Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Înregistrările video, vizionate doar în caz de forţă majoră


Probele scrise ale examenului de Bacalaureat debutează astăzi. Puțini președinți de comisii sunt profesori universitari, așa cum ar trebui, un caz special fiind la Colegiul „Mihail Kogălniceanu”. Absolvenții vor fi monitoziați de camere video pe durata examenului. Cei 3.239 candidați vor trebui să fie prezenți la ora 8.30 în sala de clasă. Examenul va dura 3 ore. Cei prinși cu telefoane mobile sau materiale ajutătoare vor fi eliminați din examen și nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni la examen.

Profesorii de la centrele universitare din țară au refuzat să mai fie președinți ai centrelor de examinare și evaluare din cadrul examenului de Bacalaureat, o cauză probabilă fiind onorariile mici pe care le primeau pentru efortul depus. Anul acesta, doar patru profesori universitari au răspuns afirmativ în acest sens. Sumele acordate în cazul președinților centrelor de examinare variază între 600 și 625 de lei, în funcție de numărul de candidați aflați în fiecare centru. În orice caz, un președinte va trebui să aibă în grijă buna organizare a exa-menului pentru fiecare din cei minim o mie de candidați care susțin examenul de Bacalaureat în fiecare centru. Comisia Națională a Examenului de Bacalaureat a desemnat inclusiv pentru Vrancea, echipa de profesori universitari care aveau să facă parte din aceste centre ,însă doar patru dintre ei au și confirmat prezența. Prin urmare, potrivit metodologiei de examen, Comisia Județeană a Exa-menului de Bacalaureat a trebuit să desemneze președinții centrelor de examinare și evaluare cadre de la nivel județean. Astfel, la Centrul de la Colegiul Național „Unirea”, președinte a fost desemnat lector univ. dr. Cătălin Agherghesei din Iași, în vreme ce Vasile Lupu, director al Colegiului Tehnic ,,Ion Mincu” din Focșani a fost desemnat președinte al Centrului de Examinare de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani. Președintele Centrului de Examinare de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” a fost desemnat Radu Åžtefan, director al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”, iar la Centrul de Examinare de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” președinte a fost desemnată Mihaela Horeangă, director al Colegiului Tehnic „Gh. Asachi”. Lista președinților centrelor de examinare continuă cu lectorul univ. Iulian Stoleru din Iași. Acesta a fost desemnat președintele Centrului de Examinare al Colegiului Tehnic „Ion Mincu”. Gabriel Danielescu, director al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” a fost numit președinte al Centrului de Examinare de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto „Traian Vuia”. Maria Bârlă, director al Colegiului Tehnic  „Gh. Balș” din Adjud, a fost desemnată președinte al Centrului de Examinare de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”. Aici a apărut în ultimul moment, o situație mai delicată, una dintre candidate având piciorul în ghips. Tânăra va susține probele scrise ale examenului de Bacalaureat, însă nu o va face în sala de clasă alături de ceilalți colegi, ci la parter, unde va fi amenajat un spațiu special, de asemenea monito-rizat. În continuare, Vasilica Zaharia, director al Grupului Åžcolar Agricol din Odobești, va fi președintele Centrului de Examinare de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”. Profesorul univ. dr. Vasile Bahrin din Iași va fi președintele Centrului de Examinare de la Liceul Teoretic ” Emil Botta” din Adjud.
Cât privește Centrele de Evaluare ale examenului de Bacalaureat, la Grupul Åžcolar „G.G. Longinescu” a fost desemnat președinte inspectorul Lidia Dumbravă, în vreme ce la Centrul de Eva-luare de la Liceul Pedagogic  „Spiru Haret”, președinte a fost desemnat conf. dr. Corneliu Burlacu. ,,Pentru fiecare președinte, Comisia Județeană a pregătit câte un dosar cu documente din metodologie. Inițial, am constituit centrele în ideea că vom avea președinți din rândul profesorilor universitari, dar dacă dumnealor nu au confirmat, a trebuit să numim directori de unități liceale cu experiență, în așa fel încât să nu existe incompatibilități”, a declarat Stan Rogoz, inspector școlar ge-neral. Examenul de Bacalaureat va fi monitorizat în Vrancea de Comisia Județeană al cărei președinte este inspectorul școlar general adjunct Maria Lupu. Alături de aceasta, mai face parte din echipă în calitate de vicepreședinte inspectorul școlar Ion Ionașcu. Secretarii Comisiei Județene a exa-menului de Bacalaureat sunt Marilena Oprea și Steluța Badea, în vreme ce membrii sunt Monica Lăcătuș, Ma-rilena Gurgu, Zvetlana Baciu, Radu Emil și Eleonora Dărmănescu.
Tot ieri, au fost stabiliți și vicepreședinții comisiilor de evaluare și examinare, secretarii, dar și informaticienii.

Bacalaureat monitorizat video

Din partea Ministerului Educației a fost delegată să supravegheze la buna desfășurare a examenului de Bacalaureat Oana Ciuchi. Aceasta din urmă a venit la Focșani cu gândul că va face echipă bună cu cei delegați să coordoneze examenul de Bacalaureat. Mai mult, oficialul de la Minister s-a arătat încântat de modul exemplar în care s-au desfășurat în Vrancea examenele de Eva-luare Națională. „Sper și contez pe dumneavoastră că vom face echipă bună pentru organizarea normală și firească a acestui examen extraordinar de important pentru absolvenții de liceu. Aș vrea să punctez două elemente. Prezența camerelor de supraveghere nu trebuie să reprezinte un factor de stres, este o măsură de precauție care asigură securitatea și transparența exa-menului. Eforturile la nivel național sunt extraordinar de mari și tocmai de aceea ne dorim să fie cât se poate de bine în favoarea cadrelor didactice și în favoarea candidaților, care sunt beneficiarii acestui examen și vor pleca în viață cu rezultatele acestea. Å¢in să menționez că activitatea de evaluare la clasa a VIII-a s-a desfășurat extrem de profesionist și curat, așa încât ne vom da silința să organizăm la fel și examenul de Bacalaureat, cu ajutorul dumneavoastră”, a declarat Oana Ciuchi.

Profesori și candidați invitați la calm

Anul acesta, stresul exa-menului de Bacalaureat va fi și mai mare față de anii precedenți, având în vedere că în sălile de examinare au fost deja montate dispozitivele de supraveghere video. Cu toate acestea, șefii Inspectoratului Åžcolar insistă asupra faptului că această măsură este în be-neficiul candidaților și a profesorilor examinatori. Stan Rogoz a solicitat tuturor să dea dovadă de calm și să se concentreze asupra a ceea ce au de făcut. „Camerele video reprezintă un mijloc suplimentar de supraveghere. Asta nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni și nici nu trebuie să fie perceput ca un factor suplimentar de stres. Candidații noștri sunt deja emoționați, au presiunea suficient de mare. Noi va trebui să ne asigurăm că este corect. Când faceți instruirea supraveghetorilor, să le atrageți atenția ca ei să aibă un comportament normal, așa cum s-a întâmplat și până acum. În această procedură, DVD-urile se arhivează și pot fi consultate doar în cazul unor disfuncționalități în desfășurarea examenului de Bacalaureat. Nimeni nu le va viziona decât dacă este un incident grav. Candidatul trebuie să se simtă relaxat. Faptul că mai întoarce capul în stânga și-n dreapta și se gândește nu înseamnă că trebuie scos afară din sală. Dar nu le permitem candidaților să copieze sau să intre în sală cu telefoane”, a mai declarat inspectorul școlar general Stan Rogoz.

Reguli stricte la Bacalaureat

Este bine de știut faptul că bacalaureaților le este interzis să se prezinte la examen cu telefoane mobile sau alte mijloace ori surse de inspirație. Cei care riscă acest lucru, vor fi eliminați din examen și vor mai putea da examenul abia în sesiunea din toamnă a anului viitor. Metodologia este foarte restrictivă din acest punct de vedere, de aceea este de preferat ca toți candidații să scrie doar ce au învățat și nu altceva. Odată prins pe picior greșit, candidatul este eliminat din sala de examen, iar acest lucru se va consemna și într-un proces verbal, teza sa fiind anulată.
Accesul candidaților în sala de examen se face în baza actului de identitate, în intervalul orar 8.00 – 8.30, iar la ora 9.00 va începe examenul propriu-zis. Candidații vor avea asupra lor doar un pix cu pastă albastră. Nu sunt permise pastele corectoare, iar dacă un candidat a greșit totuși ceva în teză, va putea să remedieze problema cu o linie orizontală peste cuvântul greșit. Timpul maxim de lucru pe care îl vor avea candidații este de 3 ore, însă cei care au rezolvat tezele pot părăsi sala de examen, dar nu mai devreme de o oră jumătate de la începerea examenului. Fiecare Centru de examinare va fi supravegheat pe lângă cadre didactice, și de jandarmi și polițiști. „Orice aspect care apare să fie adus la cunoș-tința Comisiei Județene. Rolul nostru este acela de a fluidiza activitatea examenului de Bacalaureat. Criteriul experienței a primat, ne-am dorit să numim drept preșe-dinți de centre de examinare și evaluare directori cu experiență, care au mai parcurs activitatea de organizare și desfășurare a examenelor de Bacalaureat”, a concluzionat Maria Lupu, inspector școlar general adjunct.
Candidații vor susține astăzi prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea la Limba și Literatura Română. Pe 29 iunie candidații vor susține proba obligatorie a profilului, iar pe data de 1 iulie vor susține proba la alegere a profilului, urmând ca pe 3 iulie să fie afișate rezultatele parțiale. Cei nemulțumiți de note pot depune contestații a doua zi, în intervalul orar 08.00- 12.00, rezultatele finale afișându-se pe 8 iulie. Absolvenții care nu vor reuși să promoveze examenul de Bacalaureat în această sesiune mai au o șansă în sesiunea din toamnă, care debutează în perioada 11-15 iulie cu înscrierea candidaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?