Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Ministrul Sănătăţii refuză să transfere managementul la Spitalele Vidra şi Dumbrăveni


Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, l-a interpelat din nou pe ministrul Sănătății, Cseke Attila, și i-a soliciat să răspundă la adresa prin care  managerii Spitalelor Dumbrăveni și Vidra au solicitat transferul managementului spitalicesc la autoritățile locale, după ce acestea au fost puse, în ianuarie, pe lista spitalelor ce trebuie comasate. Funcționarea celor două spitale este vitală pentru locuitorii din acele zone. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a precizat că așa zisa reorganizare a sistemului sanitar de către Guvernul Boc și Mi-nisterul Sănătății reprezintă o bătaie de joc la adresa românilor.

Deputatul vrâncean i-a reamintit ministrului Sănătății că a mai pus și alte întrebări și interpelări la Minister, dar care au rămas fără răspuns. „Vă solicit să luați în consi-derare și disponibilitatea autorităților locale, dar și a celor județene în ceea ce privește găsirea celei mai bune soluții pentru cetățenii din acea zonă a județului. După ce Consiliul Județean a aprobat transferul patrimoniului și al clădirilor spitalelor din Vidra și Dumbrăveni în domeniul public al celor două comune, ma-nagerii celor 2 spitale încearcă să obțină aviz favo-rabil de la Ministerul Sănătății pentru transferul managementului spitalicesc, aviz pe care încă nu l-au obținut”, se arată în interpelarea semnată de deputatul Tîlvăr. El îi mai cere mi-nistrului Sănătății să facă o vizită la cele două spitale pentru care se solicită transferul „pentru a vă convinge că situația este așa cum v-a fost prezentată”.
Clădirile în care funcționează Spitalele Vidra și Dumbrăveni au trecut în proprietatea Consiliilor Locale în baza unei inițiative a președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Preluarea clădirilor le va permite celor două spitale să funcționeze ca unități me-dicale de sine stătătoare și nu ca secții exterioare ale Spitalului Județean. Primarul comunei Vidra, Nică Micu, a declarat că nimeni din comună nu dorește ca Spitalul din Vidra să fie desființat. „Dorința mea este ca Spitalul din Vidra să nu se desființeze sau să devină secție exterioară a Spitalului Județean. Actul medical nu avem cum să-l suportăm noi, din bugetul local, ci tot Casa, din serviciile medicale decontate. Vom mai contribui și noi, Primăria, dar și obștile pentru că toată lumea vrea să rămână aici spitalul și nimeni nu vrea să se desființeze. Spitalul din Vidra are tot ce îi trebuie, medici pentru cele patru specialități, aparatură”, a declarat  primarul Nică Micu.

La Dumbrăveni e singurul Spital de Psihiatrie cronici

La Dumbrăveni funcționează singurul Spital de Psihiatrie Cronici din județul Vrancea. Managerul Spitalului de Psihiatrie Cro-nici din Dumbrăveni, Costel Negoescu, spune că acest spital este vital pentru comunitate. „Acest spital cu secția exterioară de la Dumitrești este vital pentru comunitate. Suntem singurul spital de specialitate psihiatrie cronici din Vrancea. Dacă ne vom comasa cu Spitalul Județean, actul medical nu se va îmbunătăți în niciun fel, și nu cred că e vorba de o economie la salarii, mai ales că sunt doar două funcții de conducere, care ar dispărea dacă vom fi comasați”, a declarat Costel Negoescu. Spitalul din Dumbrăveni dispune de 95 de paturi pe specializarea Psihiatrie, iar Secția Exterioară de la Dumitrești dispune de 40 de paturi pentru specializările Pediatrie și Interne. De asemenea, este singura unitate din județ care are secție de Psihiatrie Pediatrică. Secția de la Dumitrești deservește 16 sate și a fost inaugurată în toamna anului trecut ca secție exterioară a Spitalului din Dumbrăveni.

Reorganizarea sistemului sanitar, o bătaie de joc la adresa românilor

Åžeful administrației județene a precizat că așa zisa reorganizare a sistemului sa-nitar de către Guvernul Boc și Ministerul Sănătății reprezintă o bătaie de joc la adresa românilor. „Vreau să exprim un protest puternic din partea administrației publice județene, din partea Consi-liului Județean cu privire la modul în care Guvernul și Ministerul Sănătății au pus la punct o mare bătaie de joc în ceea ce privește descentralizarea sistemului sanitar. S-a dovedit foarte clar că noi, Consiliul Județean Vrancea, am avut dreptate atunci când am refuzat să preluăm spitalele fără a avea asigurate resurse”, a afirmat Marian Oprișan.
S-a ajuns în situația ca, după ce a făcut descentralizare fără resurse, în prezent, Guvernul României să închidă spitalele sau să le transforme în cămine pentru bătrâni. Președintele Consi-liului Județean a reamintit că nu mai este mult până la alegeri și că spitalele închise acum vor fi redeschise de viitoarea guvernare. „Domnilor guvernanți, vreau să vă transmit că nu mai este mult până la alegeri, iar după următoarele alegeri, indife-rent ce ați face cu sănătatea oamenilor din județul Vrancea și din România, noi le vom reda și vom redeschide aceste unități spitalicești”, a susținut Marian Oprișan.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?