Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

CCR discută proiectul legii de revizuire a Constituţiei


Curtea Constituțională a României (CCR) se reunește astăzi pentru a discuta proiectul legii de revizuire a Constituției transmis de președintele Traian Băsescu. Åžeful statului a trimis în 9 iunie CCR proiectul de lege pentru verificarea respectării dispozițiilor constituționale privind revizuirea. Potrivit Administrației Prezidențiale, proiectul a fost transmis împreună cu avizul Consiliului Legislativ.
Ulterior, proiectul de revizuire, însoțit de avizul Consiliului Legislativ și de decizia CCR, va fi înaintat Parlamentului, în vederea dezbaterii și supunerii spre aprobare.
Potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, înainte de sesizarea Parlamentului pentru inițierea procedurii legislative de revizuire a Constituției, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoțită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la CCR, care este obligată ca, în termen de 10 zile, să se pronunțe asupra respectării dispozițiilor constituționale privind revizuirea.
La primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, președintele Curții numește un judecător-raportor și stabilește termenul de judecată.
CCR se pronunță asupra proiectului cu votul a două treimi din numărul judecătorilor și decizia Curții se comunică inițiatorului ori, după caz, reprezentantului acestuia.

Proiectul de lege sau propunerea legislativă se prezintă apoi Parlamentului, numai împreună cu decizia Curții Constituționale, mai prevede legea menționată. De asemenea, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituției, Curtea Constituțională se pronunță, din oficiu, asupra acesteia, tot cu votul a două treimi din numărul judecătorilor.
Decizia prin care se constată că nu au fost respectate dispozițiile constituționale referitoare la revizuire se trimite Camerei Deputaților și Senatului, în vederea reexaminării legii de revizuire a Constituției, pentru punerea ei de acord cu decizia Curții Constituționale.

Åžeful CSM: Exceptarea de la actul de judecată a politicilor financiar-bugetare din proiectul de revizuire a Constituției, extrem de periculoasă

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horațius Dumbravă, a declarat miercuri că anumite dispoziții din proiectul de revizuire a Constituției sunt discutabile iar cea privind exceptarea de la actul de judecată a politicilor financiar-bugetare ar putea fi ‘extrem de periculoasă’. CSM a anunțat miercuri că va înainta Curții Constituționale o serie de observații privind proiectul legii de revizuire a Constituției, care reflectă opiniile exprimate individual de magistrați și de asociațiile profesionale. ‘CSM își anunță intenția de a solicita asistența constituțională a Comisiei Europene pentru Democrație prin Lege (Comisia de la Veneția), România având calitate de membru. Experții acestei comisii urmează să își exprime opinia cu privire la conformitatea proiectului de lege propus cu standardele europene menite să conserve și să întărească statul de drept’, susținea CSM într-un comunicat.

Åžeful CSM a precizat că demersul lor este unul instituțional, având în vedere că au expertiza juridică necesară, dar și că reprezintă garantul independenței justiției, iar observațiile sunt formulate în raport de unele dispoziții din proiect pe care ei le găsesc perfectibile. ‘Sunt câteva dispoziții discutabile. Sigur, Curtea Constituțională se va pronunța asupra acestui punct de vedere, dar urmează și un parcurs parlamentar. Noi am făcut acest punct de vedere tocmai pentru a fi luat în considerare ca fiind unul specializat, dar și instituțional și în același timp de apărare a independenței justiției’, a afirmat Dumbravă.

El a spus că observațiile lor vizează anumite dispoziții, printre care și atragerea răspunderii pentru erorile judiciare. ‘Observațiile sunt pe exceptarea de la actul de judecată a politicilor financiar-bugetare. Nouă ni se pare o sintagmă extrem de largă și foarte periculoasă nu numai pentru clasa politică, dar și pentru societățile comerciale. Aici credem că mai degrabă ar fi fost rolul legiuitorului prin legi organice și ordinare să intervină decât prin Constituție. Poate fi o dispoziție prin larghețea ei extrem de periculoasă și cu posibile interpretări fie restrictive, fie mult prea largi’, a subliniat președintele CSM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?