Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Nu mai curge apă caldă la robinete!


Focșănenii se întorc la lighean și la dușurile reci. Câteva mii de focșăneni care sunt branșați la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice vor face dușuri reci timp de cel puțin trei săptămâni, pentru că astăzi se întrerupe apa caldă. Decizia de a sista furnizarea apei calde către populație a fost luată de ENET în vederea modernizării centralei cu fonduri europene, dar și din cauza reviziei anuale la rețelele de furnizare.

Aproximativ 19.000 de familii de focșăneni care locuiesc la bloc, dar și 2.000 de agenți economici rămân, începând de astăzi, fără apă caldă timp de o lună. Cel puțin. În plină caniculă, locuitorii Focșaniului vor trebui să recurgă la lighean și la oale cu apă încălzite pe aragaz, care vor înlocui dușul zilnic. Întreruperea apei are drept cauză lucrările de mo-dernizare ale fabricii de căldură a orașului. Proiectul are o valoare de 35 milioane euro, bani ce vor fi investiți în reabilitarea infrastructurii de termoficare a orașului. Această motivație nu îi încălzește însă mai mult pe focșăneni, nemulțumiți că, în plin sezon cald, nu vor bene-ficia de una din minimele condiții pentru un trai civilizat.
„Ne-am săturat cu problema asta la ENET. Ba nu e apă caldă, ba sunt datorii prea mari, nimeni nu ia nicio atitudine. Dacă ne oprește apa o lună, noi cu ce ne spălăm? Avem și noi ne-cesitățile noastre! Măcar de i-ar da drumul când spune, că de obicei la noi, una se promite și alta se face. Elevii au nevoie ca la început de an școlar să aibă apă să se spele. Doar nu o să-i trimitem murdari la școală!”, ne-a declarat Eugenia Giurea, din Focșani.
După o primă lună de oprire integrală a apei calde vor urma, până pe 15 septembrie, întreruperi sporadice, de câteva zile. Cetățenii cred că din această cauză le vor veni și facturile mai mari la gaze. „O să încălzim apă la aragaz. O să ne vină factura la gaz de două-trei ori mai mare. Cred că va dura mai mult, o să ne lase fără apă caldă mult timp. Când trebuie să dăm banii pe factură vor imediat, dar când să ne dea apă caldă sunt probleme. Nici cu centrala de apartament nu e bine că și acolo sunt mulți bani de dat, dar să ne dea apă caldă dacă stăm la ENET”, ne-a spus Maria Ionescu.

ENET încearcă să recupereze banii de la datornici

Conducerea ENET încearcă în acest timp să recupereze cât mai mult din restanțele populației pentru a achita măcar o parte din datoria la gaz. În tot acest timp, o parte dintre angajații ENET vor intra în șomaj tehnic și vor fi plătiți cu 75% din salariu. Aproximativ 16.000 de focșăneni nu vor avea de suferit de pe urma sistării apei calde întrucât dețin surse de încălzire proprii, centrale termice pe gaz sau electrice.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?