Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Vrâncenii preferă depozitele în lei şi creditele în euro


Economiile din bănci ale vrâncenilor au crescut cu 261 milioane lei, adică peste două mii miliarde lei vechi în ultimul an. În această perioadă de criză economică, vrâncenii au fost prudenți și nu au mai făcut achiziții importante, preferând să încaseze dobânzile de peste 5% acordate la depozitele în moneda națională. Din totalul economiilor de 1.385,7 milioane lei, populația deține 772,4 milioane lei în moneda națională și 317,5 milioane lei în valută. În același an, restanțele la bănci au crescut până la 131,8 milioane lei. cele mai multe restanțe se înregistrează la împrumuturile în lei, 87,4 milioane, adică peste 10% din valoarea creditelor în moneda națională.

Vrâncenii au renunțat la achiziții și au preferat să își depună banii în bănci în ultimul an. Situația Băncii Naționale arată un comportament prudent și o creștere cu 261 milioane lei a depozitelor în lei și valută ale vrâncenilor în ultimele 12 luni. Valoarea totală a economiilor din bănci se ridică la 1.485,7 milioane lei la sfârșitul lunii iulie 2011.
Populația deține 772,4 milioane lei în moneda națională și 317,5 milioane lei în valută. Depozitele în lei sunt preferatele vrâncenilor, dobânzile de peste 5% fiiind mai atractive decât investițiile în valută.
În schimb, vrâncenii se tem de creditele în moneda națională. Dobânzile încă mari practicate de bănci îi determină să se împrumute în valută. Astfel, în ultimul an, valoarea creditelor în lei a scăzut cu 34 milioane, comparativ cu valoarea celor în valută, unde s-a înregistrat o creștere de 93 milioane lei.
Criza economică și lipsa unor măsuri de stimulare a mediului privat a avut ca rezultat creștere restanțelor către instituțiile bancare. Astfel, valoarea restanțelor către bănci a depășit 131 milioane lei. Potrivit BNR, cele mai mari restanțe erau înregistrate la creditele în lei, cu o valoare totală de 87,4 milioane lei. De asemenea, valoarea în lei a restanțelor la creditele contractate în valută se ridică la peste 54,4 milioane lei.

Patronii preferă creditele în lei

Statistica BNR arată că agenții economici preferă să se împrumute în moneda națională. Unul dintre motive ar fi și lipsa de contracte la export, implicit a veniturilor în valută. Cele mai mari sume erau datorate de agenții economici, cu o valoare de 445 milioane lei în vreme ce populația datora 362,5 milioane lei, din care 281 milioane lei pentru credite de consum.
În schimb, populația preferă creditele în valută, fie că este vorba de credite pentru consum sau pentru o locuință nouă. Potrivit datelor BNR, la sfârșitul lunii iulie 2011, vrâncenii datorau peste 903,7 milioane lei la creditele contractate în valută. Cele mai mari sume trebuie plătite de către populație, care are credite cu o valoare totală de 543 milioane lei, ponderea cea mai mare fiind la creditele pentru consum, cu o valoare de 375 milioane lei. De asemenea, pentru achiziționarea unei locuințe, vrâncenii au împrumutat peste 159 milioane lei, comparativ cu 9,8 milioane lei, creditele în moneda națională cu aceeași destinație.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?