Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii de la 1 noiembrie


Camera Deputaților a adoptat, ieri, cu 153 de voturi favorabile, 123 împotrivă și o abținere Ordonanța Guvernului prin care se impune obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece.
Proiectul prevede sancționarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără anvelope de iarnă cu reținerea talonului auto și amendă de până la 4.000 de lei.
Textul de lege privind adoptarea Ordonanței Guvernului 5/2011 stabilește că neechiparea cu anvelope de iarnă, precum și cu lanțuri în cazul vehiculelor de transport de marfă de peste 3,5 tone și a celor de transport de persoane cu peste nouă locuri, atrage reținerea talonului auto și a unei amenzi cuprinse între 2.500 și 4.000 de lei.
Sancțiunile cuprind amendă, la care se adaugă o sumă dedicată reparării drumurilor și despăgubirilor pentru pagubele produse în urma accidentelor ca urmare a nedotării corespunzătoare a mașinilor.
De asemenea, conform definiției prevăzute de reglementare, cauciucurile all-seasons sunt acceptate ca fiind anvelope de iarnă.
Ordonanța permite utilizarea lanțurilor antiderapante, însă numai pe drumurile acoperite de zăpadă, iar pe alte suprafețe se aplică sancțiuni și în acest caz, pentru dete-riorarea carosabilului.
Actul normativ stipulează aplicarea de către Registrul Auto Român a sancțiunilor referitoare la starea tehnică a autovehiculelor comerciale în cazul controalelor tehnice efectuate de către RAR împreună cu Poliția Română. Obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă se impune începând cu data de 1 noiembrie a fiecărui an până la 1 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?