Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Sute de familii, izolate de viituri


Peste 700 de persoane din comuna Andreiașu sunt izolate, după ce mai multe drumuri au fost avariate în urma ploilor căzute duminică. Drumul Național 2M a fost rupt în două porțiuni, zone care au fost afectate și la inundațiile din 2005. Localnicii sunt nemulțumiți de situație și spun că nu au primit decât promisiuni de la autorități. În total, au fost afectate două drumuri naționale (DN 2M Focșani – Andreiașu de Jos și DN 2N la Jitia), două drumuri județene (DJ 205B Vîrteșcoiu și DJ 204L Seciu – Poduri – Cătăuți, comuna Chiojdeni) și 12 drumuri comunale (2 în Andreiașu de Jos, 5 în Reghiu, 1 în Vîrteșcoiu, 1 în Broșteni, 1 Jitia, 1 Chiojdeni, 2 Mera și 1 în Dumitrești). De asemenea, au fost afectate două poduri (1 la Reghiu și 1 la Mera) și 25 de podețe (3 la Reghiu și 22 la Vîrteșcoiu). 

Peste 700 de persoane din comuna Andreiașu sunt izolate, după ce mai multe drumuri au fost avariate în urma ploilor căzute duminică. Localnicii spun că a plouat mai mult ca în 2005, când același pod a fost avariat. „Apa a fost mai mare ca în 2005. A plouat circa 70 de litri pe metru pătrat, iar la munte a fost și mai mult”, a explicat primarul comunei, Ionel Budeanu. Potrivit acestuia, drumul național 2M s-a surpat pe o lungime de 200 metri la km 37 și se circulă doar pietonal. „Circulația autovehiculelor este închisă pe această porțiune de drum”, a explicat edilul.  La km 33 + 800 metri apa a luat-o prin spatele îndiguirilor realizate după inundațiile din 2005, iar la km 34 + 200 metri se circulă pe un singur fir, după ce s-au surpat 90 de metri din drum. Autoritățile locale au mai raportat distrugerea a 10 kilometri de drumuri comunale, dar și a drumurilor de interes local. „Nu se poate circula către localitățile Răchitașu, Butucoasa, Fetig, Hotaru, unde locuiesc peste 700 de persoane”, a precizat primarul Budeanu.  Din cauza lipsei de bani la bugetul local, primăria a luat motorină cu împrumut de la o societate comercială pentru a putea interveni. „Noi nu mai avem bani în bugetul local. Ne-am împrumutat de motorină pentru a interveni, iar acum căutăm soluții, să vedem cine ne poate ajuta”, a afirmat primarul Budeanu.

Localnicii acuză indiferența reprezentanților Guvernului

Două gospodării din Andreiașu sunt în pericol de a fi inundate, după ce apele Milcovului au rupt DN 2M și au ajuns la doi metri de curțile oamenilor. Oamenii nu dorm noaptea de teamă să nu vină apa și să le distrugă agoniseala de o viață. Ei acuză guvernanții că nu făcut nimic pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple. „Spun că nu sunt fonduri, că nu sunt bani. Două familii suntem în pericol, oricând dacă vine apa mare”, ne-a spus Anica Albineț. Femeia a povestit că viitura de duminică seara a fost mai mare decât în 2005 și abia a reușit să scoată animalele din grajd, înainte de a fi distrus de ape. „Am avut grajdul aici și mi l-au distrus apele. Animalele le-am scos când a venit apa mare. Stăm tot timpul cu frica în sân, că dacă vine apa mare atunci dă la noi. Degeaba, ei vin, se uită și pleacă. Nu am primit nimic în afară de promisiuni. Anul trecut am avut aceleași probleme și nu s-a întâmplat nimic. Așa a rămas. Acum cărăm lemnele în curte”, a afirmat Anica Albineț.  Din cauza precipitațiilor și alunecărilor de teren, casa familiei Burloiu s-a fisurat și riscă oricând să se prăbușească. „Duminică după   amiază a început să plouă tare. În zece minute ne-am trezit cu apa în casă. A început să vină apa mare și a rupt drumul. Azi noapte (în noaptea de duminică spre luni-n.r.) nu am putut să închid un ochi, pentru că mai sunt doi metri jumătate până la casa mea. Au făcut gabioane în altă parte, dar la noi, unde este pericolul cel mai mare, nu s-a făcut nimic”, a afirmat Lucica Burloiu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?