Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

„Trucuri“ pentru contestarea amenzilor rutiere


Amenzile primite de șoferi pentru depășirea vitezei legale, pot fi contestate în instanță și în foarte multe cazuri, șoferii au câștig de cauză. Avocații spun că sunt foarte puțini cei care știu că pentru depășirea vitezei legale cu mai puțin de zece kilometri, nu trebuie să se plătească absolut nicio amendă. Pentru reușita acțiunii în instanță, apărătorii mai recurg și la alte „trucuri”. Numai în cazul în care poliția vine cu probe de necontestat, petentul va trebui să achite sancțiunea.

Mulți șoferi habar nu au că dacă circulă cu 59 de kilometri pe oră în localitate, iar limita este de 50 de kilometri, nu sunt psibili de amendă. În cazul în care conducătorii auto sunt totuși sancționați, ei pot contesta amenda în instanță și mai mult ca sigur vor avea câștig de cauză. Asta deoarece măsurătoarea poate fi contestată, aparatele radar având o marjă de eroare de cinci kilometri pe oră în plus sau în minus. În cazul radarelor mobile, marja este și mai mare. „Åžoferii contestă frecvent sancțiunile pentru depășirea vitezei legale. Sigur că și aceste aparate radar au o marjă de eroare, dar sunt cazuri când au fost prinși circulând cu 150 de kilometri pe oră și spun că radarele dau eroare. Câtă eroare pot da, ca să ajungă la o viteză legală? Sunt destule cazurile în care vin cu probe și sunt exonerați de plata amenzilor. Asta în cazul în care nu vine poliția cu probe greu de combătut”, ne-a spus judecătoarea Andreea Pascaru, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Focșani.
Principalale probe cu care vin în fața instanței oamenii legii sunt dovada că aparatul radar era verificat metrologic la momentul înregistrării, dar și certificatul de atestare că agentul era instruit pentru  acțiune.

Greșelile polițiștilor, probe în avantajul contravenienților

Avocații sfătuiesc pe cei care primesc amenda acasă să verifice dacă datele lor sunt completate în mod corect. În cazul în care numele, prenumele, numărul de înmatriculare al mașinii, numărul și seria cărții de identitate, descrierea contravenției sau încadrarea în drept nu sunt completate în mod corect, contravenientul are mari șanse de reușită în instanță. Foarte important este și faptul că procesul verbal de constatare a contravenției trebuie trimis la domiciliul celui amendat în 30 de zile de la aplicarea sancțiunii. În caz contrar, aceasta va fi desființată de orice instanță. În momentul în care amenda este contestată, permisul de conducere va fi restituit de poliție șoferului, iar aplicarea sanc-țiunii este suspendată. Până când instanța va da o hotărâre, șoferul poate conduce nestinghe-rit. Plângerea se va depune în termen de 15 zile de la pri-mirea procesului verbal de contravenție. De asemenea, persoanele care însoțeau contravenientul în momentul în care a fost sancționat pot fi aduse ca martori în proces.

Înregistrările radar pe furtună nu sunt probe

Un alt „vicleșug” la care recurg avocații în administrarea probelor în avantajul clienților ține de măsurătorile cu aparatul radar, care nu pot fi luate în considerație dacă s-au efectuat pe timp de ceață, ploaie ori furtună, iar culoarea mașinii și numărul de înmatriculare nu pot fi determinate fără să existe dubiu. Pe film este obligatoriu să apară ora și data la care s-a făcut măsurătoarea, dar și sensul pe care se deplasa autoturismul. Dacă pe fotografie apare în colțul din stânga jos litera „T”, măsurătoarea nu poate fi folosită ca probă, pentru că în momentul respectiv aparatul nu era reglat. Pentru amenzile pri-mite în urma unor filmări efectuate de camerele de supraveghere, amenda trebuie semnată și de un polițist, care este obligat să-și indice funcția și gradul.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?