Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Vali Elisei Ardean, jucătoare la Oltchim şi antrenoare la Deva


Handbalul vrâncean se mândrește cu multe sportive care au reprezentat cu cinste acest sport pe plan național și internațional. Cea mai cunoscută handbalistă a județului, Vali Elisei Ardean, sportivă care reprezintă în competiții echipa Oltchim Rm. Vîlcea este una din performerele echipei naționale a României, Ardean fiind desemnată cea mai bună extremă la Campionatul Mondial din 2008. Zilele trecute, căpita-nul „Naționalei” s-a apucat și de antrenorat și a condus primul antrenament al echipei de junioare III a clubului SCM Deva. „Îmi fac debutul în meseria de antrenor. Este prima oară când încerc acest lucru și sper că mă descurc destul de bine”, a spus handbalista vrânceană. Întrebată dacă pe viitor își dorește să urmeze o carieră de antrenor, sportiva a răspuns cu zâmbetul pe buze: „De ce nu? Toate, însă, la timpul lor. Sunt sub contract cu Oltchim Râmnicu Vâlcea și îmi fac planuri mari cu această echipă. Avem o grupă destul de echilibrată în Liga Campionilor. Itxako și Volgograd sunt campioanele Spaniei și Rusiei, iar echipa venită din calificări nu va fi una slabă. Obiectivul nostru este să ajungem în finală”, a spus Vali Elisei Ardean.

Vrea performanțe cu „Naționala”

România va participa la Campiona-tul Mondial din Brazilia, iar echipa antrenată de Radu Voina se numără printre favoritele la titlul mondial. „Îmi doresc rezultate cât mai bune. În primul rând, însă, îmi doresc să fiu sănătoasă. Dacă sunt sănătoasă, pot obține și performanțe. Vine întâi Campionatul Mondial din Brazilia, unde, de ce să nu recunosc, ne dorim toate să câștigăm medaliile de aur. Apoi ar fi Olimpiada, dar până atunci mai este mai mult de un an și se pot întâmpla multe”, a mai precizat handbalista de la Oltchim.

A lăsat gimnastica pentru handbal

Sportiva a declarat că primul sport pe care l-a practicat a fost gimnastica, dar până la urmă s-a oprit la handbal. „Nu-mi plăcea la școală, dar nu pentru că nu învățam, ci pentru că uram să mă trezesc dimineața. Nu învățasem tabla înmulțirii și învățătorul m-a luat de urechi. De frică, m-am dus acasă și am învățat. A doua zi ne-a dat extemporal și am luat zece”, a spus cea mai bună extremă a Mondialelor din 2008. Elisei era cea mai bună din clasă la sport. „Nu mă întrecea nimeni la viteză sau la săritura la groapa cu nisip. Uram însă orele de muzică, nu am avut niciodată voce”, a încheiat Elisei.

Descoperită după o selecție din școli

Vali Elisei Ardean a fost descoperită de profesorul Dorel Doagă în urma unei selecții din școli care a avut loc la nivel județean și, după numai un an de zile, a fost preluată de antrenorul emerit Radu Georgescu, cel care a lansat-o către marea performanță. „Am preluat grupa din care făceau parte Elisei și Bahamet în 1992 și am reușit să avem rezultate deosebite în întrecerile interne. Am muncit foarte mult cu aceste sportive, iar rezulta-tul s-a văzut, multe dintre ele fiind legitimate ulterior la cluburi cu nume în handbalul intern și internațional. Mă mândresc cu fetele mele. Rodul antrenamentelor și seriozității s-a văzut în momentul în care au fost convocate în Lotul Național. Este o mândrie să fii în lot și să-ți cânte imnul național”, ne-a declarat antrenorul emerit Radu Georgescu, cel care de-a lungul anilor le-a mai lansat în handbalul mare pe Simona Gogârlă, Janina Luca, Paula Teodorescu, Mirabela Toma și Alina Bratu.

Primul meci oficial, pe 3 septembrie

Sezonul intern va începe în data de 3 septembrie, dată până la care Oltchim va participa la câteva turnee de pregătire în țară și străinatate. Astfel, în perioada 5 – 7 august se va participa la un turneu internațional organizat de echipa U Jolidon Cluj, în perioada 12 -15 august se va participa la un turneu internațional organizat la Siofok – Ungaria, urmând ca în 18 – 22 august și 25 – 29 august să se participe la doua turnee internaționale organizate la Schmelz – primul – și Bad Urach – cel de-al doilea – în Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?