Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Locuri de joacă distruse de adulţi


Adulții le dau de furcă directorilor de grădinițe din Focșani. Pe lângă igienizarea sălilor de clasă, directoarele întâmpină probleme cu adulții care au invadat spațiile de joacă și le-au distrus.

Spațiile de joacă de la Grădinița cu program prelungit nr.17 și Grădinița nr.19 cu program normal din Focșani sunt invadate de adulți. Așa se face că toboganele numai bune pentru distracția celor mici au ajuns să fie distruse de adulți de 20 sau chiar 30 de ani, care preferă să își petreacă timpul în zona locurilor destinate distracției preșcolarilor. Pentru că adulții cu chef de a se așeza în leagănele sau toboganele micuților distrug totul în jurul lor, conducerea celor două unități de învățământ au soli-citat sprijin din partea Poliției Locale. Educatoarele se tem că dacă situația aceasta va mai continua mult, spațiile de joacă vor dispărea. „Spațiul de joacă este reparat  în fiecare an. Am solicitat ajutorul Poliției Locale. Adulți cu vârste între 20 și 30 de ani sar gardul sau îl taie cu patentul. Eu, când vin sâmbăta îi gasesc acolo, le deschid poarta și îi poftesc afară. Este dureros cu atât mai mult cu cât mulți sunt crescuți aici. Le explic că spațiul de joacă este destinat celor mici, iar aparatele sunt pentru ei, nu pentru adulți. Vin aici și fumează, sar, dărâmă. Nu doar în timpul vacanțelor, tot timpul, în special în weekend-uri. Ei spun că nu au spațiu de joacă! Dar la 20 de ani nu mai poți pretinde spațiu de joacă! Au destule terenuri virane în cartier unde pot să bată mingea la fel de bine. Cei de peste 20 de ani i-am găsit cum se dădeau în tobogan. Acum toboganul este spart. Dacă nu găsesc soluție să-l lipesc va trebui să renunțăm la el pentru că unul nou este scump. Aș aduce altul pentru că unii părinți sunt dispuși să mă ajute, dar dacă îl aduc sper să se și păstreze”, a spus Fănica Bud, directoarea grădinițelor.

Curățenia de vară din grădinițe

Anul acesta nu au fost alocate fonduri suficient de mari pentru acoperirea cheltuielilor cu igienizarea. Cu toate acestea, la Grădinița nr.17, Grădinița nr.19 sau Grădinița nr. 11 se lucrează de zor. Anul trecut, în toate cele trei grădinițe s-au efectuat lucrări de reparații și igienizare pe interior așa că în vara aceasta, toată atenția muncitorilor se va concentra pe partea de exterior. Anul trecut, instalația sanitară subterană a fost înlocuită și vechile coloane de apă caldă au fost schimbate la Grădinița nr. 17 și 19, așa că instalațiile sanitare și termice funcționează excelent. „Cu bugetul ce ni s-a aprobat, noi am început lucrările. În total dispunem de 65 mii lei pentru igienizare pentru cele trei unități”, a mai adăugat directoarea Fănica Bud. Lucrările de izolare termică exterioară sunt în toi la Grădinița nr.17și 19 iar conducerea speră să reușeașcă să mai primească bani de la primărie. „Am făcut un memoriu justificativ la primărie anul acesta și am cerut completarea fondurilor. De 30 mii lei aș mai avea strict nevoie ca să fina-lizez hidroizolația, pentru că pe partea laterală respectiva clădire avea găuri de intra mâna între cărămizi”, mai adăugat Fănica Bud.

Îngrijitoarele în acțiune

Mâna de lucru este oferită în mare parte de puținele îngrijitoare ale celor trei unități de învățământ, care fac curățenie prin rotație.
Femeile au spălat deja lenjeriile și păturile pe care se vor odihni prichindeii de la toamnă, totodată au aerisit și saltelele și au dezinfectat jucăriile de plastic.
Ceva mai delicată este igie-nizarea la Grădinița nr.11 care este monument istoric așa că modificările nu sunt permise. „Acolo clădirea este monument istoric fapt pentru care înlocuim doar burlanele, care trebuie să fie la fel.
Facem doar mici cârpeli deoarece nu se poate dărâma nimic și trebuie păstrate toate «floricelele» și culoarea. Este mai dificil și pentru cel care lucrează, dar măcar cât de câ, trebuie”, a încheiat Fănica Bud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?