Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Factura la căldură, aproape că se va dubla din toamnă


Factura la încălzire aproape că se va dubla din toamnă, pentru focșănenii racordați la sistemul centralizat de încălzire. Din această lună, și dușul va fi mai scump, căci ENET nu mai primește subvenție de la Guvern de la 1 aprilie. O altă veste proastă vine de la furnizorii de gaze, care au solicitat majorarea prețului cu 28-30 la sută. Restanțele focșănenilor la societatea de termoficare, ENET, sunt de ordinul milioanelor de lei. Dacă facturile vor fi și mai mari din toamnă, este greu de crezut că-și vor mai permite luxul de a avea căldură în apartamente. „Lumea nu va mai consuma și va sta în frig”, este de părere directorul ENET, Valter Popescu.

Facturile la încălzire, în iarna 2011-2012, aproape că se vor dubla. Din această lună, și dușul ne va costa mai mult, căci ENET nu mai primește nici un leu subvenție de la Guvern, de la 1 aprilie. Suma pe care ENET o primea până acum, nu era deloc de neglijat: 1,2 milioane de lei. Cu acești bani, se achitau facturi la furnizorul de gaze. „ENET nu mai are de luat bani de la stat. Subvenția era valabilă doar până la 1 aprilie. Lumea nu va mai consuma și va sta în frig”, a spus directorul ENET, Valter Popescu. Acesta este de părere că propunerea ca unii să primească subvenții, alții nu, încalcă principiul solidarității. „O persoană cu ajutor la plata căldurii, va trăi mai bine decât alta care are cu 10 lei mai mult decât pragul până la care se vor acorda ajutoare. Trebuie aplicat principiul solidarității, pentru că cei cu salarii mari ar putea să spună că vor servicii mai bune de sănătate, de exemplu, din moment ce plătesc mai mult peste tot. Eu întreb, de ce la agricultură se acordă subvenții fără a se lua în seamă veniturile fiecărei persoane? Nu funcționează la fel?”, întreabă, evident retoric, Popescu. El acuză Guvernul că este prea „cuminte” în relația cu Fondul Monetar Internațional (FMI), care a ajuns chiar să-i ia locul. „Văd că FMI stabilește niște treburi, Guvernul le ia de bune, dar nu întreabă nimeni Comisia Europeană dacă se pot face aceste schimbări. În UE, pe criteriul bunăstării, costurile nu trebuie să depășească 10% din salariul mediu. La noi se ajunge acum la 14-15%, fără subvenție va urca vertiginos”, susține directorul ENET, care consideră că aceste măsuri sunt „lovituri direcționate către sistemul centra-lizat de încălzire”. Cu toate că, inevitabil, populația va renunța la calorifere și apă caldă, Valter Popescu susține că nu aceasta este soluția. „Debranșarea nu este o soluție, nu cred că se poate sta în frig. Trebuie găsită o soluție pentru etapa următoare pentru a putea face față sezonului rece din 2011-2012”, a conchis el. 

Consiliul Local, ultima salvare

Primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, susține că scumpirile la căldură și apă caldă vin     într-un moment nefavorabil. 
La Focșani, prețul gigacaloriei este de 398 de lei, fiind livrată populației cu 203 de lei tocmai din cauza subvențiilor acordate de Guvern și Consiliul Local, în proporții de aproximativ 30 la sută. Edilul așteaptă lămuriri în privința noilor măsuri, pentru a putea decide alături de consilieri cum va arăta factura din iarnă. „Prețul energiei termice la populație depinde foarte mult de Consiliul Local. În funcție de venituri și de posibilitatea de a acorda bani de la bugetul local, factura va fi mai mică sau mai mare. Noi vom hotărî în CL, în funcție de o analiză, să vedem cât putem susține din bugetul local”, ne-a declarat Bacinschi.
Edilul a afirmat că niciodată Guvernul nu a alocat banii de subvenție la timp, mereu existând restanțe. „Până acum aproximativ 65% din subvenție era plătită de Primărie, iar diferența de la bugetul de stat. Nu am primit niciodată în totalitate de la stat, mai avem de primit”, ne-a spus primarul.

Facturile îi îngrozesc pe focșăneni

Focșănenii sunt îngroziți de ideea că facturile vor crește, mai ales că veniturile sunt din ce în ce mai mici. Familia Ioniță, din Focșani, nu are centrală termică pe gaze, iar factura la ENET depășește 200 de lei, lună de lună. S-au adunat și restanțe, pe care Oana Ioniță speră că le va achita până la începutul iernii viitoare. „Am auzit că o să se scumpească căldura, dar până la iarnă mai e. Vom vedea ce vom face. Bani de centrală termică nu avem. Stăm la ENET. Nu ne debranșăm, mai vedem noi ce o mai fi până la iarnă”, spune femeia.
Restanțele la căldură și apă caldă  sunt de ordinul miilor de lei. O restanță de două mii de lei este ceva obișnuit și aproape că nu există bloc să nu aibă restanțieri. De exemplu, o scară din Focșani, din zona centrală, are în total peste 20 de mii de lei restanțe la căldură, acumulate în timp. Cea mai mică factură în acest bloc pentru luna martie 2011 este de 332 de lei pentru un apartament cu două camere, în care locuiește o singură persoană. Proprietarul va fi nevoit să plătească din iarna care vine aproape 500 de lei numai la ENET.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?