Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

19 poliţişti vor rămâne fără slujbe


Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea va trebui să stabilească, în următoarele 20 de zile, cum se va desfășura interviul structurat de subiecte profesionale, în urma căruia 19 oameni trebuie să plece. În zilele care urmează, o parte dintre angajații IPJ vor fi puși la dispoziția unității, dintre aceștia 19 își vor pierde slujbele. Cei 19 vor fi stabiliți în urma susținerii interviului, structurat pe subiecte profesionale.
Ei își vor încheia, efectiv, raporturile de serviciu cu unitatea pe 7 octombrie. Totodată, cei patru polițisti, care au intenționat să se autosuspende din funcții pe o perioadă de 2-3 ani, nu au primit avize favoriabile. Refuzul se datorează ministrului Administrației și Internelor, care vorbește cu… două guri.

19 angajați din cadrul IPJ Vrancea au zilele de muncă numărate. Conducerea instituției a primit ieri, noul ștat de organizare, din care 19 funcții au fost radiate.
Pe data de 7 iulie, mai mulți polițiști urmează să fie puși la dispoziția unității, iar după susținerea testărilor, 19 dintre ei vor deveni șomeri și nici nu vor primi salarii compensatorii. Disponibilizații vor pleca efectiv din sistem în luna octombrie.
Inspectorul șef al IPJ Vrancea, comisarul șef Ionel Popescu, a confirmat informația potrivit căreia la IPJ a ajuns noul ștat de organizare. „Am primit noul ștat de organizare și urmează să stabilim data interviului. Avem 20 de zile la dispoziție să stabilim ceea ce trebuie să facem, și după vor fi susținute testările. Au fost radiate 19 funcții. Cei care vor avea cele mai mici calificative și trebuie să plece, vor fi puși la dispoziția unității până pe data de 7 octombrie”, a afirmat comi-sarul șef Ionel Popescu.
Polițiștii știau încă de acum câteva săptămâni ce li se pregătește, așa că așteaptă cu emoții data interviului pentru a ști ce au de făcut. Din informațiile pe care le avem, cei mai mulți oameni ar urma să plece de la subunitățile de poliție.
Un polițist din cadrul IPJ Vrancea ne-a precizat că cele 20 de zile vor trece foarte greu pentru cei care știu că funcțiile lor au fost radiate. „Așteptăm să vedem odată ce se întâmplă, că ne-au măcinat psihic cu atâtea zvonuri. Să vină odată ziua interviului, ca să știu ce am de făcut. Este greu, mai greu de atât nu știu dacă se poate, dar mergem înainte, pentru că altceva nu avem ce face. Eu încerc de ceva timp să-mi găsesc ceva de muncă în străinătate și să plec. Cu salariul care mi-a mai rămas, nu mă descurc nici două săptămâni. Avem o vârstă și în loc să ne ajutăm noi părinții, ne ajută tot ei pe noi”, a afirmat polițistul. Un coleg de-al său, care își desfășoară activitatea în cadrul unui post de poliție, ne-a spus că de mai bine de un an nu și-a mai cumpărat nimic de îmbrăcat, pentru că nu are cu ce. „Din salariul pe care îl iau acum, abia reușesc să-mi plătesc ratele. Am un copil și o soție care câștigă puțin peste 800 lei. Cu banii ăștia trebuie să ne descurcăm o lună și cu copilul la școală. Am redus de unde am putut. De cumpărat ceva de îmbrăcat nici nu mai poate fi vorba, iar de alte investiții nu vă mai spun, că nu ne-am mai gândit că am vrea ceva. Nu știu ce o să facem în aceste condiții și cred că se poate și mai rău de atât. Despre deciziile care se iau nu am ce să spun, pentru că sunt luate de oameni care nu gândesc. Așteptăm al doilea val de disponibilizări”, a precizat acesta.

Igaș una spune, alta face

Inițial, sindicatele au nego-ciat cu reprezentanții Ministerului Administrației și Internelor (MAI) posibilitatea ca polițiștii să se poată autosuspenda din activitate pe o perioadă de 2 sau 3 ani. Zis și făcut. Unii polițiști au luat în calcul această variantă și și-au depus rapoartele de autosuspendare.
Zilele trecute, oamenii au aflat că ministrul nu s-a ținut de cuvânt. Traian Igaș a promis că din numărul funcțiilor radiate se va scădea numărul polițiștilor care se vor autosuspenda. În aceste condiții, la Vrancea, ar fi trebuit să plece 15 polițiști, nu 19. Numai că Igaș s-a sucit. Nu mai este de acord cu varianta menționată anterior, motiv pentru care numărul celor care se autosuspendă nu mai este scăzut din numărul celor care trebuie să plece definitiv. Pentru că ar pierde oameni pe două părți, pe de o parte dispobilizații, iar pe cealaltă autosuspendații, s-ar putea ajunge în situația de a nu avea cine efectua anchete. Tocmai din acest motiv, rapoartele polițiștilor care au vrut să se autosuspende din funcții au fost respinse. Președintele SNPPC-Filiala Vrancea, inspectorul Angelin Ciobanu a confirmat informația conform căreia rapoartele de autosuspendare au fost respinse. „Este o discordanță între ceea ce se transmite public și ce ajunge la IPJ-uri. Această soluție de autosuspendare a fost propusă de SNPPC pentru a scădea numărul disponibilizărilor. În primă fază, reprezentanții MAI au fost de acord cu suspendarea, admițând că cei care se vor autosuspenda vor salva o parte dintre colegii care vor fi disponibilizați. Rapoartele colegilor care au dorit să se autosuspende au fost respinse deoarece am rămâne fără oameni, pentru că numărul celor care se autosuspendă nu va fi scăzut din numărul celor care urmează să fie disponibilizați. Noi am avut mereu un deficit. Indiferent de situație, noi ne vom susține oamenii în instanță”, a spus inspectorul Angelin Ciobanu. Ministrul susținea, pe la începutul lunii aprilie, că nu vor fi dați afară polițiștii din stradă, ci doar cei din birouri. Åži în acest caz răzgândit. El a declarat că vor pleca și „câțiva” dintre polițiștii care sunt în stradă, urmând ca locul lor să fie ocupat de tinerii care termină anul acesta școlile de poliție. Igaș a uitat că absolvenții nu vor fi încadrați la terminarea studiilor, ci abia în toamnă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?