Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Atenţie la ţânţari!


Venirea verii a făcut ca numărul țânțarilor să se mărească considerabil. Medicii ne sfătuiesc să ne ferim de aceste insecte, deoarece de la o simplă înțepătură ne putem alege cu tot felul de boli infecțioase.

Sunt peste tot, iar prezența lor ne enervează cumplit. Tânțarii pot transmite diferite boli prin înțepătura lor, tocmai din acest motiv e bine să ne protejăm pielea cu tot felul de creme pentru a evita si-tuațiile neplăcute. Înțepătura de țânțar poate provoca diverse reacții la nivelul pielii precum înroșirea zonei, până la meningită sau șoc anafilactic, în cazurile în care persoana este alergică la înțepături. Reacțiile organismului sunt foarte variate. „Å¢ânțarii pot transmite, în perioada aceasta, anumiți viruși, în special cel numit West Nile. De aceea e bine să ne protejăm prin folosirea unor substanțe care îndepărtează țânțarii. Persoanele care se duc în zone unde sunt bălți, trebuie să poarte pantaloni și bluze cu mânecă lungă, pentru a proteja pielea împotriva înțepăturilor de țânțari”, ne-a declarat medicul epidemiolog Marina Maiorov, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea. Ultimul caz de infectare cu West Nile, în județul nostru a fost anul trecut, în luna septembrie, la un bărbat de 48 de ani.

Anul acesta nu a fost semnalat niciun caz de șoc anafilactic

Excluzând bolile infecțioase, există o serie de alergii care apar imediat în cazul înțepăturilor. Aceste tipuri de reacții sunt adesea reprezentate de înroșiri locale urmate de o umflătură care poate persista până la 24 de ore.
Reacțiile alergice de tip sever, precum șocul anafilactic, pot pune în pericol viața oamenilor. Din fericire, în județul nostru astfel de cazuri sunt destul de rare. „Anul acesta, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Focșani nu s-a prezentat nicio persoană cu șoc anafilactic. În schimb, de la începutul lunii iulie, au ajuns patru persoane mușcate de căpușe, dar nu au fost cazuri grave”, ne-a declarat Alina Pelin, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Focșani.
Pentru a ține țânțarii la distanță, cei care locuiesc la casă sau au spații verzi în jurul blocurilor, ar trebui să taie iarba deoarece aceasta atrage insectele. De evitat sunt și parcurile sau zonele cu lacuri, în special la lăsarea serii, pentru că aceste zone sunt preferate de țânțari. De asemenea, dezinsecțiile făcute periodic ar trebui să stopeze valul de țânțari.
Pentru a evita infectarea, zona înțepată nu trebuie scărpinată și de ajutor pot fi spirtul sau soluțiile cu oțet. În cazuri mai grave de alergii, se poate recurge la medicație.
Antihistaminicele sunt destul de utile în acest caz. Indiferent de soluția aleasă, este bine să ne ferim de înțepăturile țânțarilor, pentru a nu ne confrunta cu tot felul de neplăceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?