Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Cum să îţi educi părinţii să spună mereu DA?


După frumoasele amintiri depănate cu nostalgie în articolele precedente, acum vă propun să ne bucurăm de vacanță și să trăim prezentul mai intens decât oricând. Dar până la petreceri surpriză, șuete prelungite și cocktail la piscină, nu uitați de factorul X care poate disturba un vis frumos de vară: părinții. În lipsa programului încărcat de la școală, devorator de energie și timp, vacanța aduce pe tavă multe clipe libere, dar și ore pe care trebuie să le petreci în familie. Gura mamei și pretențiile fără sfârșit ale tatălui pot altera vacanța ideală pe care ți-ai propus-o. Fii inteligent și găsește soluții de compromis! 

Secretul unui părinte de fier

Oricât de fioroși, oricât de stricți ar fi în dispozițiile pe care le dau ca niște Napoleoni nedescoperiți, părinții au un secret al lor, îngropat adânc prin diverse tertipuri psihologice. Atitudinea de dur, cuvintele de dojană, fața impenetrabilă, pedepsele care curg cu viteza luminii sunt doar tehnici de a masca un adevăr deranjant de sentimental: părinții se încăpățânează să ne iubească și cum orice iubire presupune dăruire, profitați de șansa unei exploatări foarte avantajoase, în sensul nonformal, afectuos al termenului.
Dacă începe cu Pe vremea mea… , nu îndrăzniți să căscați plictisiți sau să dați din cap a negare, ci pregătiți-vă de lungi monologuri, arborați o privire interesată, puneți întrebări de complezență și acordați interes părintelui, aflat în mijlocul unei efuziuni remarcabile. Între timp, rezolvați treburile presante mental. Gândiți-vă la ce pereche de pantofi să luați la petrecerea lui X, decideți în sfârșit care e bârfa anului 2011, hotărâți-vă în ce tabără să mergeți vara asta, calculați-vă veniturile din pușculiță și… după ce toată dezordinea mentală a fost rezolvată, veți observa cu stupoare că părintele și-a terminat poveștile nemuritoare. Atunci, zâmbiți larg și complimentați subtil:
– Da, vremuri grele, dar, oricum, oricând, dacă te am pe tine părinte, viața mea e un Rai! Te iubesc!
Spus mai afectuos, puțin alintat, inima părintelui se înduioșează și dacă adaugi dimineața, un bilețel siropos pe frigider, potențiala criză dispare ca din senin și,  pe deasupra, părintele e disponibil să meargă până și pe lună pentru a îndeplini orice dorință. Cu vorbele potrivite și cu diplomația la vedere, mamele vă vor adora, tații nu vor înceta să vă strângă în brațe, murmurând ca pentru ei: Copilul meu drag…

Å¢ineți minte formula magică: cuvinte dulci + supunere aparentă = LOVE
În afara acestor abordări materialiste, să nu ignorăm valoarea reală a emoțiilor noastre. Ceea ce vă recomand este gestionarea corectă a relațiilor dintre adolescenți și părinți, dar în spatele acestui management dibaci se ascunde ceva mult mai înalt – dragostea autentică. E bine să amestecați planurile : în afara alintului persuasiv, amintiți-vă cât de protectori și buni sunt părinții și ce valoare imensă au în sufletul unui adolescent, încă neajuns la vârsta maturității.

Plan de acțiune

Dacă vă aflați în mare dificultate și certurile nu contenesc, nu mai închideți ușile violent, nu mai țipați ca vitriolații, nu mai plângeți mânați parcă de ambiția de a aduce Tamisa în propriile dormitoare, ci apelați la următoarele trucuri :

1.cât sunt la serviciu, spălați cu multă obediență și simț de răspundere vasele. Dacă mătura vă face cu ochiul, apucați-o zdravăn și dați un tur prin bucătărie, adunând toate firimiturile. Ajunși acasă, nu începeți să vă lăudați. Postați-vă în fața unui caiet, eventual de matematică, și coborâți ochii cu sfială.
TIMP DE EFECTUARE : 30 minute
EFECT GENERAL : uimire, dragoste sporită, recompense, favoruri ; efect maxim

2. dacă părinții nu sunt de acord cu prietenul sau prietena voastră, lăsați la o parte întâlnirile spinoase. Luați stiloul cu încredere și compuneți o scrisorică sentimentală despre cât de mult le respectații deciziile și despre sacrificiul imens, pe care dați de înțeles că l-ați face până la urmă, de a renunța la perechea voastră. La final, inventați câte ceva despre supremația iubirii, neuitând să lăudați cuplul familial. Copleșiți, părinții v-ar lăsa să vă sărutați și cu E.T. !
TIMP DE EFECTUARE : 1-2 h., în funcție de inspirație
EFECT GENERAL : inimă înduioșată, compromisuri, efect de învăluire romantică

3. dacă nu le mai intrați în voie deloc, dacă refuză să vă vorbească, v-ați mira cât de sensibili sunt părinții iritați la serenade. Deschideți computerul și căutați pe Youtube melodii de conciliere. Care sunt acestea ? Păi… șlagăre din vremuri străbune. Pentru mame, Cătălin Crișan, eventual hit-urile Mama sau Fără tine. Pentru tați, Angela Similea sau C.C.Catch. Chemați victimele în propriile camere și lăsați melodiile să își facă efectul. Fredonați pe alocuri pentru a vă încadra în această atmosferă pașnică.
TIMP DE EFECTUARE: 5-7 minute
EFECT GENERAL: sensibilizarea instinctelor sălbatice, terapie prin muzică, efect de îmblânzire

Nu folosiți arme dramatice!

Este important să știți că părinții nu sunt sensibili la planuri mărețe de independență. Nu vă gândiți să îi amenințați cu plecări de acasă, cu boicotarea comunicării sau cu alte asemenea șiretlicuri. Întâmplarea următoare va fi edificatoare :

Într-o sâmbătă furtunoasă, în care nimic și nimeni nu era mulțumit, am strigat furioasă, punând în replici tot avântul tineresc, toată patima, urmărind să fiu cât mai credibilă.
– Gata, m-am decis, plec de acasă.
– Åži unde o să stai ? a întrebat mama placidă, cu multă seriozitate, parcă luând totul în calcul.
Fără să răspund, scot un băgăjel gol de sub pat, pregătită să mă aventurez în voiajul fictiv al nebuniei. Văzând că nu obțin nicio reacție, întind mâna către un tricou ca pentru a avertiza că nu glumesc. Mama, în schimb, îmi întinde un hanorac mai gros :
– Ia-l pe ăsta, e frig în parcul Bălcescu !
La care tata intervine amuzat și simulând îngrijorarea :
– Nu vrei un desfăcător pentru conservele pe care le vei primi de pomană pe drumuri ?
Am zâmbit, lăsând totul baltă, părinții nu sunt chiar așa de naivi. La o adică, dragoste, dragoste, dar mai prietenă îmi e realitatea ! Nu riscați mergând pe asemenea scenarii, rezumați-vă la mitul copilului cuminte, nu dă greș !

Cristina STANCU,
Colegiul Național Unirea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?