Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Adunare nestatutară, activitatea obştii rămâne blocată


Activitatea obștii rămâne blocată în continuare, deoarece Adunarea Generală a Obștii Tulnici convocată, ieri, de conducerea pedelistă nu a fost statutară. Cei din conducerea Obștii au susținut că adunarea este statutară, dar la ședință au participat aproximativ 250 de persoane, față de aproximativ o mie de obșteni cât ar fi fost necesar pentru ca întâlnirea să fie declarată statutară. Deși există hotărâri judecătorești prin care sunt anulate deciziile Obștii Tulnici referitoare la conducerea Ocolului Silvic Privat, Alin Olteanu a propus celor prezenți aprobarea a altor două decizii prin care nu se ține cont de hotărârile magistraților. Astfel, Olteanu s-a autopropus, din nou, administrator la OS Tulnici, deși instanța a anulat această decizie, și a propus schimbarea șefului de ocol Costel Nicoară cu Gabriel Burghelea. Miza este subvenția pentru pășuni, care se ridică la peste 13 miliarde lei vechi. Åžeful OS Tulnici Costel Nicoară a anunțat că schimbarea sa este ilegală și că adunarea de ieri nu a fost statutară. 
Pedeliștii din conducerea obștii nu au reușit să adune cel puțin o mie de obșteni din Tulnici pentru ca adunarea generală convocată, duminică, la Casa Obștii, să fie statutară, iar deciziile adoptate să fie legale. La ședință au participat aproximativ 250 de persoane cu ajutorul cărora Olteanu & Co. au încercat să-și impună deciziile stabilite în spatele ușilor închise și care vizează tot destructurarea Ocolului Silvic Privat (OSP) Tulnici. Dacă, pentru moment, au renunțat la ideea rezilierii contractului și a desființării OSP Tulnici, nu au renunțat în schimb la înlocuirea lui Costel Nicoară din fruntea ocolului. Miza acestei înlocuiri este una extrem de mare pentru cei care se înfruptă din bunurile obștii. Este vorba de cele 13 miliarde de lei vechi, adică 1,3 mi-lioane lei, primiți de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru pășunile obștii, fondul de vânătoare administrat de ocol și cotele de lemne care se doresc a fi exploatate de agenți economici apropiați conducerii obștii.

Firme căpușă pentru miliardele de la APIA

Deciziile adoptate ieri nu fac decât să confirme acuzațiile lansate de obșteni la precedentele Adunări convocate în luna august. Astfel, cei din conducerea Obștii vor ca lucrările de întreținere a pășunilor să nu mai fie executate de către Ocol ci de firme care să aibă sediul în localitate. Se pune întrebarea cui aparțin firmele care vor efectua lucrările? De ce să nu le execute OSP Tulnici, care aparține Obștii și, indirect, prin aceste lucrări ar aduce profit obștenilor? Mai mult, OSP Tulnici este o firmă din comună și nu din Nereju sau Soveja.
De fapt, obștenii acuză că în spatele actualei conduceri a obștii s-ar afla mai multe firme a căror patroni vor să pună mâna cei peste 1,3 milioane de lei de la APIA. Este vorba de bani europeni alocați pentru întreținerea a peste o mie hectare de pășune care aparțin Obștii Tulnici. Surse autorizate au explicat mecanismul prin care un grup de oameni de afaceri apro-piați PDL vrea să pună mâna pe acești bani. Primul pas a fost rezilierea ilegală a contractului încheiat cu Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici. Ulterior, s-a procedat la trimiterea unui dosar către APIA Vrancea în care s-a cerut ca banii pentru pășuni să fie administrați de Obște și nu de Ocol, așa cum era trecut inițial în solicitarea pentru acest an. Pasul următor este încheierea de contracte cu anumite firme căpușă, aparținând unor anumiți oameni de afaceri, care să execute la prețuri supraevaluate lucrările de întreținere a pășunilor.
Obștenii au acuzat aceeași conducere pedelistă că ar intenționa să dea fondul de vânătoare unor membri marcanți ai aceluiași partid. În prezent, fondul de vânătoare este administrat de Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici, pe care actuala conducere a obștii vrea să îl desființeze.

Conducerea obștii nu ține cont de hotărârile judecătorești

De remarcat că nimeni din conducerea obștii nu a ținut cont de faptul că șeful OS Tulnici Costel Nicoară a obținut câteva hotărâri judecătorești prin care sunt anulate două decizii luate de Consiliul de Administrație al obștii.
Mai exact, instanța de judecată a anulat actul prin care președintele obștii, Alin Olteanu, a reziliat contractul de prestări servicii existent între Obștea Tulnici și Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici, dar și decizia prin care Costel Nicoară a fost revocat din funcția de administrator al Ocolului Silvic Privat Tulnici, în locul său autodesemnându-se președintele obștii, Alin Olteanu. „Respinge excepția lipsei calității de reprezentant al reclamantei, a numitului Nicoară Costel. Constată că efectele Deciziei nr.10/2011 a Consiliului de Administrație al Obștii de Moșneni Tulnici au fost suspendate prin sentința civilă nr.1703/2011 a Tribunalului Vrancea. Admite acțiunea.Constată nulitatea deciziei nr.12/24.07.2011 a Consiliului de Administrație al Obștii de Moșneni Tulnici. Constată că declarația de renunțare la judecarea cererii a fost formulată de Olteanu Alin care nu are calitatea de reprezentant al reclamantei”, se arată în hotărârea dată de Judecătoria Focșani, în dosarul 12544/231/2011.

Nicoară va ataca în instanță deciziile luate nestatutar

Fără a ține cont de aceste hotărâri judecătorești, Alin Olteanu a propus celor prezenți aprobarea a altor două decizii care au același obiect. Astfel, Olteanu s-a auto propus, din nou, administrator la OS Tulnici deși instanța a anulat această decizie și a propus schimbarea șefului de ocol Costel Nicoară cu Gabriel Burghelea.
Åžeful OS Tulnici Costel Nicoară a anunțat că schimbarea sa este ilegală și că adunarea de ieri nu a fost statutară. „Adunarea Generală convocată de conducerea obștii nu a fost statutară deoarece pentru a fi declarată statutară trebuia ca la manifestare să fie prezenți jumătate plus unul din membri obșteni, adică aproximativ o mie de persoane. În sală nu au fost nici 250 de persoane prezente ceea ce înseamnă că deciziile luate nu sunt statutare. Din aceste motive consider că toate deciziile luate azi (ieri-n.r.) sunt ilegale și le voi contesta în instanță”, a precizat șeful OS Tulnici, Costel Nicoară.

29 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?