Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Adunare generală la Obştea de Moşneni


Locuitorii comunei Tulnici sunt chemați, duminică, la o Adunare Generală Extraordinară a Obștii de Moșneni din comună. Este a doua întâlnire organizată în decurs de o săptămână în care se va discuta despre viitorul pădurilor de la Tulnici. La precedenta, organizată duminica trecută, conducerea obștii în frunte cu președintele Alin Olteanu, au refuzat să se prezinte și să dea socoteală în fața oamenilor. Mai mult, nu le-au permis sutelor de tulniceni prezenți să folosească sala de la Casa Obștii și i-au ținut pe scările clădirii.

Primarul din Tulnici, Valentin Bîznă, a cerut obștenilor să vină la Adunarea Generală Extraordinară convocată pentru duminică, în centrul comunei, deoarece este vorba despre pădurile comunității, iar decizia trebuie să aparțină cetățenilor și nu unui grup de afaceriști care se gândesc la profitul propriu. Primarul a declarat, la întâlnirea de duminica trecută, că ac-tuala conducere a Obștii trebuie să le explice oamenilor de ce nu le acordă cota de lemn, de ce vrea să desființeze Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici și cum de s-a ajuns ca agenții economici să beneficieze de contracte prefe-rențiale. În calitate de președinte al Comitetului de Inițiativă, care a convocat, la solicitarea obștenilor, adunarea extraordinară în care să fie discutate problemele Obștii de Moșneni Tulnici, primarul Valentin Bîznă a declarat că trebuie găsite soluții pentru ca membrii Obștii să își primească drepturile care li se cuvin. „Am rugat președintele obștii să vină și să dea explicații în fața dumneavoastră. Să spună ce s-a făcut cu cota de masă lemnoasă. Să se pună de acord și să se meargă la minister, să obțină lemn pentru oameni și să avem și pentru anul viitor”, a afirmat primarul Valentin Bîznă.
Convocarea unei Adunări Generale extraordinare este susținută de oamenii care nu doresc folosirea Obștii Tulnici ca „vacă de muls” a PDL și vor ca pădurile să fie administrate în folosul obștenilor. Vasile Danțiș, membru în Consiliul de Administrație al obștii, spune că Adunarea Generală Extraordinară a Obștii Tulnici este perfect legală. „Adunarea Generală Extraordinară a Obștii Tulnici se poate convoca ori de câte ori obștea are o problemă”, a spus Vasile Danțiș.
Doar președintele Obștii, Alin Olteanu, nu este de acord și spune că întâlnirea de duminică nu respectă toate condițiile. Nici nu ar avea cum să recunoască o întâlnire la care ar urma să fie întrebat unde este lemnul obștii. „Nu există convocare, ordine de zi. Nu e stabilită data și ora. Comitetul de inițiativă nu este prevăzut în statutul obștii.Nu o să ținem cont de ea”, a afirmat președintele Obștii, Alin Olteanu, încă de acum două săptămâni.

Obștea a ajuns „vaca de muls” a PDL

Câteva sute de locuitori ai comunei Tulnici au participat, duminica trecută, la Adunarea Generală Extraordinară a Obștii de Moșneni și au cerut ca Ocolul Silvic Privat al obștii să nu fie desființat. Oamenii au acuzat Consi-liul de Administrație că a transformat obștea în „vaca de muls” a PDL-ului pentru banii din campania electorală. Deși nemulțumirile oamenilor îi vizau direct pe cei din conducerea obștii, în frunte cu președintele Alin Olteanu, majoritatea acestora nu au participat la adunarea generală extraordinară pe care o consideră ca fiind ilegală. Doar Aurel Boțu, membru în Consiliul de Administrație al obștii și cumnatul lui Alin Olteanu, a venit la adunare și a încercat o diversiune acuzându-l pe șeful Ocolului Silvic, Costel Nicoară, că a cheltuit discreționar banii ocolului. Aurel Boțu a venit împreună cu câțiva dintre patronii firmelor „prietene” cu conducerea obștii.

„Obștenii sunt stăpânii Obștii”

La întâlnirea de duminica trecută, fostul președinte al Obștii, inginerul Costică Mocanu a acuzat că, în ulti-mul an, obștenii nu au avut prioritate la tăierile de lemn din păduri. Deși sunt proprietarii pădurii, membrii obștii nu au primit nici măcar un sfert din lemnul care s-a tăiat cu acordul conducerii Obștii. În plus, oamenii au acuzat că una dintre firme a folosit chiar și utilajele obștii pentru a tăia lemn. Mai mult, după ce a cumpărat lemn la prețuri preferențiale, de 50 lei/metru cub, unul din agenții economici îl revindea la 140 lei/metru cub.
 „Nu suntem slugile nimănui, obștenii sunt stăpânii Obștii. Obștea să asigure cotele rămase datoare față de membrii obștii. Nu cerem funcții. Cerem doar ca cei din conducerea Obștii să aibă fair-play și să vină în fața oamenilor, să se apere, nu să ne sfideze. Trebuie să găsim soluții și să ieșim din mocirla în care se află obștea. În actualul mandat, s-au tăiat 57.400 metri cubi de agenții economici și 9.000 de metri cubi de obște, din care o parte s-au dus la Sebeș, ca lemn subțire”, a acuzat primul președinte al Obștii, inginerul Costică Mocanu.

Oamenii cer cota de lemn

Principala nemulțumire a sutelor de obșteni din Tulnici este neacordarea cotei de masă lemnoasă de către Obște. Oamenii au cerut Primăriei să se implice în rezolvarea acestei pro-bleme importante pentru comunitate arătând că vor rămâne fără lemne de foc pe perioada iernii. O altă nemulțumire a oamenilor este ultima decizie a Consiliului de Administrație a Obștii, respectiv desființarea Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici și semnarea unui contract de administrare cu Ocolul Silvic Privat Zăbala Nereju. Oamenii sunt nemulțumiți că este desființat ocolul la care, culmea, acționar unic este chiar Obștea și pentru care s-au investit foarte mulți bani. În plus, această decizie lăsa zeci de oameni pe drumuri și va sărăci zeci de familii din comună.

Pădurile obștii ajung pe mâna UDMR?

Conducerea Obștii trebuie să răspundă acuzațiilor oamenilor care au auzit de o întâlnire secretă, în această săptămână, între conducerea Obștii Tulnici, șefii de la PDL Vrancea și prefectul județului Covasna. Întâlnirea de taină, care nu va fi recunoscută de participanți, ar fi avut ca subiect cedarea pădurilor de la Obștea Tulnici către composesoratele maghiare. La întâlnirea de la Covasna ar fi participat președintele Obștii, Alin Olteanu, consilierul județean PDL, Corneliu Negru, președintele PDL Vrancea, Alin Olteanu dar și prefectul susținut de UDMR, Gyorgy Ervin. Miile de hectare de pădure ale Obștii Tulnici au fost disputate în instanță în urmă cu câțiva ani, iar primarii UDMR doresc să redeschidă dosarul pentru a primi pădurile. Covăsnenii spun că pădurile de la Tulnici le aparțin și, din această cauză, primarii comunelor Brețcu, Zagon și Ojdula, din Covasna nu au vrut să semneze protocoalele de delimitare a hotarelor administrative la începutul acestui an. Deși a fost organizate discuțiile la nivelul Ofi-ciilor de Cadastru și Publicitate Imobiliară ale celor două județe, primarii UDMR au cerut pădurile Obștii Tulnici și s-au opus actualelor hotare administrative.
Un alt subiect care a răsuflat din interiorul Obștii este încheierea unui contract cu firma austriacă de la Sebeș – Holzindustrie Schweighofer. O informație postată pe forumul de la „Monitorul de Vrancea” anunța încheierea unui contract de milioane de euro care să intre doar „conturi speciale”, cunoscute doar de consilieri și președintele Obștii.

25 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?