Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Europenii, nu egiptenii, ar fi urmaşii lui Tutankhamon


Până la 70% dintre elvețieni și jumătate dintre toți bărbații din Europa Occidentală au o legătură de rudenie cu faraonul egiptean Tutankhamon, pretind geneticieni elvețieni. Această constatare intervine după ce experți de la Centrul de genealogie a ADN-ului ((iGENEA) din Zurich au reconstruit ADN-ul prelevat din rămășițele mumificate ale conducătorului egiptean și l-au comparat cu cel al bărbaților europeni din zilele noastre. Astfel, faraonul egiptean și o bună parte din segmentul masculin al populației din Elveția au haplogrupul comun R1b1a2, ceea ce relevă un strămoș comun, care a trăit cu aproximativ 9500 ani în urmă în Caucaz. Aproximativ 70% dintre bărbații spanioli și britanici, precum și 60% dintre cei francezi aparțin de asemenea grupului genetic al faraonului care a condus Egiptul cu mai bine de 3.000 de ani în urmă. Semnificativ este faptul că la egiptenii moderni acest haplogrup este mai mic de 1 la sută, remarcă Roman Scholtz, director al Centrului de iGENEA.
S-ar putea ca această descoperire să nu constituie chiar un motiv de bucurie pentru europeni, știindu-se că Tutankhamon avea o stare de sănătate precară. Se spune că ar fi suferit de buza cleft, picior strâmb și anemie și ar fi avut, de asemenea, și malocluzie. Faraonul s-a născut dintr-o căsătorie între rude și a murit la 19 ani.
Una din legende evocă un presupus ‘blestem al lui Tutankhamon’. Lordul Carnarvon , finanțatorul expediției lui Howard Carter și cel care în 1922 a descoperit mormântul lui Tutankhamon în Egipt, a murit la 7 săptămâni după deschiderea oficială a sicriului sigilat. Odată cu el a murit și câinele lui, iar canarul i-a fost înghițit mai înainte de o cobră. Cu două săptămâni înainte de decesul lui Carnarvon, scrii-toarea engleză Marie Corelli avertizase asupra unor ‘consecințe teribile’ pentru oricine care intră în mormântul sigilat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?