Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Vrâncean omorât de sistemul sanitar


Una dintre persoanele decedate în secția de neurochirurgie a Spitalului Județean de Urgență Galați este din Vrancea. Bărbatul, în vârstă de 65 de ani, care după o intervenție chirurgicală dădea semne de revenire a fost răpus de germenele „de spital” care a năpădit secția de neurochirurgie. Familia lui Mihai Voinea spune că nu a știut nimic despre ceea ce s-a întâmplat. „L-am băgat pe tata în mormânt și nu am știut de ce. Se simțea bine și deodată a intrat în comă și a murit „, ne-a spus Mirela Mirică, fiica bărbatului decedat.

Mihai Voinea, de 65 de ani, din localitatea Mirceștii Noi, comuna Vânători, a ajuns la Spitalul de Urgență Galați cu un traumatism la cap, dar a murit după ce a fost infestat cu germenul Acinetobacter, germen care a infestat secția de neurochirurgie a Spitalului Județean de Urgență din Galați. Familia bărbatului spune că a aflat de la televizor despre ceea ce se întâmplă la spitalul din Galați. Fiica, dar și soția lui Mihai Voinea spun că l-au băgat pe bărbat în mormânt fără să știe de ce a murit. Familia vrea acum să-și caute dreptatea, chiar dacă golul lăsat în suflet de pierderea lui Mihai Voinea nu va putea fi umplut niciodată. Mihai Voinea a ajuns la spitalul din Galați după ce a căzut din căruță. „Pe data de 6 august, tata a căzut din căruță și s-a lovit la cap. A fost dus la spitalul din Focșani, iar medicii de aici au decis să-l trimită la Galați și așa s-a și întâmplat. Pe data de 8 august a fost operat la cap pentru că avea un traumatism. După cinci ore de la operație, tata respira singur și se simțea bine. În două săptămâni s-a recuperat destul de repede. Ajunsese să fie conștient și ne întreba ce este pe acasă. Medicul care l-a operat ne-a spus că are toate șansele să se recupereze. Cert este că nimeni nu avea rețineri atunci când vorbea de starea de sănătate a tatălui meu. Pe data de 23 august am fost la el la spital, iar asistenta mi-a spus că starea lui s-a înrăutățit brusc. Pe data de 25 tata a murit. În ziua aceea eu am fost la el. Se simțea rău, era în comă. Pe la ora 13.00, am plecat. Pe seară am sunat la Galați. Vroiam să știu cum se simte. Mi s-a spus sec: Domnul Voinea nu mai este. Nu veniți în seara asta pentru că a fost dus la morgă, iar acolo nu este nimeni. Veniți mâine să ridicați cadavrul”, ne-a povestit Mirela Mirică, fiica lui Mihai Voinea.

Nimeni nu a dat nicio explicație

Deși bărbatul decedase, nimeni nu s-a sinchisit să-i anunțe și familia. Medicul care l-a operat nu a mai stat de vorbă cu ei. Chița Voinea, soția decedatului, ne-a spus că a aflat de la televizor de focarul de infecție care este în secția de neurochirurgie, acolo unde a fost internat și soțul său. „Noi nu am știut nimic. Am văzut, ieri (marți-n.r) la televizor ce este în spital. La noi pe certificatul de deces scrie că a murit din cauza acelui traumatism și din cauza unei meningite purulente”, ne-a spus Chița Voinea. Fiica decedatului nu se poate împăca cu ideea pierderii tatălui și are de gând să meargă până în pânzele albe pentru a-și căuta dreptatea. Familia vrea să dea spitalul în judecată și să facă plângere la Colegiul Medicilor. „Am luat legătura cu un avocat și urmează să vedem ce este de făcut. Nu putem lăsa lucrurile așa”, a mai spus Mirela Mirică. Soția bărbatului ne-a mai spus că acesta nu suferea de nicio boală și că zilnic parcurgea 14 kilometri cu bicicleta până la locul de muncă. „Tatăl meu nu s-a stins din cauza loviturii la cap, ci din cauza sistemului”, a adăugat Mirela Mirică.

Secția de Neurochirurgie, un focar de infecție

Până acum, trei persoane au fost afectate, iar două au decedat. Din primele date ale anchetei infecția ar fi apărut după data de 22-25 august. Asta deoarece toate probele luate din secții au fost clare. „Din păcate avem un focar de infecție nozocomială, cu germenul Acinetobacter, germen intraspitalicesc care a fost pus în evidență în trei cazuri, într-unul într-o infecție de plagă, iar în celelalte în meningite. Este vorba de pacienți internați în secția Neurochirurgie a Spitalului de Urgență Galați. Pacientul cu plagă, de 65 de ani, din Vânători, s-a internat pentru un traumatism, iar plaga sa s-a suprainfectat cu Acinetobacter, un germen nozocomial. Bărbatul a murit. Alți doi pacienți au Acinetobacter, unul de 31 de ani din Matca și altul de 58 din Pechea. De ce ne-a fost frică nu am scăpat „, a precizat doctorul Valentin Boldea, directorul DSP Galați. Drept cauze ale apariției infecției, directorul DSP a enumerat neregulile găsite în blocul operator, unde lipsesc filtrele de la climatizare și dezinsecția nu se face corespunzător, faptul că se face tran-zit de bolnavi din policlinica aflată în reparații, pe secții, că s-au mutat bolnavi de la Arși, secție aflată în curățenie, în Reanimare, fără acordul DSP, și încă o sumedenie de nereguli. S-au recoltat 68 de probe din secție și blocul operator pentru a se vedea care este cauza infecției.
Åžeful secției unde e focarul susține că nu este niciun pericol, deoarece ancheta nu s-a terminat și nu se știe exact sursa și dacă este vorba de un focar real. „Am luat totuși măsuri profilactice de dezinsecție a incintei secției. Pacienții sunt în siguranță. Noi facem tot ce putem”, a precizat pentru presa din Galați, medicul Cornel Mihalache, cel care l-a operat și pe bărbatul decedat din Vânători. Deocamdată, accesul vizitatorilor în secție va fi restricționat, până când analizele vor arăta care e sursa infecției. Între timp, și Ministerul Sănătății a deschis o anchetă paralelă asupra situației de la Spitalul de Urgență Galați. Åžeful de la Neurochirurgie, Cornel Mihalache, susține că a luat măsurile necesare și că la ora actuală nu mai există risc de îmbolnăvire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?