Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Agricultorii, obligaţi să plătească TVA


Å¢ăranii vrânceni vor fi obligați să plătească TVA dacă depășesc plafonul de scutire de 119.000 lei sau 35.000 euro. Fiscul a anunțat, ieri, că persoanele care obțin ve-nituri din activități economice precum cele agricole trebuie să depună declarații la fisc pentru înregistrarea ca plătitori de TVA. Conform contabililor, cifra de afaceri de 119.000 lei reprezintă valoarea totală a livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii efectuate de persoana în cauză într-un an calendaristic.
„Persoanele fizice care desfășoară activități econo-mice în mod independent sau exercită activități încadrate la profesii libere, vor completa și depune la organele fiscale formularul 070 «Declarație de înre-gistrare fiscală/ Declarație de mențiuni pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere». Persoanele fizice române, altele decât cele care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită activități încadrate la profesii libere, vor completa și depune la organele fiscale formularul 020 «Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane fizice române»”, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Dacă o persoană nu solicită înregistrarea, inspectorii fiscali o vor înregistra din oficiu și „vor declanșa inspecția fiscală pentru determinarea situației fiscale a contribuabilului”.
Reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Vrancea au arătat că înregistrarea în scopuri de TVA trebuie solicitată înainte de realizarea unor astfel de operațiuni economice, „dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depășește plafonul de scutire de 119.000 lei sau dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă”. 
„Dacă efectuează operațiuni scutite de taxă și optează pentru taxarea acestora, cum ar fi: arendarea, concesionarea, închirierea și leasing-ul de bunuri imobile și livrarea de construcții/părți de construcții și a terenurilor pe care sunt construite, precum și a oricăror altor terenuri (cu excepțiile prevăzute de lege)”, au precizat reprezentanții DGFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?