Ediția: Marți 17 septembrie 2024 Nr. 6716
Ediția: Marți 17 septembrie 2024 Nr. 6716

Programele de conversie sexuală a persoanelor gay, denunţate la Festivalul Sundance


Programele bazate pe terapia de conversie, create cu scopul de a combate homosexualitatea, ce evocă America puritană din secolul al XVII-lea dar care sunt încă de actualitate în Statele Unite, au fost denunțate cu fermitate la Festivalul Sundance, informează AFP. Din Seattle și până în sudul Floridei, mai multe școli propune tinerilor gay americani „să se debaraseze de homosexualitate prin rugăciune”. Aceste centre, criticate de Asociația americană de psihologie, dar și de fostul președinte american Barack Obama, oferă participanților ședințe de consiliere terapeutică, grupuri de sprijin, medicație, hipnoză și chiar intervenții chirurgicale.
Un nou film cu tânăra actriuță Chloe Grace Moretz, care încearcă să atragă atenția publicului asupra acestei chestiuni, a generat un val de emoție și i-a entuziasmat pe criticii de cinema prezenți la Festivalul Sundance 2018. „Administrația Trump crede în totalitate în terapiile de conversie”, a declarat actrița în vârstă de 20 de ani pentru AFP la premiera filmului „The Miseducation of Cameron Post”, ce a avut loc în Park City din Utah, unde este organizat în fiecare an acest festival dedicat producțiilor cinematografice independente. Vicepreședintele american Mike Pence „a încercat chiar să le subvenționeze din fonduri publice” atunci când era senator de Indiana, a adăugat Chloe Grace Moretz.
În acel film, artista interpretează o adolescentă surprinsă în timp ce avea o relație sexuală cu șefa de promoție a liceului ei, la jumătatea anilor 1990. Interpretarea ei a fost considerată cea mai bună din întreaga carieră a tinerei artiste. Chloe Grace Moretz, fost copil-vedetă, a apărut pentru prima dată pe micul ecran atunci când avea vârsta de șapte ani. De atunci, ea a jucat în filme regizate de Martin Scorsese, Olivier Assayas, dar și în foarte popularul serial TV „Desperate Housewives”. Ea a subliniat faptul că practica terapiei de conversie a homosexualilor este legală în 40 dintre cele 50 de state americane. „În urmă cu două săptămâni, Congresul statului New Hampshire a votat împotriva interzicerii sale”, a insistat actrița.
În filmul „The Miseducation of Cameron Post”, personajul interpretat de Chloe Grace Moretz este internat cu forța într-un centru de conversie de unchiul și mătușa ei, două persoane foarte conservatoare, alături de care locuia după decesul părinților săi. Acolo, tânăra îi cunoaște pe adolescenții rebeli Adam (Forrest Goodluck), „un bărbat cu spirit Navajo”, și prietena sa cu un singur picior Jane Fonda – probabil un pseudonim, deși filmul nu clarifică acest aspect. Toți trei fumează marijuana împreună și spun anecdote sarcastice despre instructorii lor, perfect conștienți de faptul că acei religioși zeloși și psihologi amatori sunt ridicol de incompetenți.
Însă râsul face foarte repede loc tragediei. „The Miseducation of Cameron Post” este al doilea lungmetraj al regizoarei Desiree Akhavan, care spune că pelicula sa reprezintă un fel de „‘The Breakfast Club’ (film lansat în 1985, n.r.) pentru gay”. „Acest film abordează problematici diverse: homofobie, sexism, rasism și toți ceilalți termeni care se termină în ‘-ism'”, a declarat Forrest Goodluck, interpretul fiului personajului jucat de Leonardo DiCaprio în pelicula „The Revenant”. Filmul „The Miseducation of Cameron Post” a fost adaptat pentru marele ecran pe baza romanului omonim scris de Emily M. Danforth.
Terapeutul care administrează centrul prezentat în film, interpretat de Jennifer Ehle, este o creștină pioasă, care se lansează în domeniul conversiei sexuale a persoanelor gay după ce a testat această „terapie” pe fratele ei. Ea impune tot felul de exerciții tinerilor pacienți pentru a îi convinge de validitatea teoriei potrivit căreia homosexualitatea este doar rezultatul unei confuzii de gen și că este o maladie mintală. „Nu a fost ușor să o interpretez fără să o diabolizez, să arăt cât de mult ea ținea la acei copii, crezând că îi ajuta”, a dezvăluit pentru AFP actrița Jennifer Ehle. Oamenii care organizează astfel de centre sunt „periculoși”, dar ei cred cu adevărat că „îi salvează pe acești tineri de la damnațiune”, a adăugat actrița.
John Gallagher Jr., care interpretează rolul pastorului Rick, a subliniat și el faptul că personajul lui nu este un malefic autentic: „A făcut el însuși o astfel de terapie și o predă în prezent copiilor, spunându-le: ‘și voi puteți să trăiți fericiți dacă urmați etapele programului așa cum am făcut eu'”. Actorul speră că filmul „The Miseducation of Cameron Post” va contribui la eradicarea acestor programe. Ediția din 2018 a Festivalului Sundance se desfășoară în perioada 18 – 28 ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?