Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Angajaţii ENET vor sta acasă o lună


Angajații ENET vor sta acasă toată luna august, timp în care vor fi plătiți cu 75 la sută din salarii. Ei vor sta degeaba deoarece ENET nu mai funcționează pentru moment, apa caldă fiind oprită în urmă cu aproape trei săptămâni din cauza datoriilor acumulate la furnizorul de gaz. Un alt motiv pentru care ENET și-a întrerupt activitatea temporar este necesitatea înlocuirii cazanelor vechi cu unele noi, prin programul de modernizare. Începând cu data de 11 iulie a fost sistată furnizarea apei calde către populație, iar conducerea ENET a promis că în aproximativ o lună va reveni cu furnizarea. În condițiile în care personalul tehnic și administrativ al ENET este în șomaj tehnic în luna august, cel mai probabil apa caldă va curge la robinete din toamnă.

Nu mai puțin de 370 dintre cei 390 de angajați ai ENET au aflat ieri că societatea la care lucrează își întrerupe activitatea temporar, pentru că nu se mai ajunge cu banii. Din totalul resursei umane, ENET i-a păstrat la serviciu doar pe cei care fac încasări pe teren sau în punctele fixe din sediile ENET. „ENET își întrerupe activitatea începând cu 1 august. Angajații vor fi plătiți cu 75% și sunt la dispoziția ENET. Consiliul de Admi-nistrație a hotărât ca întreruperea activității să fie până la 30 august. Echipele care fac încasări vor merge în continuare pe teren, pentru a recupera datoriile de la populație”, ne-a declarat Cătălin Vrabie, reprezentantul împuternicit al Consiliului Local la ENET. Astfel, potrivit unei adrese a ENET trimisă Consiliului Local, de la începutul acestei luni, au fost organizate între 8 și 10 echipe care merg din casă în casă să recupereze datoriile populației.
Surse din cadrul ENET susțin că datoriile sunt foarte greu de recuperat și că nu de puține ori au fost înjurați și chiar îmbrânciți când le-au cerut focșănenilor să-și plătească facturile restante. De la începutul lunii iulie și până în prezent, echipele de „recuperatori” au reușit să strângă doar aproximativ 700.000 de lei. ENET are de recuperat de la datornici aproximativ 11 milioane de lei și are datorii la furnizorul de gaz pe măsură.
Pentru a relua furnizarea apei calde, primarul Decebal Bacinschi susține că este nevoie de plata a cel puțin jumătate din datoria la gaz, bani pe care fabrica de căldură nu îi are în conturi momentan. Edilul a mai precizat că dacă se vor recupera banii, angajații ar putea reveni la muncă oricând, în această perioadă. „Dacă ei rezolvă problema banilor, vor fi chemați la treabă imediat. Apa caldă va reveni când se va încheia revizia anuală, când vor fi conectate noile cazane și când vor avea jumătate din banii pe care îi datorăm la gaz”, ne-a declarat Bacinschi. Cu toate că în ședințele anterioare ale Consiliului Local conducerea ENET a promis că sistarea furnizării apei calde va dura doar o lună, se pare că abia în prima zi de școală focșănenii s-ar putea bucura de dușuri calde.

Angajații vor sta acasă pe banii focșănenilor pentru că… așa e legea

La finele lunii iunie, ENET a transmis o adresă Consiliului Local în care arăta că societatea înre-gistrează o creștere foarte mare a datoriilor, în special pentru combustibil. Astfel, la finele lunii mai, ENET avea datorii la gaz și păcură de 21,3 milioane de lei. În aceste condiții, conducerea fabricii de căldură a orașului a prezentat două variante Consiliului Local pentru funcționarea pe perioada verii. Prima variantă pro-punea oprirea furnizării apei calde de la 1 iulie cu tri-miterea în „șomaj tehnic” a angajaților până la data de 1 octombrie, iar a doua variantă propunea reducerea programului de lucru al salariaților la patru zile pe săptămână, pe aceeași perioadă de trei luni. S-a ales în final prima variantă, care presupune, conform adresei ENET, o reducere a cheltuielilor cu 35%, ceea ce ar însemna o pierdere de doar 3,7 milioane în loc de 8 milioane. Totuși, perioada   s-a scurtat, astfel că ieri, angajații au fost anunțați că luna august este „concediu plătit 75%”, însă nu este exclus ca această perioadă să se prelungească.
Directorul economic al ENET, Mariana Năstase, exclude varianta potrivit căreia angajații fabricii de căldură stau acasă o lună de zile pe banii focșănenilor. „Aceasta este legea. Aveam trei variante, ori sistarea activității pe perioadă determinată și plata angajaților cu 75%, ori reducerea programului la patru zile, ori reducerea numărului de personal. Oricum, nu știu câți se vor mai întoarce după acestă perioadă, pentru că mulți au mai multe calificări și se pot angaja în altă parte. De obicei pleacă oamenii buni!”, se teme directorul economic al ENET. Principalul motiv pe care îl invocă Năstase este neplata datoriilor populației către ENET, drept pentru care face un apel către focșăneni să își plătescă facturile restante.

Cu 5,8 milioane de lei se reia furnizarea apei calde

Pentru reluarea furnizării gazului, ENET ar trebui să achite 5,8 milioane de lei, jumătate din factura emisă de GDF Suez, iar restul datoriilor ar trebui eșalonate până la plata integrală a celor 11 milioane de lei datorate. În prezent, cu toate că este înglodată în datorii, fabrica de căldură lucrează la un proiect de modernizare a centralei, care va asigura și cogene-rarea de curent electric, pe care ulterior îl va vinde.
În condițiile în care proiectul în valoare de 37 de milioane de euro se va derula fără impedimente, ENET ar putea deveni o societate profitabilă. Printre cauzele care au provocat alunecarea societății, după cum susține conducerea, se numără decalajul de 30 de zile dintre termenul de plată pentru furnizorul de gaz și termenul de plată al facturilor de către  populație către ENET; prețul unitar la gaz pentru marii consumatori, cum este societatea ENET, și micii consumatori; neplata la timp a facturilor de către populație și, nu în ultimul rând, evenimentele la nivel mondial, care au modificat pe plus prețul la păcură. La toate acestea se adaugă și sistarea plății subvenției de către Guvern.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?