Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Petiţia Fundaţiei „Cartea Călătoare“ va fi dezbătută în Consiliul Naţional al Dizabilităţii


Petiția Fundației „Cartea Călătoare” din Focșani, lansată pe http://www.petitieonline.ro/petitie-p43228046.html și intitulată „Dublarea filmelor, o necesitate pentru persoanele cu deficiențe de vedere” a ajuns în atenția Direcției Generale pentru Protecția Persoanelor cu Handicap (DGPPH). Astfel, în răspunsul trimis de instituție conducerii Fundației focșănene se precizează că „urmează ca în perioada următoare DGPPH să convoace Consiliul Național al Dizabilității și să fie discutată și propunerea legislativă privind dublarea filmelor artistice. Se va încerca medierea între reprezentanții asociațiilor persoanelor cu handicap și se va ține cont și de oferta dumneavoastră de negociere”. Reamintim că în petiția și apelul la so-lidaritate lansate, Fundația „Cartea Călătoare” a cerut: Parlamentului să susțină obligativitatea dublării în românește a filmelor străine de către Televiziunea Română, a cărei venituri se bazează și pe veniturile persoanelor cu handicap, inclusiv nevăzători și hipoacuzici; toate filmele străine dublate și cele românești să fie și titrate pentru a fi accesibilie persoanelor cu deficiențe de auz; așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor civilizate, 10 procente din filmele artistice să fie însoțite de descrierea audio a imaginilor care să faciliteze înțelegerea deplină a acțiunii de către persoanele cu deficiențe de vedere; toate televiziunile să fie obligate ca în buletinele de știri să titreze și să dubleze secvențele vorbite în alte limbi astfel încât să fie accesibile și oamenilor cu deficiențe de vedere. „Prin neadoptarea acestor măsuri, un procent important din populația Romaniei va fi supus în continuare unui regim de discriminare cultu-rală”, se precizează în petiția Fundației „Cartea Călătoare”.

Vedere bună, minte opacă…

Până în prezent, petiția Fundației postată pe site-ul www.petitieonline.ro a adunat peste 150 de semnături, în condițiile în care postarea nu este accesibilă nevăzătorilor. Dincolo de semnăturile de susținere ale celor propuse de petiție, pe site mai sunt și o serie de comentarii șocant de egoiste, de genul: „Îmi pare rău să vă spun tocmai eu asta, însa ar fi trebuit să vă dați seama și singuri: voi, cei cu deficiențe de vedere, sunteți minoritari! Înteleg ca suferiți, dar asta este. Nu puteți pretinde ca o țară întreaga să vada filme în alta limba decât cea originala ca sa va ispășească pe voi. Mai învațați și voi engleza și nu mai găsiți scuze”. Dincolo de acestea, sunt și comentarii ale unor români care consideră că Televiziunea Română este a tuturor românilor și că ar fi cinstit să-și adapteze programele așa încât să fie accesibilă oricui. Mai mult, Gabriel Nicolescu, vicepreședintele Asociației „România Connect 1990”, una dintre asociațiile din țară ce susțin petiția Fundației focșănene, spune:
„Am urmărit cu interes comentariile referitoare la această petiție. Am constatat cu tristețe că mulți dintre opozanți, chiar dacă au vederea bună, mintea o au opacă. Nu au înțeles ce se cere în această petiție, ne jignesc pe noi cei care vedem cu mintea, cu sufletul și cu celelalte simțuri. Îi jignesc pe semenii lor și asta arată cât de falși suntem. Å¢in să precizez că atât eu cât și prietenii mei nevăzători ne mândrim că în ciudă handicapului nostru, nu cerșim milă, vrem doar să avem și noi bucuria pe care o aveți voi atunci când priviți un film. Am rugămintea să mai citiți încă o dată cu atenție ce se cere în petiție și să reflectați la faptul că starea fi-zică a unui om se poate schimba în orice secundă. Este foarte ușor să stigmatizezi o minoritate, dar este foarte greu să îi ajuți. Prin această petiție noi nevăzătorii nu dăm dovadă de egoism. Dacă tot visăm la modul în care trăiesc cei din vest, mai interesați-vă ce s-a făcut și ce se face în continuare pentru minorități. Prin modul jignitor de exprimare din comentarii, mă întreb dacă în viitor noi, oamenii cu diverse dizabilități vom mai putea ieși din casă sau dacă ne vom mai putea exprima opiniile”.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?