Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Se adună nori negri pe Europa; România va fi spulberată în faţa unei noi crize


Vicepreședintele PNL Varujan Vosganian a susținut, vineri, într-o conferință de presă la Bistrița, că Europa este amenințată de o nouă criză economică în 2012, în fața căreia România nu are șanse și riscă să intre în incapacitate de plată. ‘Pe Europa se adună nori negri. Ar trebui să fim orbi să nu înțelegem că marile cauze ale crizei din 2007 – 2008, anume acumularea deficitelor și datoriilor publice și dificultatea de refinanțare, nu s-au diminuat, dimpotrivă, s-au agravat. Aproape că nu există țară în Uniunea Europeană sau în America de Nord care să aibă, la acești parametri, o situație mai bună decât în 2007. Diferența este că România lui 2011 este infinit mai puțin pregătită decât România anului 2008 să facă față crizei. România lui 2011, în fața unei crize, este pur și simplu spulberată, va intra în incapacitate de plată’, a declarat Varujan Vosganian.

În opinia vicepreșe-dintelui PNL, Fondul Monetar Internațional nu cunoaște cu adevărat situația din România și a dat prognoze greșite asupra creșterii economice în ultimii ani, iar reforma nu poate fi făcută prin tăieri de salarii și desființări de posturi.
‘Ştiți care e concluzia lor (a FMI – n.r.)? Ei nu se uită la tine, se uită la cântar. Zice: trebuie să slăbești. Aparatul bugetar e mare, trebuie să slăbești. Ești obez. Bine, se duce PD, îi taie o mână și din nou pe cântar. Da, bine, zice, ai slăbit 20 de kilograme. Dar dacă voi credeți că un obez fără o mână e mai sănătos decât un obez cu două mâini, atunci vă înșelați. Cine crede că reformă înseamnă să tai salarii, să nimicești instituții, să ameninți cu datul afară pe unii și pe alții se înșală. E ca și cum ai tăia o mână unui om care trebuie să scadă în greutate’, este de părere Varujan Vosganian.

Liderul PNL consi-deră că întreaga clasă politică trebuie să se așeze la aceeași masă în toamna acestui an și să stabilească un program de preîntâm-pinare a unei posibile crize în 2012. ‘În toamna acestui an, clasa politică românească are imensa responsabilitate de a se așeza la masă și de a discuta programul de preîntâmpinare a unei posibile crize europene în 2012. Dacă nu facem asta, România va fi o țară extrem de vulnerabilă. Populația este vlăguită, mediul de afaceri a terminat de adus banii de acasă, nu mai are cu ce să-și finanțeze afacerile, datoriile sunt uriașe’, a spus Vosganian.

Potrivit vicepreșe-dintelui liberal, o soluție pentru România ar fi schimbarea majorității parlamentare și asumarea unui proiect național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?