Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Campanie de strângere de fonduri pentru construirea unor centre de cazare a persoanelor cu autism


Un ONG a început o campanie de informare și de strângere de fonduri pentru construirea unei Case Familiale în Soveja, județul Vrancea, în care să fie cazați adolescenți și adulți cu autism. Campania națională „Omul din spatele autismului” se va derula până în luna decembrie, fiind organizată de Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR) și Houston NPA. Organizatorii campaniei vor să strângă fonduri pentru construirea unei Case Familiale în Soveja, județul Vrancea, un centru rezidențial și de lucru destinat adolescenților și adulților cu autism.
„După vârsta de 18 ani, adultul cu autism poate fi integrat în două tipuri de colectivități: într-una din casele familiale private sau de stat, unde locuiesc persoane cu diferite dizabilități sau într-un spital de psihiatrie. Din cauza lipsei banilor sau al accesului la casele familiale, cele mai multe familii decid să țină adultul cu autism acasă. Proiectul Casei Familiale are în vedere în prima etapă achi-ziționarea terenului și construirea primului pavilion în care pot fi instruiți tinerii cu autism, cu un spațiu de cazare corespunzător. Urmează construirea celui de-al doilea pavilion și a unei ferme terapeutice, unde vor lucra și persoanele cu TSA”, spun reprezentanții ONG-ului, într-un comunicat de presă.
În pavilioanele centrului, tinerii și adulții cu autism vor beneficia de terapie ocupațională, de profesionalizare prin ateliere de art-terapie (pictură, muzică), calculatoare, bucătărie, panificație, grădinărit, sub supravegherea personalului specializat. Proiectul include și o campanie de informare privind tulburările din spectrul autist. Organizatorii campaniei vor ca oamenii să cunoască faptul că persoanele cu autism au personalitate, pasiuni și aptitudini, dar și că autismul nu dispare când copilul crește și că este „o tulburare a creierului care interferă adesea cu abilitatea de a comunica și de a relaționa cu cei din jur, cu care te naști, nu o capeți pe parcurs”.
„Prin această campanie, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România și Houston NPA doresc să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că în România autismul la tineri și adulți reprezintă o problemă gravă, extrem de actuală și de prezentă, care necesită o le-gislație specială, informare și conștientizare din partea opiniei publice, direcționare de resurse și deschidere socială în fața acestor persoane”, au precizat organizatorii. În cadrul campaniei va fi organizat și un maraton pentru autism, în Parcul Izvor, în 3 septembrie, precum și o conferință națională, în 1-2 octombrie, la Focșani.
„Am putea evita la nesfârșit persoanele adulte cu autism. Am putea să le negăm existența, drepturile. Până la urmă, facem asta de atât de mult timp încât a devenit un mod de viață. Ce contează că persoanele cu autism și părinții acestora strigă în tăcere și în același – se pare – limbaj de neînțeles? Îi așteptăm alături de noi pe toți cei care doresc să se implice și să ne ajute!”, a declarat Georgeta Crișu, președintele Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?