Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Recolta bună de grâu nu reduce preţul pâinii


Prețul pîinii nu se va reduce în ciuda recoltei bune la grâu din această vară, spun producătorii din panificație. Creșterea prețurilor la combustibil, majorările de tarife la gazele naturale compensează prețurile mai mici la grâu din această perioadă și țin ridicat prețul pâinii. Producătorii vrânceni acuză și prețurile de dumping practicate de firmele din județele limitrofe care vor să pătrundă pe piața din județ.

Recolta bună de grâu nu va avea ca efect o scădere a prețului pâinii, spun producătorii din panificație din județ. Creșterile salariale, prețurile mai mari la combustibil și la gaze naturale mențin ridicat prețul pâinii. Producătorii de pâine spune că o altă variabilă este cantitatea de grâu exportată din România de către marile firme. Cu aceasta va fi mai mare, cu atât va crește prețul la materia primă rămasă în țară și implicit la pâine.
Liviu Oloeriu, directorul departamentului panificație al societății Comcereal, spune că prețurile la pâine au scăzut doar în zonele din județ unde este o concurență mare. „Piața va regla prețurile de la pâine. Din analiza pieței se poate observa o ușoară tendință de scădere însă doar din cauza concurenței, pentru a se menține pe piață. Sunt zone unde furnizorii de pâine au scăzut prețurile pentru a recâștiga din cota de piață pe care au pierdut-o”, a afirmat Liviu Oloeriu. El a precizat că prețul mai mic al grâului abia a acoperit o parte din pierderile provocate producătorilor în ultimele luni când a explodat prețul grâului din import. „Au fost producători de pâine care au avut pierderi 4-6 luni, iar acum au ajuns la linia de plutire”, a precizat Liviu Oloeriu.
Producătorii au explicat că prețul făinii înseamnă circa 50% din prețul final al pâinii. De exemplu, dacă prețul unui kilogram de făină este de 1,8-1,9 lei, prețul pâinii este de 2,5-3,2 lei/kilogram. Directorul Rominex, Vasile Melinte, a precizat că una dintre cele mai mari probleme ale producătorilor din panificație este lipsa personalului calificat. Oamenii bine pregătiți sunt menținuți cu salarii mai mari iar aceasta înseamnă bani mai mulți către bugetul statului. Doar contribuțiile sociale plătite către stat reprezintă încă 40% din salariul unui muncitor, bani care trebuie plătiți lunar, indiferent de încasările firmelor.
„Pâinea nu înseamnă doar grâu. Față de anul trecut sunt cheltuieli mai mari cu combustibilul, cu gazele naturale. Cea mai mare problemă a noastră este lipsa de personal calificat. Oamenii nu mai pot fi plătiți cu 6 milioane de lei pe lună. Salariile mai mari înseamnă și obligații mai mari care trebuie plătite către stat”, a afirmat Vasile Melinte, de la Rominex.

Grâul așteaptă în silozuri

Prețurile mari la grâu din primăvară i-au determinat pe fermieri să-și depoziteze grâul în silozuri în așteptarea unor prețuri mai mari. Producătorii de grâu speră să ajungă la un leu/kilogram însă deocamdată prețurile sunt în scădere. Față de 0,7 lei/kilogram la începutul recoltării, prețurile au scăzut la 0,62 lei/kilogram. Producția medie de grâu obținută în Vrancea este de aproape 2.800 kilograme/hectare dar sunt fermieri care au obținut și 7.000 kilograme/hectar.
Nicușor Epure, patronul Moripan, a explicat că deși recolta de grâu a fost bună, nu au fost realizate tranzacții mici cu grâu în această perioadă. „Nu au fost realizate tran-zacții cu grâu, oamenii au preferat să îl depoziteze. Așteaptă un preț mai mare decât cel de acum”, a afirmat Nicușor Epure.

Vrancea, un El Dorado pentru brutari

Producătorii acuză și prețurile de dumping practicate de producătorii din județele vecine. Deși pare să fie în favoarea cumpărătorului, efectul prețurilor mici de acum este dispariția producătorilor locali pe termen lung. Ulterior, firmele care vor supraviețui competiției neloiale vor putea profita că sunt singure pe piață și vor putea majora prețurile. „Vrancea este un fel de El Dorado și vin producători din Râmnicu Sărat, Tecuci, Galați, Buzău, cu prețuri foarte mici”, a afirmat Liviu Oloeriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?