Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Vizionarea desenelor animate de genul SpongeBob îi prosteşte pe cei mici


Vizionarea popularului serial de desene animate SpongeBob SquarePants are un impact negativ asupra puterii de concentrare a copiilor și poate duce chiar la reducerea temporară a capacităților lor mintale, avertizează un grup de oameni de știință de la Universitatea Virginia (SUA) într-un articol publicat în ultimul număr al revistei Pediatrics. Cercetătorii au selectat pentru experimentul lor copii în vârstă de patru ani, pe care i-au împărțit în două grupuri. Primul a vizionat o perioadă de timp serialul cu SpongeBob, cel de-al doilea mai puțin dinamicul film canadian de animație Caillou sau a desenat pur și simplu. După aceea, copiii au fost confruntați cu sarcini simple. Astfel, grupul de copii care a vizionat mult mai liniștitul film canadian de desene animate sau a desenat s-a comportat absolut obișnuit : micuții au rezolvat fără dificultate unele puzzle-uri și alte teste pentru copii. În schimb, copiii din grupul celor care au vizionat serialul SpongeBob au demonstrat cea mai proastă performanță. Potrivit oamenilor de știință, ei au înregistrat la această categorie de copii o reducere gravă a puterii de concentrare, indicând că la rezolvarea testelor aceștia au avut nevoie de mult mai mult timp decât cei din primul grup.
Cercetătoarea Angeline Lillard de la Universitatea Virginia atribuie scăderea puterii de concentrare și a aptitudinilor mintale a copiilor din acest grup copierii inconștiente de către unii dintre ei a acțiunilor haotice ale personajelor din serialul cu SpongeBob. Ea explică faptul că în acest film de desene animate lucrurile se întâmplă prea repede și fără o logică, ceea ce îi face pe copii să fie extrem de surescitați și reduce gradul de concentrare al acestora.
Angeline Lillard recomandă părinților să selecteze cu mai multă grijă programele de televiziune pe care le vizionează copiii lor, să-i încurajeze pe cei micuți să se ocupe de activități creative sau să joace cu ei jocuri vechi cunoscute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?