Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

VIDEO: Bachus 2011 – trei zile de sărbătoare


 

Timp de trei zile, Focșani devine capitala vinurilor românești, iar vrâncenii sunt așteptați să participe la cea mai mare sărbătoare a podgorenilor, Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2011”. Festivalul reprezintă cea mai bună oportunitate pentru ca vinurile din Vrancea, cea mai mare podgorie din  România, să ajungă în toată lumea. La manifestarea din acest an au fost invitați și au confirmat prezența ambasadori străini, retaileri, patroni de restaurante, somelieri și degustători. Printre participanții care au confirmat prezența la „Bachus 2011” se numără ambasadorul Macedoniei, Excelența Sa Ljupco Arsovski, secretarul general al Asociației Regiunilor Europene Viticole, Dominique Janin (Franța), Walter Goetz de la Asociația Frăția Vinului din Austria, directorul general al Ministerului Agriculturii din Suedia, Tomas Dahlman. De asemenea, la manifestări va participa o delegație de oameni de afaceri de la unul din cei mai mari importatori de vinuri din Coreea de Sud, dar și importatori din Kazahstan, Republica Moldova, interesați de vinurile vrânceane. Din România și-a anunțat prezența patronul Restaurantului Cireșica din Neptun, managerul de la Cocoșul Roșu, directorul restaurantului Casa Doina, proprietarul lanțului de restaurante Antik din Mangalia, dar și alți oameni de afaceri, proprietari de magazine, restaurante, etc.

Vizite la cramele vrâncene

Delegația oamenilor de afaceri va vizita mai multe crame din județ pe parcursul Festivalului. Vineri sunt programate vizite la cramele Gârboiu, Dyonisos, Vincon, Vinexport. Programul de vineri mai cuprinde degustare de vinuri la Galeriile de Artă și deschiderea oficială a Festivalului „Bachus 2011”. Vizitele la cramele vrâncene vor continua, sâmbătă, la Beciul Domnesc, Romtrade din Jariștea, dar și la Hrubele lui Åžtefan cel Mare de la Panciu, obiectiv promovat și prin proiectul „Tradiție și Spiritualitate Pănceană”. Nu în ultimul rând, va fi vizitată ferma zootehnică modernizată, de la Agroind Doaga.

„Vinurile vrâncene pot fi puse în valoare, la fel ca cele din Franța și Spania”

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că este de datoria sa, în calitate de președinte al Consiliului Județean Vrancea, să promoveze Vrancea care este cea mai mare podgorie a acestei țări. „Ne batem pentru oameni și pentru interesele lor. Acum este toamnă și trebuie să arătăm Europei întregi că avem vinuri care pot concura cu cele din Chile sau cu cele din Georgia și facem tot ce putem pentru acest lucru. Merităm ca vinurile noastre să fie puse în valoare la fel ca cele din Franța, Spania, Chile sau Georgia”, a precizat Marian Oprișan. Åžeful administrației județene a afirmat că „Bachus” este deja un festival de tradiție la care se raportează principalii producători de vinuri din România atunci când își planifică târgurile și expozițiile la care își propun să meargă într-un an.

Sabrări de șampanie în deschiderea Festivalului

„Bachus 2011” adună la Focșani câțiva dintre cei mai cunoscuți somelieri și degustători de vinuri din România. În premieră pentru Festivalul „Bachus”, membrii Organizației Somelierilor din România -2011 vor avea amenajat, în Piața Unirii, un spațiu de degustare unde vor explica vizitatorilor calitățile vinurilor din Vrancea. Marian Timofti, președintele Organizației Somelierilor din România -2011  va executa sabrări – decapitarea sticlelor cu sabia de somelier – de șampanie la deschiderea oficială a celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2011”.

Licitație de vinuri vechi

În premieră, la „Bachus 2011” va avea loc o licitație de vinuri vechi oferite de proprietarii cramelor din județ. Cel mai vechi vin scos la licitație este un Merlot din 1968, din podgoria Odobești, oferit de Beciul SRL. Scopul acestei licitații este unul filantropic! Președintele Consiliului Județean Vrancea dorește ca banii adunați în urma acestei licitații să fie folosiți pentru realizarea unui Monument al Viticultorului care va fi amplasat în municipiul Focșani.
În cadrul Festivalului, Vinoteca Regională Roero din regiunea Piemont, Italia, va organiza o degustare de vinuri la Galeriile de Artă din Focșani, vineri, 30 septembrie. Evenimentul va fi prezentat de profesorul Luciano Bertello, președintele Vinotecii Roero.

15 fete înscrise la „Miss Podgoreanca”

La Concursul „Miss Podgoreanca” s-au înscris 15 fete care au participat, aseară, la preselecția organizată la Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”. Competiția se va desfășura pe 1 octombrie, ora 19.00 în Piața Teatrului. Concurentele vor trebui să treacă cu bine peste mai multe probe. Prima etapă va fi proba de zi în care se aduce la cunoștiință numele, vârsta. Va urma proba portului popular și proba de seară. Evenimentul va fi supervizat de un juriu format din cinci membri care vor acorda 5 premii: Miss Podgoreanca, Premiul II, Premiul III, Miss Popularitate și Premiul juriului.

Zece candidați la „Bucătarul de aur”

Concursul de gastronomie „Bucătarul de aur” este încă o surpriză pregătită de organizatorii Festivalului „Bachus 2001”. Concursul de Gastronomie se va desfășura în Piața Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia” din Focșani, vineri, 30.09.2011, între orele 17.00 – 18.00. Pentru a câștiga marele premiu participanții vor trebui să prezinte juriului un meniu tradițional moldovenesc, compus dintr-un fel principal și un desert, ambele pregătite în prealabil. Jurizarea concursului este asigurată de Vlăduț, bucătarul emisiunii Neața cu Răzvan și Dani.

140 de probe la Concursul Național de Vinuri

Concursul Național de Vinuri „Bachus 2011” este cea mai bună oportunitate pentru podgorenii vrânceni de a-și promova gratuit vinurile. Până la termenul limită s-au înscris 140 de probe. Pe lista producătorilor de vinuri care participă la competiție se află firme din Vrancea, Iași, Timișoara, Prahova dar și Jidvei. Degustarea vinurilor va fi făcută de un juriu format din specialiști recunoscuți în România. Juriul va fi condus de președintele de onoare al Asociației Degustătorilor Autorizați din România, profesorul Viorel Stoian. Medaliile obținute la un concurs de o asemenea anvergură reprezintă, practic, un certificat de calitate care poate crește vânzările viticultorilor.

Standuri pentru viticultorii din Propact

Federația Agricultorilor Fermierul și Sindicatul Național al Agricultorilor, Proprietarilor și Å¢ăranilor Propact își arată recunoștința organizatorilor celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2011”, Consiliului Județean Vrancea, pentru promptitudinea manifestată la oferirea a 10 standuri în cadrul cărora viticultorii vrânceni afiliați Federației și Sindicatului îți pot valorifica produsele proprii. Participarea la acest eveniment, considerat punctul de întâlnire al companiilor viticole din Vrancea, din țară și străinătate, al profesioniștilor din domeniul viticulturii, reprezintă un bun prilej pentru toți viticultorii vrânceni de a se cunoaște, de a-și împărtăși experiențele acumulate în timp în procesarea viei și vinului, cât și un mod eficient de a expune și valorifica rodul muncii de peste ani.

Ruslana deschide „Bachus 2011”

Ruslana, câștigătoarea ediției din 2004 a Eurovision, va cânta, vineri, în prima zi a Festivalului „Bachus 2011”. Ruslana va aduce pe scena din Piața Unirii nu mai puțin de opt dansatori, iar pe perioada recitalului va schimba patru toalete. Deschiderea Festivalului „Bachus 2011” va fi făcută de către trupa Hypnosis cu un spectacol inedit de lumini și flăcări. Atmosfera va fi încălzită, mai apoi, de artiști consacrați precum Nicolae Furdui-Iancu și ansamblul „Crai Nou”, dar și de către Andra. Seara se va încheia cu un spectacol de laser și un show pirotehnic de excepție. Spectacolul de vineri seară va fi prezentat de către Daniel Buzdugan.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?