Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Cinci modalităţi de a proteja copiii de produsele chimice de uz casnic


Experții canadieni au publicat o listă cu cinci recomandări făcute părinților pentru a-și proteja mai bine copiii de substanțele toxice cu care aceștia se întâlnesc vrând-nevrând în viața de fiecare zi, atrăgând atenția că micuții sunt sensibili îndeosebi la efectele toxice ale plumbului, mercurului și ale altor substanțe chimice periculoase, potrivit portalului MedDaily. Experți de la Universitatea Simon Fraser cred că în cazul în care recomandările lor vor fi urmate, efectele nocive ale toxinelor din mediul înconjurător asupra copiilor vor fi li-mitate.

1. Sfatul cel mai important este curățenia generală umedă în întreaga casă, care cu cât va fi făcută mai des, cu atât va fi mai bine pentru că praful obișnuit este principala sursă de substanțe toxice, inclusiv plumb, extrem de periculos pentru dezvoltarea creierului chiar la niveluri foarte scăzute. Copilul absoarbe din mediul înconjurător o cantitate mult mai mare de plumb (aproximativ 50%) decât un adult (10%). Studii recente efectuate în locuințe au arătat că practic în toate a fost înregistrat un nivel ridicat de plumb, iar principala sursă este tocmai praful.

2. Produsele cele mai simple și mai puțin toxice de curățare sunt de preferat. În mod obișnuit, bicarbonatul de sodiu curăță perfect baia și chiuveta. Oțetul diluat cu apă este soluția ideală pentru spălat geamurile, podelele și suprafețele. Femeile gravide și copiii ar trebui să stea departe de lucrările de reparații, astfel se va preveni inhalarea prafului și vaporilor toxici din vopsele și adezivi.

3. Cu cât este mai puțin mate-rial plastic în casă cu atât este mai bine. Produsele din plastic pentru servire și depozitarea produselor alimentare trebuie alese cu multă grijă, dar este de prefe-rat să se renunțe la ele. Potrivit experților canadieni, ar trebui evitate și recipientele și pungile din plastic pentru cuptorul cu microunde chiar dacă eticheta lor susține contrariul, deoarece la temperaturi ridicate substanțele chimice din plastic ajung în alimente și băuturi. Bisfenolul din plastic este nociv pentru dezvoltarea creierului și perturbă funcțiile endocrine ale organismului în creștere.

4. Sunt periculoase de asemenea produsele de vinil care conțin o clasă de plastifianți numită ftalați. Pe piață există multe tipuri de produse care includ vinil, de la perdelele de duș și jucăriile pentru copii până la fulgarine.

5.Oamenii de știință recomandă alegerea soiurilor de pește cu un conținut scăzut de mercur, întrucât acesta are o influență devastatoare asupra creierului unui copil. Cantitățile cele mai mici de mercur se găsesc în macrou, hering, păstrăv, somon și tilapia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?