Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Marian Oprişan: „Reorganizarea propusă de PDL este doar praf în ochii cetăţenilor“


Planul PDL de reorganizare administrativă a țării este contestat vehement de liderii PSD. Aceștia sunt de părere că se încearcă bulversarea electoratului înaintea alegerilor locale din 2012. Marian Oprișan, vicepreședintele PSD și președinte al Consiliului Județean Vrancea, a precizat că în SUA sunt structuri administrative asemănătoare cu cele din România și nimeni nu acuză că sunt „de sorginte comunistă”. Parlamentarii PSD și PNL din Vrancea spun că modificarea administrativ teritorială a României este o aberație, o măsură aventuristă, luată ca urmare a faptului că regimul Băsescu este șantajat de UDMR. În opinia parlamentarilor, guvernanții ar face orice, numai să satisfacă cererile maghiarilor. 

Marian Oprișan, vicepreședintele PSD și președintele Consiliului Județean Vrancea, a precizat că în SUA sunt structuri administrative asemănătoare cu cele din România și nimeni nu acuză că sunt „de sorginte comunistă”. El este de părere că așa zisa reorganizare administrativ teritorială propusă de PDL este „doar praf în ochii cetățenilor, într-o țară în care gradul de sărăcie a ajuns din nou la 49%”. „Explicațiile pedelistului șef, care este premierul Guvernului maghiar și pedelist, mi se par ridicole și penibile. Că se face o organizare administrativ-te-ritorială, care să nu mai împiedice absorbția fondurilor europene, este un lucru cât se poate de fals. În perioada regimului comunist, România a fost organizată în regiuni. S-a renunțat la regiuni din cauza birocrației. Reorganizarea propusă de PDL este doar praf în ochii cetățenilor, într-o țară în care gradul de sărăcie a ajuns din nou la 49%. Am auzit din declarațiile pedelistului șef, că actuala împărțire teritorială este de sorginte comunistă. Îi recomand să citească Constituția americană. Dacă nu ați aflat, statul Florida este împărțit în județe, aproape identic ca România”, a afirmat Marian Oprișan. În opinia sa, ar trebui ca viitoarele municipii reședință ale regiunilor să fie selectate dintre localitățile mai sărace, pentru a estompa decalajele existente în prezent.
Oprișan a ținut să precizeze că nu este împotriva unei reorganizări administrativ-teritoriale, dar în opinia sa acest lucru trebuie făcut în baza unui studiu de impact, de către viitorul Parlament. „Nu sunt împotriva împărțirii administrativ-teritoriale, dar ca să faci acest lucru, ai nevoie de o analiză concretă și corectă, făcută de specia-liști, de un studiu de impact și de o simulare, ca să vezi ce se va întâmpla după ce iei o asemenea decizie. Acest lucru se poate face după alegerile locale și generale din 2012, cu un Parlament legitim”, a adăugat președintele Consiliului Județean Vrancea.
Marian Oprișan a susținut că reorganizarea administrativă propusă de PDL este o încercare disperată a conducerii acestui partid de a nu avea soarta PNÅ¢CD, care a ieșit de pe scena politică în 2000.

„Regimul Băsescu este șantajat de UDMR”

Deputatul social democrat Angel Tîlvăr crede că modificarea administrativ teritorială a României este o aberație, o măsură aventuristă, luată ca urmare a faptului că regimul Bă-sescu este șantajat de UDMR, astfel încât ar face orice ca să satisfacă cererile maghiarilor. „A da Constituția pe mâna lui Băsescu și a lui Boc este ca și cum ai da o vioară Stradivarius unor muzicanți de bâlci. Este aberant ca într-o perioadă de criză, când în loc să rezolvi probleme economice, iei doar măsuri care să te ajute să-ți conservi puterea. Nu am cunoștință de vreun studiu de impact vizavi de efectele pe care măsurile aventu-riste propuse de Boc și Băsescu le vor avea. Îmi mențin părerea că regimul Băsescu este șantajat de UDMR și că ar face orice ca să sa-tisfacă cererile UDMR și să rămână la putere. Atât eu cât și colegii mei din PSD vom face eforturi pentru ca propunerile aberante ale regimului actual să nu poată fi puse în practică în forma dorită de promotori”, a afirmat deputatul Angel Tîlvăr.

Propunere cu iz electoral

Deputatul Cristian Dumitrescu a afirmat că organizarea administrativ-teritorială nu este o problemă cu care să se joace Boc, ci o problemă care privește destinul european al României. „Problema împărțirii te-ritorial-administrativă a țării este o problemă care ține de interesul național și este una din principalele căi prin care o țară își organizează teritoriul, în vederea aplicării unor politici de prosperitate, de progres și civilizație pentru cetățenii săi. A veni cu o propunere administrativă care nu dispune de studiu de impact, nu a fost supusă dezbaterii publice și nu este avizată de specia-liști și de cei care lucrează în administrație, este o dovadă clară că această propunere este una cu iz electoral, care urmărește avantaje în vederea obținerii unui scor electoral mai bun. Solicit o dezbatere națională și solicit ca această gândire să se facă în interes națio-nal, de forțe politice responsabile, de un Parlament ales în condiții de totală democrație și reprezentativitate. Organizarea administrativ-te-ritorială nu este o problemă cu care să se joace Boc, ci o problemă care privește destinul european al României”, este de părere deputatul PSD de Vrancea.

„Guvernul Boc joacă cum îi cântă cei de la Budapesta”

Deputatul Ciprian Nica a precizat că a devenit un obicei, în ultimii ani, ca Băsescu și Boc să bulverseze România. „Prin Tratatul de aderare la UE, ne-am angajat să nu schimbăm structurile administrative până în 2015, deoarece toți banii europeni vin pe proiecte către județe, dirijați de regiunile de dezvoltare. În disperarea lor că vor pierde alegerile, pedeliștii vor să schimbe regula jocului. Noi am mai avut împărțiri pe regiuni și s-au dezvoltat numai anumite localități, cele care erau reședințe de regiuni. Această împărțire voievodală a României înseamnă de fapt o hipercentralizare și nu descentralizare. Dorința UDMR ca cele trei județe să facă parte dintr-o regiune este ilegală conform tratatelor UE, care interzic schimbarea configurației euroregiunilor de dezvoltare, așa cum a fost stabilit de Uniunea Europeană. Actualul guvern Boc joacă cum îi cântă cei de la Budapesta”, a afirmat deputatul Nica.
Deputatul PNL de Vrancea Nini Săpunaru crede și el că „aberația” cu reorganizarea administrativ teritorială a țării are la bază solicitările UDMR de creare a Å¢inutului Secu-iesc. „PDL are nevoie de sprijinul UDMR și din acest motiv confundă reorganizarea teritorială cu împărțirea teritorială. Acesta este motivul pentru care acum este lansată această aberație cu modificarea teritorial-administrativă. Prin împărțirea administrativ-teritorială propusă de PDL, se creează regiunea autonomă a Å¢inutului Secuiesc. Acesta este motivul real și nu argumentul aberant al lui Emil Boc, cum că banii europeni vor fi accesați mai rapid și cheltuiți mai eficient”, a fost de părere Nini Săpunaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?