Cu siguranță toată lumea a trecut prin asta: după foarte puțin timp după ce ne ridicăm de la masa de prânz, ni se face din nou foame sau simțim nevoia să mâncăm ceva dulce. Acesta este un caz tipic pentru nivelul zahărului scăzut din sânge. Răspunzători pentru acest lucru sunt carbohidrații, adică fructele, legumele, pâinea, cartofii, pastele și zahărul. Organismul nostru reacționează diferit, în funcție de complexitatea în substanțe nutritive a unui anumit aliment. Astfel, nivelul zahărului va urca atâta timp cât vom consuma 500 calorii extrase din legume. În cazul în care aceste calorii vor fi extrase din pâine, efectul este următorul: nivelul zahărului din sânge va fi rapid ridicat, însă va scădea la fel de repede.
Desigur că putem consuma ceva dulce, o ciocolată, o prăjitură sau o bomboană, iar astfel nivelul zahărului din sânge va avea o ascensiune foarte rapidă, însă dacă în locul acestora consumăm fructe și legume, atunci va-loarea acestuia va crește încet, însă senzația de foame va surveni abia mai târziu. Astfel, în loc de croissant, mai bine consumă un ananas.