Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Administratorul CFR Cluj face afaceri cu eoliene la Mărăşeşti


Două turbine din cadrul „Parcului eolian” ce va fi construit de firma Mărășești Wind vor fi mutate pe alt amplasament deoarece se aflau pe culoarul unor păsări. Afacerea cu energie din vânt de la Mărășești este condusă de Vasile Florin Ciorca, unul dintre oamenii de încredere ai patronului de la CFR Cluj, Arpad Paszkany. Singurele probleme care mai tergiversează derularea investiției sunt cele referitoare la achiziționarea turbinelor.

Înființarea „Parcului eolian” de la Mărășești a fost aproape de a fi blocată din cauza condițiilor de mediu care trebuiau respectate. Investiția de peste 100 milioane de euro s-a aflat în impas deoarece prin zona respectivă s-ar afla un culoar pentru o specie de păsări migratoare. Primarul loca-lității Mărășești, Constantin Vlase, a afirmat că la ultima ședință a grupului de lucru unde a fost discutată acordarea avizului de mediu a fost ridicată problema traseului păsărilor și s-au stabilit câteva modificări ale planurilor inițiale.
„Două turbine urmează să fie ridicate pe alt amplasament deoarece se afla pe culoarul păsărilor. Acum mai așteptă doar rezolvarea pro-blemelor cu achiziția turbinelor. Când va fi rezolvată, se va întruni grupul de lucru și se vor acorda ultimele avize”, a afirmat primarul din Mărășești, Constantin Vlase.
Parcul eolian de la Mărășești va avea o suprafață de circa 400 hectare, va fi amplasat în zona stației de epurare și va fi realizat de firma Mărășești Wind din Cluj. Acționar unic al firmei clujene este un offshore din Cipru, Mărășești Holding LDT, cu sediul social la Nicosia, Cipru.
Conform datelor oferite de Primăria Mărășești „Parcul Eolian” va fi construit prin amplasare pe terenul concesionat a unui număr de 28 turbine eoliene de câte 3MW., de tipul V112-3.0, astfel încât, în final puterea instalată va fi de 84 MW. față de minimum 80 MW. impusă prin contract. Poziția de amplasare a pilonilor este stabilită ca rezultat al studiului făcut pe calculator în funcție de direcția și intensitatea vântului. Firma clujeană va plăti o redevență de 100 mii euro/anual către Primăria Mărășești pentru cele peste 400 hectare de pășune concesionată pentru 49 de ani.

Un administrator de la CFR Cluj conduce firma Mărășești Wind

În spatele afacerii cu energie eoliană de la Mărășești se află însă nume importante din lumea aface-rilor, dar și a fotbalului.
Conform datelor publicate în Monitorul Oficial la în-ființarea societății, unul dintre administratorii firmei Mărășești Wind este Vasile Florin Ciorca. Acesta este unul dintre cei patru administratori ai echipei de fotbal CFR Cluj. De asemenea, numele lui Vasile Florin Ciorca apare alături de patronul CFR Cluj, Arpad Paszkany în conducerea altor societăți.
De exemplu, Vasile Florin Ciorca a apărut în media centrală ca manager de dezvoltare al grupului Trigranit, companie în a cărei subsidiară din România a fost administrator Paszkany.
Totodată, cei doi sunt aso-ciați în Compania de Informatică Aplicată Cluj

Parc eolian la Garoafa

O altă firmă din Cluj, EnergoBit Grup SA, va construi un parc eolian la Garoafa. Aceasta a câștigat, în 2010, licitația organizată de Primăria Garoafa privind concesio-narea a 226 hectare de teren pe care va fi amplasat parcul eolian. Pe această suprafață vor fi amplasate aproximativ 40 de turbine eoliene. Primăria va câștiga, anual, peste 2,5 miliarde lei vechi, bani care vor fi investiți în infrastructura localității. De menționat că numele lui Vasile Florin Ciorca apare și în structura de conducere a firmei Garoafa Wind, înființată din 2010, care are ca obiect de activitate producția, transportul și distribuția energiei electrice.

Două turbine eoliene funcționează la Adjud

În zona de nord a județului, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, proprietarul companiei Spedition UMB, vrea să instaleze două sute de turbine eoliene pe dealurile din zona localităților Tănăsoaia și Corbița. Umbrărescu a încheiat deja contracte cu autoritățile locale din cele două comune pentru concesionarea unor suprafețe de terenuri. Firma care construiește parcurile eoliene din Vrancea este Energycum W SRL, la care acționari sînt soții Mirela și Dorinel Umbrărescu. Societatea Energycum W SRL, din Adjud a reușit să obțină avizele necesare pentru amplasarea turbinelor, dar și licența de producător de energie eoliană. Societatea are ca obiect de activitate principal „producția și distribuția energiei electrice”.

14 milioane euro, profitul din certificate verzi pentru eolienele din Mărășești

Profitul obținut de pe urma parcului eolian de la Mărășești este imens deoarece producătorii obțin bani nu doar din energia vîndută ci și din comercializarea certificatelor verzi. Acesta este un document care atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produs din surse regenerabile de energie electrică și livrat în rețea. Pentru perioada 2005-2012, valoarea anuală minimă și maximă de tranzacționare a certificatelor verzi este de 24 euro/certificat, respectiv 42 euro/certificat. La un calcul simplu, cele 28 de turbine de la Mărășești ar produce, anual, peste 14 milioane euro doar din tranzacțiile cu certificate verzi. A fost luat în calcul doar prețul minim de tranzacționare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?