce știm mai bine: aducem bani în comunitate și construim căci avem vocație de constructori. Din păcate, vremurile nu ne lasă să facem mai mult pentru că, altfel, l-am fi mulțumit și pe domnul de pe forum care făcea referiri la drumuri, cu condiția să nu fie cârcotaș sau plătit să posteze comentarii negative la adresa unui lider politic sau altul.

Oricum, eu consider că opiniile divergente sunt absolut normale în democrație. Dacă exista consens 100%, atunci ar fi fost cu adevărat o problemă. Ceea ce, însă, trebuie să înțeleagă cei care nu sunt de acord cu acțiunile administrației județene este faptul că ceea ce facem nu facem pentru Marian Oprișan, ci pentru binele comunității noatre, ale căror interese legitime și majoritare le reprezint în momentul de față.

Rep: Ați vorbit despre faptul că doriți ca Festivalul „Bachus 2011” să devină unul de referință pentru Europa. Credeți, sincer, că acest lucru este posibil?

Marian Oprișan: Am spus că acest lucru este țelul nostru! Suntem deja la cea de-a XIX-a ediție și cred că „Bachus” este deja un festival de tradiție la care se raportează principalii producători de vinuri din România atunci când își planifică târgurile și expozițiile la care își propun să meargă într-un an. Eu și echipa care organizează „Bachus 2011” vrem ca și distribuitorii de vinuri din România, din Europa, dar și din Asia, în special, să ia în calcul, an de an, vizitele la „Bachus”. Åžtiți foarte bine că strategia de dezvoltare a municipiului Focșani, cea a județului Vrancea, fac referire și la crearea unei Burse a Vinului. Nu a fost propunerea noastră, ci sugestia specialiștilor care au întocmit aceste documente.

„Cine îl cunoaște pe Marian Oprișan știe că provocările nu l-au speriat”

Așa cum am spus și mai sus, cineva trebuie să se gândească și la strategiile pe termen mediu și lung care privesc dezvoltarea unei comunități. Este vorba despre acea planificare strategică pe care noi, prea aplecați față de chestiunile curente și arzătoare, am uitat să o concepem, în detrimentul chestiunilor importante, majore, dar nu la fel de arzătoare. Recunosc, este o țintă greu de atins, dar cine îl cunoaște pe Marian Oprișan știe că provocările nu l-au speriat niciodată. Prin urmare noi vom continua să fim la fel de activi în acest domeniu, an de an, până când ne vom atinge obiectivul – acela de a pune Festivalul „Bachus” pe harta europeană a festivalurilor de profil. Vă repet, dacă nu o facem noi cine o va face?

Să nu uităm nici de alte festivaluri din Europa care au devenit produse turistice în sine! Mă refer aici, în special, la Oktoberfest din Munchen, oraș care devine neîncăpător în perioada festivalului.
Așa devine și Focșaniul, dar insistând pe această componentă de promovare a podgoriilor noastre vom reuși să aducem nu doar public avid de petrecere, ci și public care să îmbine timpul liber și distracția de weekend cu afacerile.

„Vă aștept să inaugurăm Piața Unirii, pe 30 septembrie”

Referindu-mă acum la ceea ce va însemna „Bachus 2011”, știu că sunt foarte mulți vrânceni care își doresc să petreacă weekendul viitor fiindcă viața nu înseamnă doar muncă, ci și multe altele. Mereu am militat pentru o viață echilibrată. O viață în care munca să fie îmbinată cu mici plăceri. Îi întreb pe podgorenii care au muncit un an de zile dacă efortul lor nu merită marcat acum, la finalul anului agricol, cu un strop de divertisment și un dram de promovare? Vă întreb pe dumneavoastră: acum, când mustul începe să fiarbă, cei care au stropit via toată vara nu se pot bucura de trei zile de muzică și voie bună? Åži, nu în ultimul rând, îi întreb pe cititori: merităm ca vinurile noastre să fie puse în valoare la fel ca cele din Franța, Spania, Chile sau Georgia? Eu știu că merităm! La fel știu și zecile de mii de vrânceni care cred în mine și care au investit încrederea lor în mine! Pentru toți aceștia am vrut să facem din cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2011” un moment de referință.

Vă aștept să inaugurăm Piața Unirii pe 30 septembrie și să ne bucurăm, împreună, de noua arhitectură și de mustul înăsprit!

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?