Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Lista locurilor de muncă, întocmită pe genunchi!


Conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) își bate joc de vrâncenii disperați, aflați în căutarea unui loc de muncă. Duși în pragul nebuniei și al sărăciei de incompetentul Guvern Boc, oamenii care vor să-și găsească o slujbă apelează la serviciile AJOFM. În loc să-i ajute să devină persoane ocupate, pedelistele din fruntea instituției își bat joc de ei și le pun la dispoziție locuri de muncă ce nu există. Reporterii „Monitorul de Vrancea” au sunat la mai multe firme care pun la bătaie locuri de muncă. Surpriză însă! Într-unul din cazuri, la celălalt capăt al firului era un pensionar, din București, care sub nici o formă nu avea nevoie de 10 tâmplari.

Reporterii „Monitorului de Vrancea” au cerut de mai multe ori conducerii AJOFM lista cu datele de contact ale angajatorilor care au locuri de muncă vacante, declarate la Agenție. Solicitarea ne-a fost respinsă, pe motiv că datele sunt confidențiale, deși lista cu pricina este afișată pe ușa de intrare în sediul AJOFM. Pentru că răspunsul conducerii instituției nu ne-a mulțumit, reporterii „Monitorului de Vrancea” au copiat numerele de telefon de pe listă și au sunat angajatorii, pentru a verifica dacă aceștia și locurile de muncă chiar există. Am avut o surpriză de proporții!
Mai întâi, ne-a atras atenția un angajator care are nevoie de 10 tâmplari universali. Am pus mâna pe telefon, iar la celălalt capăt al telefonului s-a auzit vocea unui bărbat. Îi explicăm despre ce este vorba, iar răspunsul omului ne uluiește: „Eu sunt pensionar domnule! Locuiesc în București”, ne-a spus acesta. Poate este o simplă greșeală, ne-am spus, așa că am mai luat un număr de telefon și am sunat. La celălalt capăt al firului ne-a răspuns o voce metalică, ce ne-a spulberat orice încercare de a munci. „Pentru moment, accesul la acest număr a fost limitat”, a spus operatorul de telefonie mobilă. Nu ne-am lăsat păgubași și am mai încercat pentru un post de ospătar sau lucrător bucătărie ori ajutor de ospătar. Angajatorul avea numărul de telefon publicat, însă nimeni nu a ridicat receptorul pentru a răspunde, deși, teoretic, activitatea firmei în cauză ar fi trebuit să fie în plină desfășurare, dat fiind că era până la amiză, într-o zi de muncă. Ne-am uitat cu ochi mari la lista Agenției și am constatat că multe dintre oferte nu precizează și numărul de telefon la care cei aflați în căutarea unui loc de muncă pot suna.
Din totalul de 169 de locuri de muncă vacante identificate de AJOFM pentru săptămâna 13-20 iulie, 17 locuri de muncă nu au număr de telefon de contact și nici adresă. Celelalte sunt preponderent pentru cei care vor să lucreze în industria fa-bricării articolelor de îmbrăcăminte, domeniu în care nu se înghesuie nimeni.
În ofertă sunt publicate și două posturi pentru asistent medical generalist la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea, așa că l-am sunat pe șeful instituției pentru a afla cum stă treabă. Cu aceeași stupefacție am aflat că perioada de înscriere pentru cele două posturi expirase încă din data de 11 iulie! „Data de 11 iulie a fost ultima zi de înscriere la exa-menul pentru ocupare a celor două posturi de asistenți medicali generaliști”, ne-a declarat Cristian Onia, șeful SAJ, în condițiile în care oferta
AJOFM este valabilă în peri-oada 13-20 iulie!

Cine minte?

Pentru că oferta de locuri de muncă a AJOFM ne-a băgat în ceață, am decis să dicutăm „la sursă”. Ne-a întâmpinat purtătorul de cuvânt, Daniela Brihoianu, cea care ține la secret datele angajatorilor. Ne-a spus clar și răspicat: „Doamna director este într-o ședință. Nu poate vorbi acum”. Ne-am decis să așteptăm, dar nici acest lucru nu a fost pe placul purtătorului de cuvânt. „Mai bine reveniți cu telefon mai târziu, poate durează mai mult șe-dința”, ne-a sfătuit Brihoianu. Totuși, pentru că nu puteam obține răspuns la întrebări din partea șefului instituției, am decis să cerem cîteva explicații purtătorului de cuvânt. „Unii angajatori nu au număr de telefon la punctele de lucru. Numărul de telefon la care răspunde altă persoană a fost comunicat greșit de către angajator. Se pot strecura erori”, a scăpat „turma” Daniela Brihoianu. Drept urmare, am pus mâna pe telefon și am sunat la o altă firmă, care avea nevoie de inginer de cercetare, inginer electromecanic și șef serviciu marketing. Numărul nu era specificat pe lista cu locuri de muncă vacante a AJOFM, dar l-am căutat în cartea de telefoane. „Da, angajăm trei persoane. Depuneți un CV la adresa de e-mail și vă vom contacta. Nu știu de ce nu este numărul nostru de telefon în ofertă, noi l-am dat”, ne-a spus o doamnă, responsabilă cu angajările la firma respectivă, din Nănești.

Iozefina Iaru ține cu dinții de funcție

Am constatat cu nemulțumire că cele spuse de purtătorul de cuvânt al AJOFM se bat cap în cap cu cele spuse de angajatori așa că am ținut cont de sfa-tul Danielei Brihoianu și am revenit cu telefon, ceva mai târziu. „Doamna director nu este. Este plecată din instituție”, ne-a spus prin telefon, un bărbat de această dată, angajat al AJOFM.
Cum întâlnirile față în față cu Iosefina Iaru sunt puțin cam imposibile, ne-am încercat norocul cu telefonul mobil de serviciu, nu personal. Deși, de obicei, nu răspunde, de data aceasta am avut noroc. „Am luat la cunoștință de ce mi-ați zis și când o să mă întorc din concediu o să verific și o să vă dau un răspuns. Trebuie să știți că în afara faptului că publicăm oferta, noi o și me-diatizăm. Nu sunt de acord    să-mi dau demisia dacă se confirmă ceea ce mi-ați zis”, a fost răspunsul Iozefinei Iaru, care susține că salariații AJOFM țin legătura cu angajatorii telefonic. La acest capitol, ne permitem să avem îndoieli. Sigur nu și cu pensionarul din București, devenit peste noapte tâmplar la Suraia, potrivit ofertei AJOFM!
În concluzie, nu am reușit să identificăm un loc de muncă din cele 169 posibile. În aceste condiții nu este de mirare că tinerii, acoperiți de diplome, caută cu disperare un loc de muncă, iar cei mai în vârstă     și-au pierdut forța de a mai căuta. Locuri de muncă în Vrancea există, diversificate, însă cea mai bună bursă a locurilor vacante se găsește tot în ziare, la mica publicitate.
Concluzia pe care o putem trage este că banii constribuabililor pentru salariile celor 47 de angajați ai AJOFM sunt aruncați pe fereastră!

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?