Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Sistemul educaţional, cobaiul guvernanţilor


Numărul cadrelor didactice scade de la un an la altul. Din cauza salariilor de mizerie și a bătăii de joc, mulți profesori au ales să renunțe la a mai preda la catedră. Au preferat să culeagă căpșuni în Spania sau să îngrijească bătrâne în Italia.
Liderii de sindicat, profesorii, dar și părinții sunt îngrijorați de faptul că tinerii cu pregătire se feresc să mai devină profesori. „Scăderea cu 511 posturi didactice din învățâmântul vrâncean, în perioada 2006-2010, este un lucru care ne îngrijorează. Cred că mulți profesori bine pregătiți au părăsit sistemul de învățământ, care este neatractiv din punct de vedere salarial, și au ales joburi mult mai bine plătite. Alte cauze care au dus la scăderea destul de mare a posturilor din învățământ sunt: scăderea numărului de elevi și poli-tica de comasare a șco-lilor”, este de părere Costel Ionescu, vicepreședintele Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea.
În clasamentul organizat de Econtext, Vrancea ocupă locul 21, în ceea ce privește numărul cadrelelor didactice care au părăsit sistemul de învățământ. „Dimi-nuarea numărului de cadre didactice din sistemul de învățământ se instituie într-un indicator pentru grija pentru care guvernanții o au pentru dome-niul ce are menirea de a modela oamenii pentru societatea viitorului. Pe de o parte se vorbește de alocarea resurselor necesare pentru învățământul de calitate, iar pe de altă parte se renunță la resursa cea mai importantă: cadrul didactic. Trăim într-o lume în care guvernanții sunt incapabili să mai caute o legătură între ceea ce gândesc, ceea ce spun și ceea ce fac. Consecințele sunt dramatice. Dacă vrem să facem un învățământ de calitate, avem nevoie de oameni pregătiți în sistem”, a declarat Valentin Gicu Dogaru, secretarul executiv al SLI.

Åžcoala, cobaiul guvernanților

Profesorii spun că implementarea noii Legi a educației va produce adevărate dezastre. Acest lucru s-a văzut deja anul acesta, la Bacalaureat, când mai mult de jumătate dintre absovenții de liceu au picat examenul. Profesorii susțin că actualii guvernanți nu au făcut decât să transforme școala în cobai. „Sunt o sumedenie de lucruri care duc la această situație. Degrevarea de două ore la cei cu peste 25 de ani vechime s-a anulat. S-a luat numărul de ore de la profesorii cordonatori, iar la directori s-a mărit norma. Unele unități școlare au fost comasate, iar altele au fost șterse de pe hartă. Numărul de opționale nu se respectă conform programei. Åžcoala și apropierea de comunitatea locală se putea realiza prin opționale, care nu mai sunt aprobate pentru finanțare. Toate aceste lucruri se vor răsfrânge negativ asupra procesului instructiv-educativ, în condițiile în care programa școlară nu este aerisită, iar mărindu-se norma de predare pentru inspectori și directori, sunt curios câte ore se vor face cu adevărat”, a spus Durel Găloiu, profesor de istorie și fost director al  Grupului Åžcolar Dumitrești.

Profesori cu facultăți la „x și zero”

Nu sunt trecuți cu vederea nici profesorii care au o slabă pregătire, mai ales cei care au absolvit facultăți de tipul „x și zero”. Un alt factor foarte important în migrarea dascălilor de calitate și cu experiență îl constituie salarizarea execrabilă. Mulți dintre profesorii cu experiență spun că regimul instaurat de actualii guvernanți este de o mie de ori mai rău decât regimul comunist. Dacă  pe vremea lui Ceaușescu cadrele didactice aveau un statut aparte, fiind om de bază în societate, astăzi sunt mai prost priviți și plătiți decât măturătorii, care nu au terminat nici opt clase. „Toate aceste lucruri se vor vedea când genera-țiile de elevi vor intra în examene, fie la final de clasa a IV-a sau clasa a VIII-a și cel de Bacalaureat. Nu merge în felul acesta. Ar fi interesant de văzut numărul cadrelor didactice calificate, titulare, care părăsesc sistemul de învățământ și fac loc supli-nitorilor, care au terminat facultatea la x și zero. Salarizarea este execrabilă. Nu s-a ținut cont de promisiuni, ca orele rămase să fie distribuite cadrelor titulare și care au competență. Nu se respectă nimic, cum să meargă ceva?”, se întreabă profesorul Găloiu.

„Prea multă democrație strică și duce și la prostie”

Părinții spun că școala făcută de ei pe vremea comunistă nu se compară nici pe departe cu dezordinea din sistemul de învățământ actual. În opinia lor, prea multă democrație strică și duce și la prostie. „Situația este cât se poate de rea. Eu am învățat pe vremea lui Ceaușescu și am făcut carte. Åžtiam de frica profesorului, nu ca acum, elevii să-și bată joc de ei cum vor. Este prea mare lejeritate și prea multă mână liberă le-a dat copiilor. Păi să vă spun de câte ori am fost eu trasă de urechi? Acum copilul dacă nu știe la școală și profesorul țipă un pic la el, se duce la poliție să-l reclame. Tot timpul se schimbă manualele, tot timpul se schimbă profesorii, nu mai știi nimic din sistemul ăsta de educație. Sunt profesori care fac naveta la 3 sau 4 școlii. Cum e să fii în pielea lor, numai ei știu. Nu e ușor, mai ales că au salariile pe care le au. Cred că și familia trebuie să acorde o atenție mai mare școlii deoarece numai împreună pot face ceva pentru gene-rațiile viitoare”, este de părere Măndița Boțu, din Bârsești.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?