Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Femeile sunt mai expuse la efectele nocive ale fumatului decât bărbaţii


Femeile fumătoare sunt cu 25 la sută mai predispuse la afecțiuni ale inimii decât bărbații, iar riscul crește cu doi la sută în fiecare an, unul dintre motive fiind că organismul acestora extrage o cantitate mai mare de substanțe toxice dintr-o țigară, potrivit unui studiu.
Fumatul este o problemă de sănătate publică importantă și o epidemie globală, mai mult de un miliard de persoane fumând zilnic în toată lumea. Femeile fumătoare prezintă un risc mai mare de îmbolnăviri ale inimii, mai ales în contextul în care numărul fumătoarelor crește de la an la an, susțin reprezentanții Centrului Național pentru Renunțare la Fumat.

În România, în ultimii 20 de ani, numărul fumătoarelor aproape s-a dublat

Dacă în 1989 fumau 11,3 la sută dintre femeile adulte, în 2009 „apelau” zilnic la țigară 21,9 la sută dintre ele. Mai mult, peste 55 la sută dintre femeile fumătoare au între 15 și 34 de ani, fiind la vârsta fertilă, au precizat sursele citate, într-un comunicat de presă.
Fumatul este o cauză reală a multiplelor forme de cancer la femei, iar numărul femeilor care se îmbolnăvesc și mor din cauza cancerului este în creștere. Medicii oncologi au atras atenția asupra creșterii mortalității cancerului de col uterin de la 14 cazuri la mia de locuitori în 1994 la 16,93 cazuri în 2003, iar în cazul neoplasmului ovarian, de la 6,70 la 8,84 cazuri.

Femeile fumătoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar decât bărbații

Ele dezvoltă boala după un consum mai mic de tutun și au risc mai mare de a face forma cea mai severă a cancerului pulmonar. Una dintre explicații este că femeile folosesc mai frecvent țigările de tip „slim, low-tar, lights” care favorizează fumatul „compensator” – inhalarea mai profundă sau mai frecventă pentru a-și asigura „doza” de nicotină. 
Un studiu realizat de doctorul Rachel R. Huxley de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, Divizia de Epidemiologie, și de doctorul Mark Woodward de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, publicat în august, online, de către „The Lancet” și în care au fost incluși peste patru milioane de fumători (bărbați și femei), demonstrează că femeile sunt cu 25 la sută mai predispuse să dezvolte afecțiuni coronariere în comparație cu bărbații. 
Același studiu arată că riscul de afecțiuni ale inimii crește cu doi la sută în fiecare an la femei în comparație cu bărbații, unul dintre motive fiind acela că organismul femeilor extrage o cantitate mai mare de substanțe toxice conținute într-o țigaretă raportat la organismul bărbaților, care are o reacție diferită. În ciuda progreselor înregistrate în tratamentele cardiovasculare, în România își pierd viața zilnic din cauza infarctului miocardic 40 de oameni, potrivit studiilor prezentate în cadrul celui de-al 49-lea Congres Național de Cardiologie. Previziunile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că boala coronariană va rămâne principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani, reprezentând 12,2 la sută din mortalitatea generală, înaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA și bolile hepatice.

Organismul femeilor procesează nicotina mult mai rapid

Organismul femeilor procesează nicotina mult mai rapid decât în cazul bărbaților, acestea fiind mai predispuse la dezvoltarea de afecțiuni coronariere în ciuda faptului că fumează mai puține țigarete pe zi în comparație cu bărbații, potrivit studiului citat.
Mai mult, deși riscul îmbolnăvirii de afecțiuni ale inimii scade în momentul renunțării la fumat, femeile renunță la dependență mult mai greu decât bărbații. De asemenea, dependența de tutun a femeilor este în creștere în țările în curs de dezvoltare deoarece sunt expuse presiunii reclamelor iar țigările au un design adaptat cerințelor psihologice ale femeilor. În plus, și reglementările legislative sunt mai relaxate. 

„Stop Fumat”

În România, Programul Național „Stop Fumat” își propune să îi ajute pe acei oameni care își doresc foarte mult să renunțe la fumat și au nevoie de ajutor de specialitate. O echipă de medici și psihologi specializați în tabacologie oferă asistență în centrele Stop Fumat celor care vor să renunțe la dependența de nicotină. Cei mai mulți dintre fumătorii români afirmă că și-ar dori să renunțe la tutun, însă, când trebuie să treacă la fapte, foarte mulți abandonează. Renunțarea la fumat este, în primul rând, o decizie personală. De aceea persoana care se decide să intre în Programul Național „Stop Fumat” trebuie să își dorească foarte mult să renunțe. „Dacă nu există convingerera totală, atunci beneficiul de pe urma programului tinde către zero. Totuși, în situația în care pacientul nu este convins sută la sută, acesta poate fi ajutat de către psiholog, care aplică o tehnică specială numită «interviu motivațional»”, a declarat Magdalena Ciobanu.
Persoanele din București pot veni în fiecare miercuri, la ora 15.30, la Institutul „Marius Nasta”, la grupul de informare, pentru a afla detalii despre tratament și consilierea psihologică. Aici sunt oferite explicații și răspunsuri la întrebări. Cei care nu sunt București se pot adresa medicului specialist tabacolog sau specialistului psiholog și pot solicită o programare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?