Militarii Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” l-au comemorat marți pe maiorul Lucio Vecchi, primul dirijor al Muzicii Militare a Garnizoanei Focșani, de la a cărui moarte s-au împlinit 93 de ani. Conform unei postări pe pagina de facebook a brigăzii, activitatea deschide seria de manifestări dedicate sărbătoririi, la 1 aprilie, a 140 de ani de la înființarea Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” și a Muzicii Militare a Garnizoanei Focșani. Ceremonia, la care au participat comandantul Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, general de brigadă Gabriel – Constantin TURCULEȚ, comandantul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactive „Alexandru Ioan Cuza”, colonel Daniel CONDRUZ, comandantul Centrului Militar Zonal „Regele Carol I”, colonel Neculai ȘERBAN, comandanți de batalioane, dar și reprezentanți ai autorităților publice, a avut loc în Cimitirul Nordic din municipiul Focșani, acolo unde dirijorul veteran de război Lucio Vecchi își doarme somnul de veci.
Primăria Focșani a transmis că „timp de 40 ani, Lucio Vecchi a fost dirijorul muzicii militare din Focșani, a compus melodii inspirate din folclorul local și și-a adus contribuția la viața culturală focșăneană. Istoria Brigăzii 282 Infanterie, continuatoarea tradiției militare a Diviziei 6 Infanterie Focșani, este una cu care se mândresc toți focșănenii. Este o unitate de elită, operaționalizată NATO și care a desfășurat operațiuni militare în Bosnia, Kosovo, Irak și Afganistan, încă din 1999.
De istoria acestei unități de elită a Armatei Române se leagă și numele Prim-ministrului Nicolae Ciucă cel care a fost comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată în perioada 2009-2011!”.
Consiliul Județean Vrancea precizează că a fost o zi de mare însemnătate pentru Brigada 282 Mecanizată ”Unirea Principatelor” din Focșani, care a organizat un ceremonial militar de comemorare a fondatorului Muzicii Militare din Garnizoana Focșani, maiorul Lucio Vecchi (13 decembrie 1852- 28 februarie 1930). La eveniment au participat vicepreședintele Ionel Cel-Mare și consilierii județeni Claudiu Matei și Florin Vasilache, care au depus o coroană de flori în memoria fondatorului muzicii militare din Focșani, la mormântul acestuia, din Cimitirul nordic.
„Născut la 13 decembrie 1854, în Italia, Lucio Vecchi pășește pe meleagurile vrâncene la vârsta de 19 ani, cu o trupă de operă, însoțindu-și frații Contardo și Olivier. Cu toate că nu a avut succes și trupa se destramă, Luciu din Focșani, așa cum îl alintau locuitorii orașului, rămâne la Teatrul de Comedie al artistului Ioan Lupescu. Din 1877, este angajatul Primăriei Orașului Focșani, ocupându-se de organizarea și conducerea Fanfarei, iar la 1 decembrie 1882 își începe activitatea la Regimentul 10 Putna, având termen până la 1 aprilie 1883 să pregătească ceea ce avea să devină Muzica Regimentului 10 Putna. După o activitate muzicală întinsă pe câteva decenii, se stinge din viață la 28 februarie 1930”, se mai arată pe pagina de facebook a Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”.