Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

USL propune Parlament cu 325 de aleşi: 216 deputaţi şi 109 senatori


USL va depune la Parlament, spre aprobare, un act normativ conținând patru propuneri de modificare a Legii electorale, prima vizând creșterea normei de reprezentare la 100.000 de cetățeni pentru un deputat și 200.000 pentru un senator, astfel încât în viitorul Legislativ să existe 325 de aleși.
Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat miercuri într-o conferință de presă că USL va elabora un singur act normativ în care va include patru propuneri de modificare a Legii electorale, pentru a nu se ajunge la situația ca, depunând cele patru inițiative separat, actuala putere să le împartă la comisii și să le „omoare” pe rând. Ponta a arătat că prima propunere se referă la reducerea numărului de parlamentari, el subliniind că principiul pe care se construiește numărul de aleși ține de norma de reprezentare și nu de impunerea unei cifre, cum este cea de 300. „În propunere avem crescută norma de reprezentare, astfel încât un deputat să reprezinte 100.000 de cetățeni, iar un senator – 200.000 de cetățeni. Astfel, Senatul va avea 109 membri, cu 28 mai puțin, iar Camera Deputaților 216 membri”, a spus Ponta. El a arătat că numărul de 325 de aleși este stabilit relativ la situația actuală, el precizând că, dacă populația va scădea, atunci numărul de aleși va scădea implicit.
A doua propunere a USL prevede că parlamentarul care părăsește partidul sub emblema căruia a candidat își va pierde mandatul în condiții identice cu primarul sau consilierul județean, a precizat Ponta. Liderul PSD a menționat că a treia propunere a USL prevede alegerea parlamentarilor pe un sistem majoritar, astfel încât în fiecare colegiu cel care obține primul loc să meargă în Parlament. A patra propunere a USL are în vedere recunoașterea ca partid parlamentar sau constituirea de grup parlamentar doar în condițiile în care există minimum cinci senatori și zece deputați care au candidat sub emblema acelui partid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?