Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Cabanele de vânătoare ale Direcţiei Silvice, scoase la licitaţie


Direcția Silvică Focșani va scoate la licitație peste 60 de cantoane și cabane de vânătoare care pot fi achiziționate de pasionații de vânătoare dar și de persoane care vor să facă turism în acele zone. Valoarea totală  de pornire a licitației la cele 61 de imobile este de 1,4 milioane de lei. Direcția Silvică are în inventar peste 100 de cabane și cantoane. Decizia de vânzare a cabanelor și cantoanelor a fost luată pentru a elimina pierderile pe care Direcția Silvică Focșani le are, dar și pentru că acestea se află în zone în care pădurile au fost retrocedate.

Vânătorii sau cei care își doresc o cabană mai ieftină la munte se pot înscrie la licitațiile unde vor fi vândute cantoanele și cabanele Direcției Silvice Focșani. Primele șase cabane din cele peste o sută aflate în inventarul DS Vrancea vor fi scoase la licitație pe 22 iunie. Este vorba despre cabana Tisa, cantonul silvic Renghea, cantonul silvic Marina, cantonul silvic Muncelu și cantonul silvic Tăbăcești. De departe cel mai scump este cantonul silvic Tăbăcești, cu o valoare de expertiză, respectiv preț de pornire al licitației de 19.600 euro. Pentru fiecare clădire sunt concesionate suprafețe de maxim o mie de metri pătrați. „Fiecare canton va avea concesionată o suprafață de o mie de metri pătrați însemnând curtea cantonului și drumul de acces. Dacă am concesiona suprafețe de teren și mai mari, suma pe care ar trebui să o plătească cel care concesionează ar fi foarte mare și nu ar mai fi competitiv”, a declarat directorul adjunct al DS Focșani, Costică Buciuc.
Decizia de vânzare a cabanelor și cantoanelor a fost luată pentru a elimina pierde-rile pe care Direcția Silvică le are cu aceste imobile. Trebuie știut că aceste clădiri nu mai erau folosite unele dintre ele chiar de ani buni, fiind vorba de clădiri situate în zone unde sunt păduri private. Silvicultorii spun că „erau producătoare de costuri” prin taxele și impozitele care trebuiau plătite la autoritățile locale.

Cantonul silvic Tăbăcești, piesa de rezistență a licitației

Cel mai atractiv obiectiv din prima serie de șase clădiri este cantonul silvic Tăbăcești, cu acces din drumul național, între comunele Străoane și Răcoasa. Cantonul a fost re-novat recent după ultimele standarde și mai necesită doar unele îmbunătățiri. Pasionații de vânătoare pot licita pentru cabana Tisa sau cantonul silvic Renghea, situate în mijlocul munților. Însă au nevoie de mașini 4×4 deoarece se poate ajunge la aceste cabane doar pe drumuri forestiere, aproape impracticabile. Prețul de pornire pentru cabana Tisa, stabilit de evaluator, este de 21.200 euro iar pentru cantonul Renghea de 5.500 euro. Cantonul silvic Marina și cantonul Muncelu sunt mai ieftine, valoarea de pornire a licitației pentru acestea fiind de 1000 respectiv 2.800 euro. Cantonul Marina este amplasat chiar lângă mănăstirea Mușunoaie și se pare că un important om de afaceri vrâncean a promis deja că va participa la licitație pentru a-l cumpăra și ulterior dona unității de cult.

110 cantoane și cabane silvice vor fi scoase la licitație

Directorul Direcției Silvice Focșani, Petrică Tudosă, a declarat că a ținut să arate presei în teren de ce trebuie scoase la vânzare aceste clădiri. „Suspiciunea presei că se încearcă valorificarea unor cabane de vânătoare în interes personal a dus la anumite reticențe din partea Regiei Naționale a Pădurilor în a continua această procedură de valorificare. De aceea am vrut ca mass-media să vadă exact care este situația în teren”, a declarat directorul Direcției Silvice Focșani, Petrică Tudosă. În total, valoarea celor 61 de cantoane și cabane scoase deja la vânzare se ridică la peste 1,4 milioane lei, respectiv 343 mii euro. Acesta este însă prețul de pornire și, ținând cont că sunt deja anunțate oferte din partea celor interesați, Direcția Silvică ar putea obține cel puțin dublul acestei sume.
Petrică Tudosă a precizat că în total, Direcția Silvică va scoate la licitație 110 cantoane și cabane silvice. „Avem 110 obiective pe care le vom evalua și le vom scoate la licitație.
Scoatem la licitație doar acele imobile ce nu mai deservesc Regia Națională a Pădurilor. Trebuie știut că Direcția Silvică mai admi-nistrează doar 53 de mii de hectare de pădure din totalul de peste 180 de mii cât am avut inițial în administrare, înainte de punerea în posesie. Ori majoritatea imobilelor scoase la licitație se află în zone în care nu mai admi-nistrăm pădurea”, a mai spus Petrică Tudosă.   

Cabanele și cantoanele, lăsate în ruină de proprietar

Printre obiectivele atractive se mai numără cabana de vânătoare de la Rădulești, spațiile de producție ale fazaneriei din aceeași localitate, un apartament cu trei camere la Adjud, ferma de la Vizantea Livezi dar și sediul Ocolului Tulnici-Lepșa. Imobilul în care a funcționat Ocolul Silvic Tulnici-Lepșa este și cel mai scump obiectiv scos la această licitație, respectiv 43 mii euro fiind prețul de pornire al licitației. Tot prin licitație vor mai fi vândute cantoanele silvice Rașca, Goru, Valea Neagră, Pietrosu, Muncelu, Vulturu, Dealu Crucii, Valea Mărului, Greșu și Gălăciuc. Același procedeu va fi folosit pentru vinderea cabanelor de vânătoare Andreiașu-Focu Viu, Căldări-Nereju, Tisa, Golul Cozei. Trebuie știut că multe dintre aceste locații se află într-o stare avansată de degradare. Nu au geamuri,  uși, sobele au fost dărâmate, acoperișurile sunt sparte iar atunci când plouă apa ajunge în interior, afectând tavanele și pereții. Aceste imobile, cândva aflate în stare perfectă de funcționare, au ajuns în acest stadiu de degradare și pentru că pe proprietar, în speță Direcția Silvică, nu l-a mai interesat starea acestor bunuri de care acum încearcă să scape. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?