Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Agricultorii votează pe 24 iulie


Alegerile pentru constituirea camerelor agricole vor avea loc pe 24 iulie 2011. Decizia a fost aprobată în ședința Comitetului Național de inițiativă din 11 mai a.c..

Peste 26 mii de fermieri vrânceni sunt chemați la urne pe 24 iulie pentru a-și alege conducerile camerelor agricole zonale. La nivelul județului se pare că vor fi constituite 15 asemenea camere zonale, după cum au susținut surse autorizate din PDL. Ulterior înființării acestor camere zonale va fi constituită camera agricolă județeană. La arondarea localităților nu s-a ținut cont de criteriile legale, de recomandările ca aceste camere să fie organizate în jurul centrelor APIA.
Principalul criteriu la selectare a fost culoarea politică a primarilor și nu suprafața sau numărul de fermieri. Conform surselor din PDL, se vor înființa Camere Agricole la Dumbrăveni, Dumitrești, Suraia, Câmpuri, Panciu, Măicănești, Adjud, Mărășești, Valea Sării, Mera, Å¢ifești, Poiana Cristei, Odobești, Păunești și Focșani.
„Este bine că, în sfârșit, a fost stabilită data alegerilor dar consider că împărțirea teritorială a Camerelor Agricole Zonale nu are nicio legătură cu realitatea. Ulterior înființării acestor camere vom ajunge în situația să avem trei oameni la camere agricole cu două localități iar același număr de oameni să îl avem la 13 localități și cu cinci mii de țărani. Consider că, încă o dată, zonei de munte care reprezintă o treime din Vrancea nu i s-a acordat o atenție pe măsura importanței. Acum așteptăm o prezență importantă la vot pentru că este interesul agricultorilor să îi aleagă pe cei care îi vor reprezenta”, ne-a declarat Gabriel Necula, directorul Camerei Agricole Vrancea.
Pe listele de la APIA sunt înscriși 26.554 de fermieri vrânceni, care vor avea drept de vot la alegerile din luna iulie. Acestora li se adaugă membrii asociațiilor, sindicatelor, patronatelor din agricultură și domeniile conexe. De remarcat că, în zona de munte, vor putea vota țăranii care dețin minim 0,5 hectare pădure.

Modificări pentru pedeliști

Pe de altă parte, oficialii Ministerului Agriculturii au pregătit un proiect de modificare a legii camerelor agricol. Printre propuneri se numără cea care le oferă posibilitatea membrilor comitetului județean de inițiativă  să poată participa la alegeri dacă își dau demisia înainte cu minim 45 de zile, lucru interzis în textul actual al legii. Această prevedere va deschide calea candidaturilor unor persoane precum directorul pedelist al Direcției Agricole, Costică Neață. În absența subprefectului Sorin Hornea, directorul pedelist este cel care ia decizii la comitetul județean de inițiativă din Vrancea. Practic, după ce va stabili unde și cum se votează, directorul poate candida la alegerile pe care le-a organizat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?