Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat


Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat duminică, la șase ani de la moarte, de succesorul său Benedict al XVI-lea, în cadrul unei ceremonii care a atras un milion de credincioși în Piața San Pietro din Roma, transmit agențiile internaționale de știri. Beatificarea îl apropie pe Ioan Paul al II-lea cu încă un pas de o posibilă sanctificare. Pentru a-l declara sfânt pe fostul papă, Vaticanul va trebui să atribuie intervenției lui Ioan Paul al II-lea un nou miracol. Vorbind în latină și purtând veșminte albe și aurii, Benedict al XVI-lea a spus că Ioan Paul al II-lea poate fi numit ‘Preafericit’ și că ziua sa de sărbătoare va fi 22 octombrie, data când Karol Wojtyla a devenit papă.
Mulțimea și-a exprimat imediat bucuria, aplaudând, în timp ce unele persoane au îngenunchiat sau purtau lacrimi în ochi.
O fotografie uriașă cu un Karol Wojtyla zâmbitor, din perioada de dinainte de decăderea sa fizică declanșată de boală, a fost dezvăluită în fața mulțimii de credincioși, dintre care unii au stricat ‘Santo Subito’ (solicitare de sanctificare imediată).

La începutul ceremoniei, cardinalul Agostino Vallini, vicar general pentru dioceza Romei, a cerut oficial această beatificare și a rea-mintit câteva elemente din biografia papei polonez, în special trecutul său de muncitor, de arhiepiscop de Cracovia, apoi pontificatul de peste un sfert de secol (1978-2005), unul dintre cele mai lungi din istoria Bisericii Catolice, marcat în special de un atentat asupra sa în 1981. Prefectura Romei a precizat că circa un milion de persoane au fost prezente în capitală, dintre care câteva sute de mii în Piața San Pietro și pe străzile adiacente.
Polonezii au fost omniprezenți – circa 80.000 -, având numeroase steaguri și bannere, însă în număr mare au fost prezenți și ita-lienii, spaniolii și francezii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?