Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Caisele şi proprietăţile lor miraculoase


Caisele sunt acele fructe extrem de fine, care dețin o aromă seducătoare. Cine a gustat o singură dată acest fruct nu poate să uite gustul lor plin de savoare. La fel ca și nectarinele sau piersicile, caisele dețin o cantitate mare de vitamine și alte substanțe nutritive. Primele caise apar la noi în luna mai, acestea fiind aduse din regiunile calde, mediteranene. Problema este însă următoarea: aceste caise se recoltează de cele mai multe ori fără a fi coapte, deoarece astfel pot fi transportate fără să existe riscul că atunci când ajung la destinație să fie deja stricate. Din păcate, cumpărătorii și iubitorii acestor delicioase fructe nu se pot bucura de savoarea și aroma lor, deoarece acestea se dobândesc doar când caisele ajung la stadiul normal de coacere. Astfel, caisele care sunt de găsit la noi în magazine sunt seci și nu au niciun gust, nicio aromă. De preferat este ca aceste caise de import să fie folosite la diverse mâncăruri gătite sau la prăjituri. Dacă dorim să ne bucurăm de gustul autentic al caiselor, este de preferat să așteptăm până în luna august, deoarece în această perioadă pot fi recoltate și la noi caise dulci și zemoase. Caisele coapte nu se deosebesc la culoare de cele necoapte și mai puțin aromate. Totuși există o mică diferență între ele: caisele coapte au o coajă perfect întinsă și acoperită cu un puf aproape insesizabil.

Caisele și efectele lor sănătoase

Potasiu, fosfor, fier și magneziu, dar și multă, multă carotină (Provitamina A) acestea sunt cele mai importante substanțe nutritive care se află în pulpa și în coaja fructului. Carotina este o substanță foarte importantă pentru sănătatea ochilor, a pielii și a sistemului imunitar. Consumul fructelor ne protejează pielea într-o anumită măsură împotriva razelor UV, însă și arterele împotriva grăsimilor care se depozitează pe pereții acestora. Foarte multe substanțe nutritive se află și în caisele confiate. Spre exemplu, conținutul de betacarotină este de 5 ori mai mare față de cel al fructelor proaspete. În plus, caisele confiate pot fi găsite în orice perioadă a anului și reprezintă „gustarea” ideală, bogată în minerale, dintre mese.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?