Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Fertilizare in vitro, în alte judeţe


Cuplurile infertile din Vrancea vor putea beneficia, începând cu luna iunie, de o fertilizare in vitro gratuită. Guvernanții s-au hotărât, în sfârșit, să îi ajute pe românii care vor să aibă copii și nu pot, după ce ani de zile au ignorat o problemă gravă cu care se confruntă mai multe cupluri: infertilitatea. Totuși cuplurile vrâncene care vor dori să beneficieze de fertilizare in vitro decontată de stat, trebuie să îndeplinească anumite condiții dure de eligibilitate, și să se deplaseze la un spital din țară, deoarece în Vrancea nu se fac astfel de fertilizări.

Începând cu prima lună de vară, cuplurile care din diverse motive nu pot avea urmași, vor putea beneficia de o fertilizare in vitro gratuită, decontată de statul român. Începând cu data de 15 iunie, Ministerul Sănătății (MS) va demara „Programul de fertilizare in vitro și embriotransfer” (FIV/ET), care are ca scop asigurarea fondurilor necesare realizării procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile. În 2011, bugetul Programului este de patru milioane de lei. MS va susține financiar o singură procedură de fertilizare in vitro, în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, dacă procedura se finalizează cu o naștere. Medicii ginecologi din Vrancea sunt de părere că o fertilizare in vitro nu este de ajuns pentru a garanta succesul, majoritatea cuplurilor care au încercat această metodă fiind nevoite să repete procedura de mai multe ori, pentru ca femeia să rămână însărcinată.

Niciun spital vrâncean nu face fertilizări in vitro

În perioada 23 – 27 mai 2011 unitățile sanitare interesate de a participa în program pot depune dosarele la Ministerul Sănătății. Selectarea unităților sanitare pentru includerea în subprogramul FIV/ET se realizează la cererea acestora, în baza unui dosar care cuprinde mai multe documente. Potrivit actului normativ, pot participa la acest program unități sanitare publice sau private care îndeplinesc o serie de criterii, printre care acelea de a deține acreditare valabilă pentru activitatea de utilizator de celule și țesuturi umane în scop terapeutic, acte doveditoare prin care personalul medico-sanitar își exercită profesia în cadrul unității sanitare, documente care atestă pregătirea specia-liștilor în domeniul embriologiei umane și care fac dovada realizării, începând cu data de 1 ianuarie 2010, a minimum 50 de proceduri FIV/ET.
Dar, din păcate, unitățile spita-licești din Vrancea nu se pot înscrie în acest program, deoarece nu îndeplinesc nicio condiție enumerată mai sus. Așa că, cei care nu pot face copii, vor trebui să se deplaseze la alte spitale din țară pentru procedura de fertilizare in vitro.
Potrivit MS, dosarul de eligibilitate trebuie să conțină foarte multe acte și documente medicale. De asemenea, și criteriile de includere în acest program sunt foarte dure, din acest motiv foarte puține cupluri vor putea avea acces. Potrivit statisticilor întocmite de MS, anul acesta vor putea beneficia de programul de fertilizare in vitro aproximativ 800 de cupluri. Alte statistici arată că, în România, în anul 2010, au beneficiat de proceduri FIV un număr de 750 cupluri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?