Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Ciripitorii, ochii din umbră ai poliţiştilor


Nu au fost polițiști, dar ar fi vrut să fie. Nu primesc bani pentru ceea ce fac, dar dau totuși informații prețioase agenților de poliție despre ce se întâmplă în cartierul lor. Nu scapă nici vecinul care își bate nevasta, cel care dă muzica la maxim, locatarul care nu-și achită datoriile sau comerciantul ambulant de la colțul blocului. Într-un cuvânt, nimeni nu scapă de privirea ateantă a voluntarului.

În fiecare zonă a orașului sunt persoane care cochetează cu meseria de polițist. Sunt oameni curioși, care stau pitiți pe la colțul blocului, iar atunci când au ocazia, se pun bine cu agentul de poliție, care răspunde de zona lor. În timp, devin oamenii le bază ai polițiștilor sau „informatorul” lor de cartier.
În termeni polițienești, ei sunt „voluntarii”. Printre aceștia se numără și un bărbat care locuiește într-o zonă centrală a orașului Focșani, care ne-a pus să promitem că nu-i vom dezvălui numele. Voluntarul se laudă că știe cam tot ce mișcă în zona lui și atunci când ceva i se pare în neregulă, vorbește imediat cu sectoristul. „Din când în cand, mai dau informații și ajut agenții cu ce pot. Dacă văd că sunt probleme pe aici, prin zona mea, spun. Au fost situații când am dat detalii despre anumite persoane, care fac lucruri necurate. Nu îmi spionez vecinii sau ceva de genul acesta, dar dacă văd că unul își bate nevasta, nu e normal să spun?”, ne-a spus bărbatul căruia i-ar fi plăcut să fie polițist. Ne-a dat asigurări că aproape fiecare polițist are cel puțin o persoană de încredere, care atunci când are nevoie de o informație o poate obține de la aceasta.
Un alt bărbat, de data aceasta pensionar, ne-a spus că îi ajută pe polițiști atunci când are o informație care le poate fi acestora de folos. Face asta pentru că… pe vremea lui nu se întâmplau atâtea nenorociri. „Dacă se întâmplă ceva aici, la mine în cartier, eu spun. Mi se pare normal să trăiesc într-un mediu liniștit, nu în panaramă. Nu este normal să vezi că se întâmplă lucruri necurate și să nu te intereseze. Cred că toți cei care au de spus ceva, ar trebui să o facă, pentru că nu este normal să asistăm la niște nenorociri, care se întâmplă în jurul nostru și să stăm cu mâinile în sân. Îmi amintesc că acum câțiva ani, aveam niște vecini care se băteau continuu. Am stat eu cât am stat, dar când am văzut că nu se mai poate, am spus tot ce am știut”, ne-a povestit pensionarul, acum în vârstă de 60 de ani.
De obicei, persoanele care dau informații polițiștilor sunt mai în vârstă, ieșite la pensie, care stau mai tot timpul acasă și văd ce se întâmplă la ele în cartier.

Tinerii nu agreează vecinii care stau pe vizor

Tinerii nu prea au obiceiul să ajute anchetatorii atunci când aceștia din urmă au de soluționat un caz. De altfel, ei nici nu văd cu ochi buni această „meserie”, practicată în special de pensio-nari. „Nu-mi place de ei, pentru că stau mereu pe vizor și pândesc tot. Åžtiu la fiecare secundă cine vine și cine pleacă. Să-și vadă de treaba lor! Dacă sunt pensionari, nu au decât să se odihnească, nu să ne pândească pe noi”, ne-a spus, nervos, George, din Focșani.
Deși informațiile oferite de voluntari le sunt de foarte multe ori de ajutor, polițiștii nu prea recunosc că primesc informații de la așa-zișii „voluntari”, atunci când se petrec fapte care ar putea cădea sub incidența legii. Oamenii legii nu vor să spună absolut nimic depre cei care le oferă informații și cu care colaborează. Căci e mai bine să nu spună nimic, decât să rămână fără informațiile prețioase ale informatorilor!

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?